Králika za dezinfekciu? Koronakríza oživuje výmenný obchod

Nelson Aguilar sa doteraz živil predajom králikov, ktoré chová na pôjde domu v Havane a ktoré od neho kupovali reštaurácie. Počas terajšej pandémie choroby Covid-19 však tento sedemdesiatročný Kubánec vymieňa králiky za dezinfekčné prostriedky či jedlo, aby nemusel stáť dlhé rady pred zle zásobovanými obchodmi, napísala agentúra Reuters.

13.06.2020 07:00
Kuba, západ slnka, večer, červená obloha, mraky, Foto: ,
Večer na Kube. Ilustračné foto.
debata

Mnoho Kubáncov sa v tejto dobe uchýlilo k výmennému obchodu po tom, ako koronavírusová kríza ešte umocnila nedostatok základných tovarov na tomto komunistami riadenom karibskom ostrove.

„Zavreli sa všetky reštaurácie… A tak teraz chovám králiky na jedlo pre seba a ostatných,“ hovorí Aguilar pred klietkami plnými králikov.

Podobne ako mnoho ďalších Kubáncov ich vymieňa, osobne či na sociálnych sieťach, za potrebný tovar. „Vymenil som napríklad králika za čistiaci prostriedok, pretože nemám rád tie fronty pred obchodmi,“ uviedol.

Rady pred obchodmi v Havane sa tvoria už viac ako rok a pol kvôli zhoršeniu hospodárskej situácie krajiny, ku ktorej prispela ekonomická kríza vo Venezuele, spojencovi kubánskej vlády, a opätovné sprísnenie amerických sankcií za prezidenta Donalda Trumpa.

Teraz navyše pandémia Covidu-19 zastavila zahraničnú turistiku a uvrhla tak Kubu do najhoršej krízy od pádu jej patróna – Sovietskeho zväzu v 90. rokoch minulého storočia.

Výmenný obchod ale nie je pre Kubáncov nič nové. Aj za patronátu Sovietskeho zväzu vymieňali napríklad miestny rum za sovietske konzervy od námorníkov. A za krízy v 90. rokoch farmári menili ovocie a zeleninu za tovar od mestských obyvateľov.

Niektorí Kubánci v rúškach teraz pred obchodmi aj nocujú, aby boli prví v rade, keď sa predajne otvoria. Iní strážia štátne webové stránky, aby mohli nakúpiť tovar hneď, ako sa tam položka objaví. Často však na stránkach žiadne položky nie sú.

„Peniaze sú nám v tejto chvíli na nič, chystám sa na barter – mám vrecia na odpadky po sto litrov, toaletný papier a zemiaky, vymením za mlieko a múku,“ napísal jeden z Kubáncov v skupine založenej na predaj tovaru na mobilnej aplikácii WhatsApp.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #výmena #koronavírus