Samospráva platí tisíce za služby čarodejníka

V novozélandskom meste Christchurch majú desaťročia oficiálneho čarodejníka. Ian Brackenbury Channell pochádzajúci z Veľkej Británie sa v 70. rokoch minulého storočia usadil na Novom Zélande, kde sa stal známym ako "čarodejník".

14.08.2020 08:00
debata

V priebehu rokov sa dokonca stal akýmsi inventárom mesta, ktoré mu od roku 1998 platí za „čarodejnícke služby“ ročne 16-tisíc novozélandských dolárov (približne 9-tisíc eur), píše CNN.

Už 87-ročný čarodejník však trávi na verejnosti čoraz menej času a pravdepodobne cítiac, že jeho netradičná misia sa chýli ku koncu, rozhodol sa nájsť svojho nástupcu. Zdá sa, že úspešne, pomaličky „žezlo odovzdáva“ 39-ročnému Arimu Freemanovi, ktorý učí hru na gitare a pôsobí vo funkovej kapele.

Channell bol v mladosti dôstojníkom leteckých síl a vyučoval anglickú literatúru na univerzite v iránskom Teheráne. Avšak, až po tom, ako sa s manželkou presťahoval do Austrálie, našiel svoje životné poslanie – byť čarodejníkom.

Táto práca však nie je o používaní zaklínadiel či napodobňovaní Gandalfa z populárnej trilógie Pán prsteňov. Jeho úlohou je byť akýsi provokatér – niekto, kto do sveta vnáša zmysel pre zábavu, ale tiež kritizuje spoločenský systém, zabávač, ktorému neprekáža robiť zo seba hlupáka.

„Každým dňom sa svet stáva vážnejším, takže zábava je v súčasnosti tou najsilnejšou vecou na svete,“ poznamenal Channell pre CNN.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #čarodejník