Ďalší dopad korony: Nútené sobáše malých dievčatiek

Po celej Ázii nútia státisíce mladučkých dievčat vydať sa, pretože rodiny zruinované pandémiou Covidu-19 nemajú dosť prostriedkov, aby ich uživili. Situácia znepokojuje mimovládne organizácie regiónu, píše agentúra AFP.

19.09.2020 07:00
debata

Svadby detí sú tradíciou na indonézskom súostroví rovnako ako v Indii, v Pakistane alebo vo Vietname, ale darilo sa ich vykoreňovat vďaka kampaniam umožňujúcim lepší prístup k vzdelaniu a k zdravotným službám.

Dnes je riziko ich návratu veľké. Opatrenia, ktoré mali zabrániť šíreniu koronavírusu, totiž v regióne vyvolali masívne prepúšťanie. Mnohí rodičia tak nie sú schopní svoje deti uživiť.

„V ohrození je všetok pokrok, ktorý sme v poslednom desaťročí urobili. Sobáše detí sú dôsledkom nerovnosti medzi pohlaviami a patriarchálnych štruktúr. Celá situácia sa s Covidom zhoršila,“ vyhlasuje Šipra Džhaová z ázijskej pobočky mimovládnej organizácie Girls Not Brides.

Podľa OSN je vo svete každoročne vydatých až 12 miliónov dievčat pred osemnástym rokom veku.

A OSN vyzýva k neodkladným opatreniam na odstránenie ekonomických dôsledkov pandémie, pretože inak by v najbližších desiatich rokoch mohlo dôjsť k ďalším 13 miliónom sobášov maloletých.

V Ázii táto sa vlna už začína. „Počas karantény počty detských sobášov vzrástli. Rozmohla sa nezamestnanosť, rodiny sotva vyžijú, a preto sa domnievajú, že je lepšie dcéry vydať,“ hovorí Rolí Singh, ktorý riadi v Indii kampaň 1 Step 2 Stop Child Marriage.

Pätnásťročná Muskán opisuje, ako ju nútili vydať sa za dvadsaťjedenročného suseda. Jej rodičia sú zametači v meste Váránasí a majú na krku ďalších šesť detí.

„Moji rodičia sú chudobní, čo môžu robiť? Bojovala som, ako som mohla, ale nakoniec som musela ustúpiť,“ hovorí cez plač.

Vzdelanie sa považuje za hlavnú zbraň v boji proti sobášom maloletých, avšak školy boli z obáv pred nákazou uzavreté a milióny žiakov tak do školy nechodia. Najviac ohrozené sú dievčatá z najchudobnejších oblastí. „Videli sme deti vstupovať do manželstva preto, že rodinám ponúkli peniaze alebo nejaké formy pomoci,“ hovorí Rolí Singh.

Začiatkom augusta vyzvalo 275 expertov na vzdelanie a ekonómov v otvorenom liste vlády a medzinárodné organizácie, aby zabezpečili, že kríza s koronavírusom nevytvorí „covidovú generáciu“ pripravenú o vzdelaní a možnosť uplatnenia.

Indonézia, ktorá má podľa Detského fondu OSN (UNICEF) jeden z najvyšších počtov sobášov maloletých na svete, vlani zvýšila vek pre uzavretie sobáša zo šestnástich na devätnásť rokov. Náboženské úrady však môžu udeľovať výnimky.

Indonézske islamské úrady tak medzi januárom a júnom tohto roku povolili viac ako 33 000 sobášov maloletých, zatiaľ čo za celý minulý rok to bolo „len“ 22 000.

Indický premiér Naréndra Módí oznámil posunutie minimálneho veku pre uzavretie manželstva z osemnástich na dvadsaťjeden rokov, ale mimovládne organizácie si myslia, že je ťažké dosiahnuť dodržiavanie týchto reforiem v praxi a že reformy neriešia problém v jeho koreňoch.

Vo Vietname, kde sa môžu sobáše uzatvárať od osemnástich rokov, je podľa UNICEF každé desiate dievča vydaté pred týmto vekom. A u etnických menšín je to takmer dvojnásobok.

Miestna mimovládna organizácia Modrý drak informuje, že dievčatá sa vydávajú od štrnástich rokov a od kedy sa zatvorili školy, takýchto sobášov je omnoho viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #sobáš #vydaj #Ázia #koronavírus #Covid-19 #pandémia koronavírusu