Jedenásť krajín pozýva ľudí pracovať od nich na diaľku. Tu sú podmienky

Ľudia na celom svete snívajú o úteku zo svojich malých mestských bytov alebo predmestských domov a niektoré krajiny premieňajú ich túžby na skutočnosť.

15.10.2020 07:00
debata

Niektoré destinácie, napríklad Barbados a Bermudy, podľa portálu Insider nedávno spustili špeciálne vízové programy pre prichádzajúcich návštevníkov, ktorí chcú pracovať zo slnečnej pláže, zatiaľ čo iné krajiny, ako Portugalsko či Nemecko, ponúkajú podobné príležitosti už roky.

Dnes je možnosť pracovať z akéhokoľvek miesta, na diaľku, ešte príťažlivejšia a čoraz viac zamestnávateľov ju ponúka svojim pracovníkom, ktorým stačí výkonný notebook.

Krajiny lákajú takýchto ľudí na dlhodobé pobyty a dúfajú, že podporia miestnu ekonomiku.

Antigua a Barbuda zavádza nový pobytový program Nomad Digital Residence, ktorý umožní ľuďom pracovať odtiaľ až dva roky.

Na získanie tohto špeciálneho štatútu musia pracovníci preukázať, že zarábajú najmenej 50 000 dolárov (asi 42 000 eur) ročne a že sú schopní uživiť seba aj všetkých členov rodiny, ktorí sa k nim pridajú, uvádza webová stránka programu.

Musia tiež preukázať, že ich zamestnávatelia majú sídlo mimo karibskej krajiny, a musia byť počas celého pobytu zdravotne poistení.

Estónsko v auguste ohlásilo vízový program pre digitálnych nomádov Digital Nomad Visa. Je prvý svojho druhu v Európskej únii. Podľa webovej stránky e-Residency umožňuje vízum pracovníkom na diaľku žiť a legálne pracovať v severoeurópskej krajine až jeden rok.

Uchádzači musia preukázať, že môžu vykonávať svoju prácu na diaľku, a že sú buď zamestnaní v spoločnosti registrovanej mimo Estónska, samostatne zárobkovo činné osoby s podnikaním registrovaným v zahraničí alebo sú na voľnej nohe a pracujú väčšinou s klientmi so sídlom mimo tejto krajiny.

Musia tiež splniť požiadavku na minimálny hrubý príjem vo výške 3 504 eur mesačne počas šiestich mesiacov pred podaním žiadosti.

Podľa Estónskej republiky stojí prihláška od 80 do 100 eur v závislosti od toho, ako dlho plánujú zostať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ReisReporter (@reisreporter),

Barbados predstavil svoj 12-mesačný program Barbados Welcome Stamp. Krajina oficiálne spustila online prihlasovanie v júli. Formulár vyžaduje od uchádzačov, aby poskytli osobné informácie, napríklad fotografie pasov a rodných listov.

Vízový program je otvorený aj pre rodiny, ktoré sa chcú do exotickej krajiny presťahovať. Úspešní žiadatelia budú musieť zaplatiť 2 000 dolárov (1700 eur) za individuálne vízum alebo 3 000 dolárov (2500 eur) za „rodinný balíček“.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Barbados (@visitbarbados),

Bermudy v júli oznámili, že zavedú pobytové certifikáty – jeden z mála programov zameraných aj na študentov. Certifikáty umožnia zamestnancom a študentom žiť na karibskom ostrove až jeden rok.

Podľa bermudskej vlády musí byť uchádzač starší ako 18 rokov, mať zdravotné poistenie a musí predložiť doklad o zamestnaní alebo sa prihlásiť na vzdelávací program a preukázať dostatočné prostriedky alebo nepretržitý zdroj príjmu.

Certifikát stojí 263 dolárov (220 eur).

Mexiko láka na víza na pobyt až štyri roky – ročný pobyt sa dá predĺžiť o ďalšie tri roky. Žiadatelia musia preukázať príjem vyšší ako 1 620 dolárov (1380 eur) mesačne alebo sumu na bankovom účte presahujúcu 27 000 dolárov (23 000 eur).

Aruba ohlásila spustenie programu One Happy Workation, ktorý umožňuje pracovníkom na diaľku žiť a pracovať v krajine 90 dní. Krajina ponúka balíky služieb, zľavy na miestne hotely, rezorty patriace k reťazcom a prenájmy domov.

Gruzínsko spustilo dlhodobý vízový program zameraný na samostatne zárobkovo činné osoby a pracovníkov na diaľku. Podľa miestneho ministerstva hospodárstva je vízum určené pre digitálnych nomádov, ktorí chcú zostať v krajine minimálne šesť mesiacov.

Vládna spravodajská stránka Agenda.ge informuje, že uchádzači musia preukázať, že zarábajú minimálne 1700 eur mesačne, aby mohli platiť dane počas pobytu v Gruzínsku, a musia byť po celú dobu pobytu zdravotne poistení.

Webová stránka tiež pripomína, že návštevníci by mali počítať po príchode s karanténou 12 dní na svoje vlastné náklady a že po karanténe musia absolvovať test na COVID-19.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@est.europa),

Portugalsko ponúka samostatne zárobkovým osobám víza na dlhodobý pobyt, no musia preukázať, že v krajine sú potrebné ich zručnosti.

Uchádzači sa musia v krajine zaregistrovať na prácu na voľnej nohe. V ich prospech hrá, ak už majú miestnych portugalských klientov.

Podľa toho, ako dlho chce pracovník v krajine zostať, ponúka portugalské ministerstvo vecí rôzne varianty ​​programov.

Pre freelancerov má Portugalsko jedno z najzdĺhavejších prihlasovaní – uchádzači musia mať napríklad portugalský bankový účet. BePortugal, web pre prisťhovalcov, všetky požiavadky zhŕňa.

Španielsko je zaujímavé pre živnostníkov. Nezávislí pracovníci a samostatne zárobkovo činné osoby môžu požiadať o pracovné vízum, ktoré im umožní žiť a pracovať v krajine až na jeden rok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa 2L TRAVEL ✈ (@2ltravel),

Nemecko má tiež program zameraný na nezávislých pracovníkov a pracovníkov na diaľku. Vládna webová stránka popisuje rôzne vízové ​​programy a kto je oprávnený o ne požiadať. Prihlasovanie je podobné ako v prípade iných vízových programov na prácu diaľku. Uchádzači musia preukázať príjem, cestovné poistenie a odporúčacie listy od predchádzajúcich zamestnávateľov.

Program Českej republiky nie je nový, krajina už roky ponúka dlhodobé vízum alebo obchodné víza. Program je zameraný na nezávislých a vzdialených pracovníkov, ktorí chcú v krajine žiť dlhšiu dobu.

Záujemcovia budú musieť kontaktovať vyplniť žiadosť, ktorá obsahuje doklad o príjme, cestovné zdravotné poistenie a miesto ubytovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca z domu