World Travel Awards: Najlepší ostrov Európy vyhral už 7. raz

Očarujúci portugalský kúsok raja, Madeira, si opäť odniesol z ankety World Travel Awards 2020 veniec víťazstva v kategórii európskych ostrovov. Prvú priečku získal už sedemkrát za posledných osem rokov.

20.11.2020 07:00
Funchal, Portugalsko, záhrada, voda, potok,... Foto:
Funchal sa nachádza na juhovýchode ostrova Madeira.
debata

Madeira za sebou nechala ostatné nominované ostrovy – Azory, Baleárske ostrovy, Kanárske ostrovy, Krétu, Kyklady, Cyprus, Guernsey, Jersey, Maltu, Sardíniu a Sicíliu, píše Lonely Planet.

Posledných päť rokov získala Madeira aj titul najlepšej ostrovnej destinácie sveta, ale či sa jej to podarí aj tento rok sa dozvie až 27. novembra počas slávnostného udeľovania cien na Grand finále.

Malý sopečný ostrov Madeira sa nachádza 1076 km juhozápadne od Portugalska. Je geologicky rozmanitý, plný exotických farieb a celoročne ho lúčmi hladká atlantické slnko. Jeho prezývka – Perla Atlantiku – ho dokonale vystihuje.

Madeira Foto: SHUTTERSTOCK
Madeira, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Madeira

Madeira je skvelým miestom na dovolenku, pretože poskytuje rozmanité atrakcie. Milovníci prírody si môžu vychutnať turistiku po levadách – úzkych zavlažovacích kanáloch, ktoré vykopali už v 15. storočí a v priebehu storočí sa používali na distribúciu vody.

Ohromujúcimi atrakciami ostrova sú tiež jeho pláže s čiernym sopečným pieskom, vysoko sa týčiace skalné steny a vyvierajúce zurčiace potoky.

Medzi vrcholy prírodných krás patrí vyhliadka so skleneným dnom v Cabo Girão, ktorá sa nachádza na jednom z najvyšších morských útesov na svete, a horská oblasť v Pico do Arieiro (1 818 m).

Ostrov ponúka aj ďalšie pôžitky, ako je ochutnávka miestneho vína, návšteva bujných botanických záhrad a sledovanie vyšívačiek a prútiarov pri práci.

Návštevníci milujú jazdenie strmými ulicami z horských svahov dediny Monte do Funchalu v špeciálnych prútených saniach na drevených koľajniciach, ktoré dosahujú rýchlosť až 38 km/h. Tradícia má už 100 rokov a muži známi ako carreiros takto vozia cestujúcich na dvojkilometro­vej trati.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Ostrov