Najväčší piesočný ostrov sveta hltajú ničivé požiare. Na vine sú turisti

Austrálski hasiči sa snažia dostať pod kontrolu rozsiahly požiar, ktorý už zničil 40 percent ostrova Fraser, zapísaného aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

03.12.2020 07:00
debata

Oheň na najväčšom piesočnom ostrove na svete, ktorý leží pri východnom pobreží Austrálie, zúri už viac ako šesť týždňov a doslova požiera jedinečné lesy na ostrove. Spôsobil ho pravdepodobne nelegálny táborák.

Hasiči podľa CBS zápasia s veľmi náročnými poveternostnými podmienkami a obmedzuje ich ťažký prístup na odľahlý sever ostrova.

Na zásah nasadili až 10 lietadiel, ktoré na ohniská vylievajú vodu. Lietadlá iba v sobotu zhodili asi 250 000 litrov vody, tieto snahy však živel nezastavia, iba spomalia jeho postup. Pomohol by jedine dážď, no ten vo výhľade nie je.

Oheň horel na dvoch frontoch na 74 000 hektároch. Keď sa plamene začali približovať k obydliam, úrady zakázali novým návštevníkom cestovať do obľúbenej dovolenkovej destinácie a až do odvolania obmedzili trajektovú dopravu.

Podľa predpovedí by horúčavy mali dosiahnuť svoj vrchol v pondelok s hodnotou 34 stupňov. „Vegetácia na ostrove Fraser Island je mimoriadne suchá, a preto sa veľmi ľahko vznieti,“ uviedol pre agentúru AFP James Haig, ktorý monitoruje situáciu.

Extrémne sucho pritom momentálne trápi asi dve tretiny štátu Queensland, vrátane ostrova Fraser.

Podľa nedávnej správy popredných vedeckých a meteorologických agentúr spôsobujú klimatické zmeny v Austrálii extrémnejšie suchá, lesné požiare a cyklóny – ktoré sa podľa nich budú so stúpajúcimi teplotami len ďalej zhoršovať.

Austrália sa pritom stále spamätáva z ničivých požiarov v rokoch 2019 – 2020, ktoré spálili oblasť veľkú asi ako Spojené kráľovstvo a pri ktorých 33 ľudí zomrelo a desaťtisíce ľudí utiekli z domovov.

Ostrov Fraser – známy svojou početnou populáciou dingov alebo pôvodných divokých psov – bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva kvôli svojim dažďových pralesom, sladkovodným jazerám na dunách a zložitému systému piesočných dún, ktoré sa stále vyvíjajú.

Hovorí sa mu tiež K'gari, čo znamená v jazyku miestnych obyvateľov Butchulla raj a veľkolepé prostredie láka ročne státisíce turistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar