Podzemné letovisko vytesané do skaly sľubuje luxus. A čo ľudské práva?

Saudská Arábia sa usiluje dostať sa medzi top turistické destinácie sveta, a tak prišla s niečím, čo tu ešte nebolo. Neďaleko lokality svetového dedičstva UNESCO sa chystá do pieskovca vytesať ohromujúce luxusné dovolenkové sídlo.

05.01.2021 07:00
debata (3)

Rezort s názvom Sharaan, ktorý sa nachádza v prírodnej rezervácii Sharaan v púšti Al-Ula, navrhol uznávaný francúzsky architekt Jean Nouvel, píše CNN. Oblasť Al-Ula je známa pieskovcovými horami a zaujímavými pamiatkami.

Vizualizácie ambiciózneho projektu ukazujú elegantné rozľahlé nádvoria, ktoré kontrastujú s úzkym interiérom, pri navrhovaní ktorého sa architekt inšpiroval archeologickým náleziskom osídlenia známym ako Hegra, ktoré je na zozname UNESCO.

Nouvel, ktorý stojí aj za návrhom múzea Louvre Abu Dhabi, hovorí, že jeho návrh má za cieľ zachovať starodávnu krajinu.

Sharaan sa má pre návštevníkov otvoriť do roku 2023 a bude ponúkať 40 hosťovských apartmánov a tri rekreačné vily. Na stavbu rezortu bude dohliadať Nouvel spolu s Kráľovskou komisiou pre Al-Ula, ktorá bola založená v roku 2017 s cieľom pomáhať pri rozvoji a propagácii regiónu.

Celkový dizajn vzdáva hold starobylému miestnemu spôsobu použitia svetla a tieňa v architektúre: veľká časť letoviska bude priamo vo vnútri skaly, no neoddeliteľnou súčasťou tohto projektu bude efektívne využité denné svetlo.

Slnko bude do hotelových izieb prúdiť cez otvorené terasy. Vnútri skalnej steny bude umiestnený presklený expresný výťah.

Saudská Arábia ako turistická destinácia?

Krajina na Blízkom východe je na medzinárodnej scéne cestovného ruchu stále relatívne nová a známa skôr pre svoje konzervatívne zákony obmedzujúce slobody žien.

Arábia sa však tento pohľad na seba usiluje zmeniť. Turistom sa otvorila na jeseň 2019, a to prostredníctvom nového vízového programu.

Dúfa, že expanziou do cestovného ruchu zníži svoju závislosť od ropy, diverzifikuje ekonomiku a podporí svoju národnú identitu.

Okrem Sharaanu sú v pláne aj ďalšie veľké turistické projekty – vrátane Projektu Červeného mora, plánu na premenu veľkej oblasti západného pobrežia Saudskej Arábie, ostrov a horské stredisko s vlastným letiskom.

Vo výstavbe je aj Qiddiya, ktorá sa nachádza neďaleko Rijádu a označujú ju za najväčšie mesto zábavy na svete. Jej súčasťou je pobočka zábavného parku Six Flags a najrýchlejšia horská dráha na svete.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #skala