Srí Lanka sa otvára. Turisti v bublinách budú opakovane testovaní

Vláda Srí Lanky optimisticky a trochu naivne dúfa, že v roku 2021 príde do krajiny 1,5 milióna turistov. Ostrovný štát však zaviedol pomerne tvrdé obmedzenia, ktoré väčšina individuálnych cestovateľov predbežne odmieta akceptovať a svoju návštevu pravdepodobne odložia na neskôr. Tropický raj sa otvára svetu dňa 21. januára, keď na medzinárodných letiskách budú môcť pristáť prvé lietadlá s návštevníkmi. Turista však musí podstúpiť minimálne tri testy na COVID-19.

21.01.2021 07:00
Srí Lanka, slony, palmy, sirotinec, sloní... Foto:
Sloní sirotinec v Pinnawale na Srí Lanke. Kúpanie slonov zo sirotinca v rieke Maha Oya.
debata

Srí Lanka rozkladajúca sa na ostrove Cejlón (zároveň je Cejlón aj jej historický názov) má približne 22 miliónov obyvateľov, prevažne budhistov. Po cunami v roku 2004 s obrovskými stratami na životoch a po skončení občianskej vojny v roku 2009 nasledovalo obdobie veľkého turistického rozmachu.

V roku 2019 Lonely Planet zaradilo Srí Lanku na prvé miesto v toprebríčku krajín, ktoré sa oplatí navštíviť. V apríli 2019 počas veľkonočnej nedele vybuchli v tunajších kresťanských kostoloch a luxusných hoteloch moslimami nastražené bomby, z čoho sa turizmus spamätával niekoľko mesiacov.

Od 18. marca 2020 sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu Srí Lanka úplne uzatvorila pre zahraničné prílety či príchody loďou. Ešte v roku 2019 krajinu navštívili dva milióny zahraničných turistov, ale toto číslo vyjadrovalo návštevnosť bez "covidových obmedzení“.

Od začiatku pandémie evidujú v krajine cca 270 úmrtí následkom koronavírusu, celkovo je tam momentálne vyše 7-tisíc aktívnych prípadov a osem stoviek hospitalizovaných.

V krajine bolo niekoľko pomerne tvrdých celkových aj lokálnych "lockdownov“, keď ľudia doslova nemohli vyjsť zo svojich domovov, potraviny sa rozvážali na nákladných autách, za porušenie zákazov vychádzania sa dokonca zatýkalo.

Premorenie krajiny infekciou nového koronavírusu by štát s veľmi vysokou hustotou obyvateľstva a svojou úrovňou zdravotníctva nezvládol.

Od 21. januára 2021 sa postupne pre komerčné lety a medzinárodných turistov otvárajú dve medzinárodné letiská – to pri Colombe na západe ostrova a v blízkosti Hambantoty na juhu krajiny.

Levia skala Sigyriya je pod ochranou UNESCO a... Foto: Katarína Fulajtárová
Srí Lanka, Sigyriya, Levia skala, UNESCO pamiatka Levia skala Sigyriya je pod ochranou UNESCO a je asi najznámejšou pamiatkou na Srí Lanke. Vstupné je 30 USD.

Pred pandémiou do krajiny lietalo 28 leteckých spoločností a Srílančania dúfajú, že niekoľko špičkových leteckých spoločností v letoch do tejto krajiny v blízkosti rovníka bude pokračovať a vo výhľade sú aj nové.

Odvoz z letiska do hotela nie je možný individuálne, pretože návštevníci počas prvých dvoch týždňov pobytu nesmú používať verejnú dopravu, ani sa stýkať s miestnymi.

Pred odletom je potrebné zakúpiť si víza vyplnením formulára na stránke www.eta.gov.lk. V porovnaní s minulosťou nie je možné víza zakúpiť po prílete priamo na letisku a vízum platí nie mesiac, ale 3 mesiace.

Okrem víz sa vyžaduje zaplatiť mesačné poistenie na COVID-19 vo výške 12 USD (v závislosti od dĺžky pobytu). Všetko platí aj pre príchodzích, ktorí sú už očkovaní proti infekcii na COVID-19.

Takisto je nevyhnutné predplatiť si PCR testy na Srí Lanke v závislosti od dĺžky pobytu v krajine. Kto tam chce ostať 14 dní, musí si zaplatiť až tri PCR testy na samotnej Srí Lanke, navyše pred nástupom do lietadla musí mať negatívny test nie starší ako 96 hodín.

Turisti môžu ostať v krajine ľubovoľný počet dní (aj tri či štyri), ale počas prvých 14 dní výlučne v určených "bublinách cestovného ruchu“ (travel bubble areas), to znamená v 55 určených certifikovaných hoteloch (vrátane tých, ktoré poskytujú ajurvédske procedúry, ak sú v zozname).

Sú to tzv. hotely prvej línie (level 1) rôznych úrovní – jedno- až päťhviezdičkové, penzióny, butikové hotely, vily, bungalovy na viacerých miestach ostrova s výnimkou severnej časti krajiny.

Chrám sv. zuba v meste Kandy je jedným z...
Gýčové scenérie z tropického raja - Srí Lanky....
+5Srí Lanka je producentom svetoznámeho...

V hoteloch návštevníci musia absolvovať PCR testovanie. Do priestorov hotelov nebudú mať vstup žiadni miestni obyvatelia (okrem personálu), to znamená, nebudú tam ubytovaní nijakí domáci.

Turisti nebudú môcť neorganizovane vychádzať von, takže sa očakáva, že vznikne akýsi "egyptský model“, keď nebudete môcť opustiť hotelovú pláž.

Tieto určené hotely je možné meniť, ale presun do hotela aj z hotela musí zabezpečiť certifikovaný hotel prvej línie s pomocou certifikovaného šoféra, ktorý "patrí do hotelovej bubliny“.

Prvý PCR test turista absolvuje pri príchode do hotela (pred check-inom). Na 5.-7. deň pobytu je turista povinný absolvovať druhý PCR test (v certifikovanom hoteli). Ak zostáva dlhšie, 10–14 dní po príchode nasleduje tretí test.

Ak sú tieto testy negatívne, môže sa cestovateľ začať voľne pohybovať po krajine, stretávať sa s ľuďmi a bývať v ubytovaní, ktoré si sám zvolí. Každý PCR test stojí 40 USD.

Vláda určila 14 turistických atrakcií, ktoré budú môcť na ostrove turisti navštíviť. Cestovať k nim sa bude dať len organizovane v rámci "hotelovej bubliny“. Ide o známe a často navštevované turistické miesta, ktoré sa nachádzajú najmä v centre ostrova (napr. Chrám sv. zuba v Kandy, sloní sirotinec v Pinnawale, niektoré národné parky, historické miesta Pollonaruwa a Anuradhapura).

Takže v zásade je teda vhodné prvých 14 dní stráviť v nejakom rezorte na pláži a možné sú organizované výlety na stanovené miesta. Využitie verejnej dopravy (autobusy, vlaky, tuk-tuky, taxíky) počas prvých dvoch týždňov pobytu nebude možné.

Po 14 dňoch "v bubline“ a troch PCR testoch je však turista "voľný“ a môže ísť kamkoľvek a s kýmkoľvek, inými slovami, voľne sa pohybovať po krajine, aj keď od použitia verejnej dopravy autority v krajine odrádzajú (pravdepodobne aj pre možnosť, hoci minimálnu, nakaziť sa priamo na Srí Lanke a následne mať problém odletieť domov).

Sabinovčan Roman Haluška sa oženil na Srí... Foto: SRI LANKA BY BIANKA
Srí Lanka, Roman Haluška, čaj, čajové polia Sabinovčan Roman Haluška sa oženil na Srí Lanke. Prevádzkuje hotel na juhu ostrova, jeho svokor má čajové plantáže a produkuje čaj.

Na Srí Lanke žije viacero Slovákov, jeden z nich, Roman Haluška zo Sabinova, prevádzkuje hotel v Mirisse na juhu krajiny. Medzi certifikované hotely prvej úrovne sa nedostali, takže sa k nemu bude dať prísť až po dvoch týždňoch.

"Srílančania zvyčajne dodržiavajú ochranné opatrenia proti koronavírusu a nariadenia vlády veľmi zodpovedne,“ tvrdí. Ekonomická situácia je neľahká aj preňho, ale nechce to viac komentovať.

"Hotel máme zatvorený od konca marca.“ O ekonomickej pomoci môže len snívať. Samozrejme, kvôli jednej či dvom obsadeným izbám sa mu hotel otvárať neoplatí.

Inými slovami – ak chcete na Srí Lanke voľne cestovať, musíte zostať minimálne dva týždne. Absolvujete štyri PCR testy, prvý ešte pred odletom, tri ďalšie v samotnej krajine. Každý stojí 40 USD plus 12 USD "covid-poistenie“ a víza stoja 35 USD. Plus náklady na letenku a pobyt, samozrejme. A počas pobytu (pravdepodobne s výnimkou hotela) bude nevyhnutné nosiť rúško.

Zhrnutie v bodoch:

  • pred odletom na Srí Lanku musíte mať kúpené on-line víza, predplatené PCR testy (počet podľa dĺžky pobytu), zaplatené "covid poistenie“ a zarezervovaný vybraný hotel zo zoznamu 55 hotelov na stupni 1 (level 1)
  • pred samotnou žiadosťou o víza na www.eta.gov.lk musíte mať zarezervovaný hotel línie 1, ktorého rezerváciu vám potvrdia až po platbe za PCR testy a "covid poistenie“, až následne vám rezervačné oddelenie hotela poskytne referenčné číslo, ktoré musíte zadať pri vypĺňaní on-line víz. Vízum platí 3 mesiace!
  • pred nástupom do lietadla musíte mať negatívny PCR test nie starší ako 96 hodín
  • prvých 14 dní pobytu sa môžete ubytovať iba v hoteloch línie 1, dohromady ich je 55 rôznych úrovní po celej krajine s výnimkou severu ostrova
  • prvý PCR test absolvujete priamo v hoteli ešte pred ubytovaním (check-inom)
  • ďalší PCR test absolvujete na 5–7 deň a tretí na 10–14 deň, predpokladá sa kapacita 3 300 testovaných turistov denne
  • z certifikovaných hotelov (kde nesmú bývať domáci návštevníci s výnimkou pravidelne testovaného personálu) je možné robiť organizované výlety "v rámci hotelovej bubliny“ na 14 určených miest na Srí Lanke
  • po dvoch týždňoch pobytu v "turistickej bubline“ sa môžete voľne pohybovať po krajine, ale použitie verejnej dopravy sa neodporúča (ale ani nezakazuje), počítajte však po celý čas s nosením rúška, Srílančania pristupujú k tomuto ochrannému opatreniu zodpovednejšie ako u nás

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Srí Lanka #exotika #Cejlón #cejlónsky čaj #Sri Lanka by Bianka #leopard cejlónsky