Nová horská dráha trhá rekordy! Rúti sa rýchlosťou 70 metrov za sekundu

Alebo teda 250 kilometrov za hodinu. Horská dráha, ktorá sa v súčasnosti stavia na Blízkom východe, prekoná všetky doterajšie existujúce rekordy v rýchlosti, výške a dĺžke trate. Volá sa Let sokola. Príznačne.

05.02.2021 07:00
debata (2)

Extrémna dráha bude bude hlavným lákadlom nového zábavného parku Six Flags Qiddiya, ktorú otvoria v Saudskej Arábii neďaleko hlavného mesta Rijád v roku 2023, informuje CNN. Stavba parku, ktorý sa nachádza asi 40 minút cesty od metropoly, sa začala v roku 2018.

Podľa tlačovej správy investičnej spoločnosti Qiddiya, ktorá na vybudovaní parku spolupracovala s americkou spoločnosťou Six Flags, bude mať dráha vyše štyri kilometre.

Odvážlivci na nej zažijú vzrušenie z prechodu cez zvislý útes do 160 metrov hlbokého zrázu. To bude možné vďaka použitiu magnetického zrýchlenia motora a dosiahnutiu bezprecedentnej rýchlosti viac ako 250 kilometrov za hodinu.

Sokolí let bude tiež najvyšším voľne stojacim komplexom dráh na svete s parabolickým kopcom, na ktorom návštevníci zažijú skutočný stav beztiaže.

Trojminútovú jazdu si bude môcť užiť naraz 20 „cestujúcich“, ktorí si okrem samotnej rýchlosti užijú aj panoramatický výhľad na celý park Six Flags Qiddiya.

Podľa týchto informácií a ilustračného videa, ktoré ukazuje, čo návštevníci zažijú, bude to zrejme zážitok len pre skutočných odvážlivcov.

Ostatné atrakcie zábavného parku budú pre tých ostatných – v ponuke bude ďalších 28 dráh a atrakcií v šiestich tematických krajinách: Mesto vzrušenia, Mesto objavov, Mesto pary, Záhrady šera, Údolie šťastia a Veľká výstava.

Sokolí let bude, prirodzene, súčasťou Mesta vzrušenia.

Let sokola navrhla lichtenštajnská firma Intamin, ktorá už viac ako 50 rokov vytvára atrakcie pre zábavné parky a stojí za mnohými z najslávnejších dráh na svete. Medzi nimi je aj držiteľ titulu najrýchlejšej horskej dráhy na svete – Formula Rossa vo Ferrari World Abu Dhabi v Spojených arabských emirátoch. Návštevníci sa vezú rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zábavný park