Záhada: Klesajúci počet nákaz koronavírusom v Indii si vedci nedokážu vysvetliť

Vlani v septembri India registrovala takmer 100.000 nových prípadov nákazy koronavírusom denne a bola na ceste predstihnúť Spojené štáty a stať sa krajinou s najvyšším počtom infekcií na svete.

06.02.2021 07:00
koronavírus, India Foto: ,
Indický predajca sa chráni rúškom proti koronavírusu, keď predáva siete proti komárom v Džammú v Indii. Ilustračné foto.
debata (23)

Nemocnice boli plné a indická ekonomika v ťažkej recesii. O štyri mesiace neskôr denné prírastky nakazených výrazne poklesli – 26. januára India s takmer 1,4 miliardy obyvateľov zaznamenala iba 9100 nových prípadov za deň, čo bolo najmenej za posledných osem mesiacov, napísala na svojich webových stránkach americká rozhlasová stanica NPR.

Pre vedcov tento vývoj zostáva záhadou a snažia sa teraz zistiť, aké má krajina oproti iným výhody, čo robia Indovia dobre a ako by ich mohli štáty trpiace veľkým počtom prípadov nákazy napodobniť.

Okrem iného sa experti zameriavajú na povinné nosenie rúšok v Indii, dodržiavanie opatrení, miestnu klímu, demografiu či ďalšie typické choroby, ktoré sa v krajine vyskytujú.

Ilustračné foto. Foto: SITA/AP, Channi Anand
India Ilustračné foto.

Rúška sú v Indii vo verejných priestoroch povinné. V Bombaji a mnohých ďalších indických mestách rozdáva polícia za nedodržanie tejto povinnosti pokuty vo výške 200 rupií (asi 2,3 eura). V Bombaji musia ľudia rúška nosiť napríklad aj pri rekreačnom behu vonku.

„Zakaždým, keď nejakého človeka policajti pokutujú, dajú mu zároveň rúško,“ hovorí Genevie Fernandesová, rodáčka z Bombaja pôsobiaca na Edinburskej univerzite. Indické úrady sa tiež snažia o maximálnu informovanosť verejnosti.

Zakaždým, keď človek v Indii telefonuje – či už cez pevnú linku alebo mobil – ozve sa správa nabádajúca občanov, aby si umývali ruky, nosili rúška a nechali sa očkovať.

Trh v Indii. Foto: SITA/AP, Aijaz Rahi
India, korenie, predajca, trh, obchod Trh v Indii.

Pomáhať Indii môže tiež klíma, ktoré je vo väčšine krajiny veľmi teplá a vlhká. V týchto podmienkach sú totiž podľa všetkého koronavírusy menej aktívne, aj keď s istotou sa to preukázať nepodarilo.

„Keď je vzduch vlhký a teplý, kvapôčky padajú k zemi rýchlejšie, čo znižuje riziko prenosu,“ povedala vlani pre NPR Elizabeth McGrawová z Pensylvánskej štátnej univerzity.

Na druhej strane sú tu také faktory ako silné znečistenie ovzdušia v indických mestách, ktoré oslabuje imunitný systém miestnych obyvateľov.

Znečisťujúce častice tiež môžu pomôcť vírusu udržať sa dlhšie vo vzduchu, uvádza materiál zverejnený v decembrovom čísle časopisu GeoHealth.

Voľby v Indii počas pandémie. Ilustračné foto. Foto: SITA/AP, Aftab Alam Siddiqui
koronavírus, India, voľby Voľby v Indii počas pandémie. Ilustračné foto.

Článok v časopise Lancet zase v júli poukázal na to, že vo veľkej horúčave majú ľudia tendenciu vyhľadávať útočisko vnútri v klimatizovaných budovách, čo môže naopak napomôcť šíreniu koronavírusu.

Za pozornosť stojí aj fakt, že Indiu sužuje množstvo ďalších chorôb – malária, horúčka dengue, týfus, hepatitída, cholera.

Milióny Indov nemajú prístup k čistej vode a hygienickým zariadeniam. Niektorí experti sa domnievajú, že práve silný imunitný systém mnohým Indom v boji s koronavírusom pomohol.

Indický predajca sietí proti komárom s rúškom.... Foto: SITA/AP, Mahesh Kumar A
koronavírus, India Indický predajca sietí proti komárom s rúškom. Ilustračné foto.

Októbrová štúdia indických vedcov z Chennai a Pune si všíma, že krajiny s nízkymi príjmami, kde ľudia majú zlý prístup k zdravotníckym a hygienickým zariadeniam, majú v skutočnosti menej úmrtí na Covid na hlavu než bohatšie štáty.

Iní odborníci však hovoria, že je to len zaujímavá hypotéza, ktorá sa nezakladá na žiadnych biologických dátach.

V prospech Indie tiež hrá veková skladba obyvateľstva; iba šesť percent Indov je starších ako 65 rokov a viac ako polovica obyvateľov ešte nemá ani 25 rokov.

U mladých ľudí je pritom menej pravdepodobné, že by chorobe Covid-19 podľahli, a mnohokrát sa u nich ani neprejavia žiadne príznaky.

Hinduistická svätyňa v Indii Foto: SITA/AP, Bikas Das
Hinduistická svätyňa v Indii Hinduistická svätyňa v Indii

Posledné náhodné testy protilátok vykonané na 28.000 obyvateľoch Dillí ukázali, že 56 percent ľudí sa už s koronavírusom stretlo. Podľa mnohých expertov sa však skupinová imunita dosiahne až potom, čo má protilátky najmenej 60 až 80 percent populácie.

Ani klíma a demografická štruktúra obyvateľstva nemôžu však rýchly pokles prípadov nákazy v Indii spoľahlivo zdôvodniť. Ide totiž o údaje, ktoré sa počas pandémie nezmenili.

Indické čísla navyše klesali, keď sa očakával ich najväčší nárast – v októbri, keď sa milióny ľudí zhromaždili na oslave hinduistických sviatkov a keď znečistenie ovzdušia dosahuje zvyčajne kritické hodnoty.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #India #koronavírus #Covid-19