Boj malého ostrova s Covid-19 odhaľuje nerovnosti medzi Francúzskom a Francúzskom

Hlavné turistické infocentrum na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne ako osamotená tropická pevnosť hľadí smerom k ľudoprázdnému prístavu, a samo takmer zíva prázdnotou. Jediná nemocnica na ostrove však praská vo švíkoch, píše agentúra AP.

20.02.2021 07:00
debata (12)

Dopyt po lôžkach na jednotke intenzívnej starostlivosti vo francúzskom zámorskom departemente Mayotte, ktorý sa práve borí zatiaľ s najhoršou fázou epidémie Covidu-19, viac ako trikrát prevyšuje kapacitu zdravotníckeho zariadenia.

Mayotte, najvýchodnejší z Komorských ostrovov ležiaci medzi Madagaskarom a juhoafrickým Mozambikom, patrí medzi najchudobnejšie oblasti Európskej únie. Zároveň je posledným miestom v rámci Francúzska, ktoré dostalo vakcínu proti Covidu-19.

Miestne úrady sa cítia francúzskou vládou zanedbané a uvádzajú, že ich problémy pri boji s vírusom odrážajú dlhodobú nerovnosť medzi bielou väčšinou pevninského Francúzska a odľahlými bývalými kolóniami obývanými ľuďmi iných rás.

Francúzska armáda do regiónu vyslala zdravotníckych pracovníkov a niekoľko lôžok na tamojšiu jednotku intenzívnej starostlivosti. Ale také dočasné riešenie na ostrove, kde sú rúška luxusom, kde takmer tretina z 300.000 oby­vateľov nemá tečúcu vodu a kde uzávera likviduje živobytie miestnych, môže pomôcť len do určitej miery.

Obyvatelia akoby o karanténe nevedeli

„Pracovali sme ako predavači vo veľkom obchode, aby sme zarobili peniaze na jedlo pre naše rodiny,“ hovorí štyridsaťročný otec šiestich detí Ahamada Soulaimana Soilihi, žijúci v chudobnej štvrti Mayottskej metropoly Mamoudzou.

Minulý týždeň však úrady na ostrove prerušili chod ekonomiky a v rámci boja s takzvanou juhoafrickou variáciou koronavírusu ľuďom nariadili zostať doma.

Kým sa morské vlny lámu o prázdne pláže a polícia hliadkuje v tichých uliciach obchodnej časti ostrovnej metropoly, vyzerá to, že väčšina obyvateľov zo Soilihio štvrte o karanténnych opatreniach nevie.

Skupinky detí sa bosé hrajú na zaprášenej zemi, dievčatá s vedierkami na hlavách chodia po vodu k spoločnej pumpe a staršia žena zaplieta mladšej zákazníčke v neformálnom pouličnom stánku vlasy do vrkôčikov. Takmer nikto nemá rúško.

Zdravotnícki pracovníci uznávajú, že problém nemá jednoduché riešenie. Vírus na Mayotte zaútočil „rýchlo a brutálne“, hovorí Dominique Voynetová, šéfka regionálneho zdravotníctva. „Všetky ukazovatele sa horšia a horšia… ľudia padajú ako muchy,“ dodáva.

Počet nakazených v Mayotte na začiatku februára takmer štyrikrát prekonal celofrancúzsky priemer. Departement od prepuknutia epidémie zaznamenal okolo 11.500 prípadov nákazy – tretinu z toho za posledné dva týždne – a zhruba 70 úmrtí, teda v prepočte na populáciu dvakrát viac ako zvyšok Francúzska.

Zaočkované je menej ako 1 % ľudí

Je preto prekvapujúce, že Mayotte bol posledným z francúzskych zámorských departementov, ktorý obdržal dodávky vakcín, a to mesiac po tom, čo prvé dávky dorazili do 8400 kilometrov vzdialeného Paríža. „Na moje veľké sklamanie sme boli vybavení o dosť neskôr ako iné (francúzske) regióny,“ uvádza Voynetová.

Úrady na ostrove doteraz zaočkovali 2400 ľudí – menej ako jedno percento obyvateľov.

Hovorca vlády v Paríži Gabriel Attal pôvodne tvrdil, že Mayotte vďaka svojej mladej populácii – okolo štyroch percent obyvateľov je starších ako 60 rokov – patrí medzi regióny s nízkou prioritou na vakcinačnom poradovníku. S narastajúcimi počtami infekcií je však francúzsky centrálny kabinet čím ďalej tým viac znepokojený.

Mayotte má dnes rovnaký administratívny status ako akýkoľvek región v pevninskom Francúzsku – jednej z najbohatších krajín sveta. V departemente sa platí eurom a má svojich zástupcov v Európskom parlamente.

Keď však udrel vírus, „na Mayotte sa zabudlo“, hovorí mayottský poslanec Mansour Kamardine. „Zíde z očí, zíde z mysle,“ podotýka na adresu pevninského Francúzska zákonodarca, ktorý vláde v Paríži poslal žiadosť o stále lôžka pre jednotku intenzívnej starostlivosti; zatiaľ bez úspechu. Celý región ich má len 16.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #koronavírus