Maledivy to v roku 2020 vyhrali: Úspešný príbeh turizmu v krutých časoch pandémie

Súostrovie južne od Indie je oázou romantiky a obrázky z jeho hotelov na vode sa stali synonymom dokonalého pokoja a relaxu. Pred pandémiou navštívilo krajinu v priemere 1,7 milióna turistov, v roku 2020 to bolo 555 494. Aj napriek viditeľnému poklesu počtu návštevníkov predstavujú Maledivy jeden z najúspešnejších turistických príbehov uprostred zúriaceho Covidu-19.

29.03.2021 07:00
debata (1)

Kým mnohé iné destinácie zatvorili svoje hranice, Maledivy sa v júli 2020 rozhodli úplne znovu otvoriť cestujúcim z ktorejkoľvek krajiny bez ohľadu na stav šírenia pandémie, píše CNN.

Rozhodnutie otvoriť krajinu zahraničným návštevníkom bolo finančne motivované – podľa údajov z Michiganskej štátnej univerzity predstavuje cestovný ruch Maledív až 28 % tamojšieho HDP, čo je jeden z najvyšších podielov na svete.

Ďalšie populárne ázijsko-pacifické ostrovy ako Tahiti, Bali a Phuket zostali neprístupné, niektoré ďalšie sa síce otvorili, ale za prísnych podmienok – napríklad Thajsko a Srí Lanka vyžadujú od turistov po príchode povinnú dvojtýždňovú karanténu v hoteli, kým budú môcť cestovať po krajine. Od septembra zaviedli opatrenia už aj Maledivy – žiadali sa preukázať negatívnym testom.

Turisti navyše ostávali na dovolenke viac dní ako to bývalo zvykom. Ich celkový nižší počet tak čiastočne vykompenzovala dĺžka ich pobytu. V reakcii na túto zmenu zákazníckeho správania ponúkli niektoré rezorty nové balíčky – napríklad 28-denný pobyt v jednom letovisku stál pre štvorčlennú rodinu od 42 600 dolárov (35 300 eur) a zahŕňal ubytovanie, stravu, vysokorýchlostný internet, wellness a možnosť využitia detského klubu. Inde stál sedemdňový „pracovný“ balíček 23 250 dolárov (20 000 eur).

Treba pripustiť, že geografia Maledív hrá vynikajúco do karát opatreniam, ktoré zabraňujú prenosu vírusu – mnoho hotelov a letovísk sa nachádza na svojich súkromných ostrovoch, ktorých tu je viac ako tisíc, plus je tu navyše mnoho umelo vytvorených ostrovčekov.

Svoju úlohu zohrala aj infraštruktúra. Mnoho rezortov organizuje prevoz turistov z letísk v súkromných člnoch alebo lietadlách, takže návštevníci, ktorí pricestovali do krajiny, sa dostali do svojich hotelov bez toho, aby sa stretli s množstvom ďalších.

Slovom, ideálne prostredie na izoláciu a sociálny dištanc, ktoré v kombinácii s implementáciou prísnych hygienických protokolov priniesli ovocie. Maledivy sa tak celkom právom mohli propagovať ako bezpečný prístav pre turistov.

Maledivy pritom veľkú zodpovednosť za testovanie a dodržiavanie odstupov nechávali na jednotlivých ultraluxusných letoviskách. Niektoré rezorty tak z vlastnej iniciatívy vykonávajú testovanie svojich klientov aj nad rámec nariadení.

Samotné čísla potvrdzujú, že napriek znovuotvoreniu Maledív sa podarilo pandémiu na ostrovoch udržať do značnej miery na uzde. K februáru 2021 mala krajina 17 828 potvrdených prípadov a iba 58 úmrtí.

Zdá sa, že Maledivám sa bude dariť aj tento rok. Za prvých 35 dní roku 2021 sem pricestovalo už viac ako 100 000 turistov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maledivy