Kde je kolektívna imunita? Dve najúspešnejšie krajiny hlásia rekordný nárast infekcií

Dovolenkové raje, kde radi relaxujú aj slovenskí turisti, sa s očkovaním svojej populácie poponáhľali. Od cestovného ruchu totiž závisí ich ekonomika. Napriek tomu teraz zaznamenávajú nebývalé prírastky nových prípadov nákazy koronovírusom.

17.05.2021 07:00
debata (25)

Exotické raje, Seychely a Maldivy, dostávali z každej strany komplimenty a písalo sa o nich ako o úspešných príbehoch v kovidových časoch. Keďže Seychely majú okolo 970 000 obyvateľov a Maldivy niečo vyše pol milióna, nebola skorá a rýchla vakcinácia problém.

Teraz sa však karta obrátia a z oboch ostrovných krajín prichádzajú zlé správy, píše Insider.

Seychely a Maldivy, ktoré sú známe luxusnými letoviskami a bielymi piesočnatými plážami, hlásili za posledných sedem dní viac nových prípadov COVID-19 na 100 000 ľudí ako v iných krajinách, uviedol The New York Times.

Seychely, krajina s najväčším percentom zaočkovaných obyvateľov na svete, hlásila za posledných sedem dní denný priemer 336 nových prípadov na 100 000 ľudí – čo je najvyššia miera na svete.

Hneď za Seychelami sú Maldivy, ktoré za posledný týždeň hlásili denný priemer 153 nových prípadov na 100 000 obyvateľov.

Obe krajiny sprísnili opatrenia proti šíreniu COVID-19, Seychely zatvárali školy, Maldivy vládne úrady a obe krajiny zaviedli nočný zákaz vychádzania.

Obe krajiny však stále vítajú väčšinu zahraničných turistov.

Cestovanie na Seychely pokračuje bez prerušenia a ostrovy zostávajú pre turistov bezpečné, uviedol pre Insider Sherin Francis, výkonný riaditeľ Seychelskej turistickej rady.

Úspech zamrzol…

Pritom oba ostrovné raje sa už dlhšie vo svete označovali za svetlé príklady boja proti korone, úspešné modely rýchleho očkovania a opätovného otvárania krajín turistom.

Seychely boli prvou africkou krajinou, ktorá začala v januári zavádzať očkovací program. O päť mesiacov neskôr je to najviac zaočkovaný národ na svete, 62,9 % z jeho zhruba 100 000 obyvateľov je úplne zaočkovaných, uvádza Bloomberg's Vac­cine Tracker.

Koncom marca Seychely znovu otvorili svoje hranice medzinárodným turistom bez požiadavky na ich vakcináciu alebo pobyt v karanténe; postačoval negatívny test na COVID-19. Odvtedy navštívilo ostrovy viac ako 20 000 turistov, informovalo tamojšie ministerstvo cestovného ruchu.

Maldivy CNN Travel vo februári označila za „najväčší príbeh úspechu medzinárodného cestovného ruchu do roku 2020“. Vlani ich podľa Medzinárodnej organizácie cestovného ruchu navštívilo viac ako 555 000 turistov, čo prekonalo ich vlastné očakávania (odhadovali, že do konca roka príde 500 000 návštev­níkov).

To je však stále menej ako polovica z jeho typických predpandemických 1,7 milióna návštevníkov každý rok. Na druhej strane, turisti, ktorí prišli vlani, ostali v exotickom edene oveľa dlhšie ako zvyčajne, niektorí si dokonca rezervovali celé ostrovy, informoval Travel&Leisure.

Maldivčania sú v súčasnosti piatym najzaočkovanejším národom sveta, úplne zaočkovaných majú 36 % obyvateľov.

Svoje hranice pre dovolenkárov zo zahraničia ostrovy znova otvorili už v júli, a to bez požiadavky na negatívny test na COVID-19. Ostrovný štát začal vyžadovať negatívny test až o pár mesiacov neskôr, stále však nezaviedol 14-denné karanténne obdobie ako mnoho iných krajín.

Minulý mesiac Maldivy oznámili, že po tom, ako zaočkovali svoju populáciu, budú očkovať aj turistov, ktorí prejavia záujem.

Napriek nárastu prípadov obe krajiny stále vítajú zahraničných turistov.

Čo ďalej?

Nárast počtu prípadov v najviac zaočkovanej krajine, Seychelách, vyvolal otázky týkajúce sa efektivity očkovacieho úsilia, ktoré nasleduje celý svet.

Podľa agentúry Bloomberg sa Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) usiluje situáciu analyzovať a vyhodnotiť. Takmer 60 % dávok podaných na Seychelách tvorili čínske vakcíny Sinopharm, zvyšok boli Covishield, licencovaná verzia vakcíny Oxford-AstraZeneca.

Minulý týždeň Seychely oznámili, že zatvoria školy, zavedú nočný zákaz vychádzania a do 21. mája zakážu zhromaždenie medzi domácnosťami.

Krajina zakázala príchod nezaočkovaných turistov z Indie, Pakistanu a Bangladéša a všetkých turistov z Brazílie. Ostatní zahraniční turisti však žiadne prísnejšie obmedzenia nedostali.

Ministerstvo cestovného ruchu uviedlo, že napriek nárastu počtu infekcií je iba 10 % aktívnych prípadov spomedzi turistov. Väčšina súčasných aktívnych prípadov sú domáci, ktorí nedodržiavali bezpečnostné opatrenia.

Maldivy po náraste počtu nových prípadov zaviedol zákaz nočného vychádzania a od 5. do 15. mája zatvoril úrady a nariadil zamestnancom pracovať z domu.

„Čísla sú veľmi vysoké. Ak nebudeme schopní tieto čísla významne znížiť, čakajú nás veľmi ťažké dni,“ uviedol pre US News Mabrook Azeez, zástupca prezidenta Maldív.

Maldivy neprijímajú turistov z Afganistanu, Bangladéša, Bhutánu, Indie, Nepálu, Pakistanu a Srí Lanky; všetkých ostatných návštevníkov však stále vítajú.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Seychely #Maldivy #koronavírus #Maledivy #očkovanie proti covidu