Ani turisti nepomôžu. Na rajskom Phukete sú budovy na predaj, obchody zatvorené

Thajsko znovu otvorilo turistom obľúbenú destináciu - ostrov Phuket. Cestovatelia plne očkovaní proti Covidu-19, ktorí majú zároveň negatívny test na koronavírus, môžu letieť priamo na ostrov a vyhnúť sa karanténe. Je to možné v rámci pilotného programu, ktorý má prispieť k reštartu turizmu v krajine.

11.07.2021 07:00
debata (1)

Mnoho tamojších obchodníkov si však od návratu turistov zatiaľ príliš veľa nesľubuje a sťažuje sa, že sa na nich zabudlo, napísala agentúra Reuters. Cestovatelia vraj uvidia iný Phuket.

„Uvidia budovy na predaj, domy na prenájom, zatvorený obchod, uzavretú večierku. Myslíte si, že to je dobré prostredie pre turistov? Nie,“ domnieva sa Srangsan Tchongtan z asociácie pre rozvoj podnikateľov v cestovnom ruchu na Phukete a upozorňuje, že miestne podniky naliehavo potrebujú menšie pôžičky, aby sa z pandémie Covidu-19 zotavili.

„Je veľmi ťažké otvoriť… Nemáme rozpočet, nemáme peniaze na opravy,“ dodal Tchongtan.

Medzitým na ostrov už dorazili stovky očkovaných turistov, napísala agentúra Reuters. Prvé zahraničné lietadlo privítali hasičské autá. Pre lietadlo spoločnosti Etihad, ktoré dorazilo z Abú Zabí, vytvorili vodný oblúk, opísala agentúra AP.

Na ostrov dorazil aj premiér Prajutch Čan-Oca, ktorý zdôraznil, že prípadný úspech programu vydláždi cestu pre väčšie otvorenie hraníc, ktoré krajina plánuje na október. „Sme si vedomí toho, že existuje riziko… Ale musíme ho akceptovať, aby si Thajčania mohli zarábať na živobytie,“ konštatoval.

Vláda očakáva, že Phuket navštívi v treťom štvrťroku tohto roka okolo 100.000 turistov, čo prinesie tržby v hodnote 278 miliónov dolárov (235 miliónov eur).

Phuket dramatický úbytok turistov zasiahol obzvlášť ťažko, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej mnoho ľudí stratilo prácu a množstvo podnikov sa zavrelo.

Ešte v roku 2019 krajinu v juhovýchodnej Ázii navštívilo 40 miliónov zahraničných cestovateľov, vlani ich počet klesol o 83 percent.

Thajsko prišlo o zhruba 50 miliárd dolárov (42 miliárd eur) v príjmoch z cestovného ruchu. Od vlaňajška stratili prácu dva milióny Thajčanov, ktorí pred vypuknutím pandémie pracovali v turistickom priemysle.

Guvernér thajskej centrálnej banky nedávno povedal, že by mohlo trvať „päť až viac rokov“, kým sa turizmus v ázijskej krajine normalizuje.

Manažérka miestnych kúpeľov Natčakanja Sanguanvongová hovorí, že mnoho podnikov na Phukete z prvých skupín návštevníkov príjmy mať nebude, pretože sa budú ubytovávať vo vládou akreditovaných hoteloch.

„Naše kúpele sa nemohli znovu otvoriť, pretože to so sebou nesie náklady na služby, personál a nájom,“ dodala.

Manažér jedného z miestnych hotelov Manisa Pratchap očakáva vo svojom rezorte sprvu dvadsaťpercentnú obsadenosť. Neskôr by sa podľa neho mohla zdvojnásobiť. Verí v to, že ľudia začnú pilotnému programu časom dôverovať.

Phuket sa zahraničným cestovateľom otvára v čase, keď rastie počet prípadov infekcií v Thajsku a objavili sa pochybnosti, či nie je na lákanie turistov príliš skoro, upozornila AP.

Cestovateľov by vraj od cesty mohli takisto odrádzať protikoronavírusové opatrenia. Na samotnom ostrove je však prípadov koronavírusu málo a 70 percent obyvateľov je zaočkovaných.

Phuket od začiatku júla zrušil nutnosť dvojtýždňovej karantény pre návštevníkov zo zahraničia, ktorí sú plne zaočkovaní proti Covidu-19. Vakcinácia sa vyžaduje len u dospelých turistov, u detí stačí test.

Program je určený pre návštevníkov z krajín s nízkym rizikom nákazy. Ak turisti strávia na Phukete 14 dní a budú mať negatívne testy na koronavírus, budú sa môcť vydať aj do ďalších oblastí Thajska.

Na ostrove sa však budú musieť zdržiavať vo vopred schválených hoteloch, ktoré spĺňajú hygienické opatrenia a majú zaočkovaných minimálne 70 percent personálu.

Podrobné informácie o podmienkach cestovania na Phukete sú okrem iného na internetových stránkach thajského úradu pre cestovný ruch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #pandémia #Phuket #koronavírus