Diskriminácia, či nový normál? Letovisko otvorilo špeciálne bubliny pre očkovaných

Ostrovný štát ležiaci v juhozápadnej časti Indického oceánu, v súostroví Maskarény, ktorý sa rozprestiera asi 900 kilometrov východne od ostrova Madagaskar a jeho rozloha je 2 040 km2, bol vždy synonymom dokonalého tropického raja. Posledných 16 mesiacov bol však pre pandémiu uzatvorený a teraz otvára svoje hranice medzinárodným cestujúcim. Reč je o Mauríciu.

25.07.2021 07:00
kôň, pláž, more, dovolenka, leto, cestovanie,... Foto:
Maurícius. Ilustračné foto.
debata

Konečne sa aj zahraniční hostia môžu pokochať jeho nádhernými plážami a zelenkastými lagúnami. Nie je to však také jednoduché.

Maurícius si dal podmienku – zaočkovaným dovolenkárom ponúka možnosť pobytu v 14 „rezortných bublinách“, v ktorých budú môcť slobodne využívať zariadenia vrátane bazéna a pláží, informuje Euronews.

Tieto vyhradené hotely sú už uvedené na webových stránkach Mauritius Tourism, aby si ich návštevníci mohli vybrať už pri rezervácii pobytu.

Cestovatelia však nebudú môcť opustiť svoje letovisko, pretože aj zaočkovaní hostia budú musieť stráviť v týchto bublinách 14-dňovú karanténu. Tí, ktorí zostanú na ostrovoch dlhšie ako dva týždne, budú môcť po negatívnych testoch PCR testoch opustiť svoj letovisko a ísť aj na ostatné časti ostrova.

Návštevníci Maurícia sa musia podrobiť testu PCR päť až sedem dní pred odletom a na to, aby vás pustili na ostrov, sa vyžaduje negatívny výsledok.

Očkovaní cestujúci budú musieť absolvovať test PCR po prílete na letisko, na 7. deň a potom na 14. deň.

Nezaočkovaní hostia si budú musieť rezervovať 14-dňový pobyt v oficiálnom karanténnom hoteli, kde sa im bude jedlo nosiť priamo na izbu.

Za rok sa hospodárstvo prepadlo o 15 %

Okrem mnohých reštaurácií a barov je ostrovná destinácia známa svojimi plážami, tyrkysovými vodami a koralovými útesmi.

Pred pandémiou COVID-19 tvoril cestovný ruch a pridružené odvetvia až 24 percent hrubého domáceho produktu (HDP) ostrova a zamestnával takmer štvrtinu všetkých obyvateľov.

Bez návštevníkov sa maurícijské hospodárstvo za posledný rok prepadlo o 15 percent, takže krajina má veľký záujem o návrat turistov.

Rozhodnutie o čiastočnom opätovnom otvorení hraníc prišlo po úspešnom zrýchlení očkovacieho programu krajiny. Počas vakcinácie boli pracovníci cestovného ruchu a zamestnanci hotelov klasifikovaní ako pracovníci v prvej línii a očkovanie dostali prednostne, spolu s ich domácnosťami.

V júni tohto roku minister financií Maurícia uviedol, že ostrov sa chystá privítať 650 000 návštev­níkov v nasledujúcich 12 mesiacoch. Na úplné opätovné otvorenie krajiny si bude musieť odvetvie cestovného ruchu na ostrove ešte chvíľu počkať – plánuje sa až na 1. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba