Hurá na Phuket: Dovolenkovať bez karantény tu môžu plne zaočkovaní turisti

Ostrov Phuket, často označovaný ako "perla Thajska", je synonymom dovolenkového raja. Aj pre Slovákov bol veľmi obľúbenou mimoeurópskou destináciou, kým pandémia všetko nezavrela.

21.09.2021 07:00
Slonia svätyňa, Phuket- Foto:
Slonia svätyňa, kde možno slonov vymasírovať špeciálne pripravenou zmesou, okúpať ich, nakŕmiť...
debata (1)

To sa zmenilo 1. júla, keď sa Phuket otvoril všetkým zaočkovaným návštevníkom a zrušil povinnosť hotelovej karantény. Podmienkou bola zaočkovanosť vyše 70 percent miestneho obyvateľstva.

Čo treba vedieť pred odchodom

Ako prvé cestujúci potrebuje certifikát na vstup (Certificate of Entry) vydaný thajskými orgánmi, ktorý sa žiada online, a doklad o zabezpečení ubytovania. Ďalej certifikát o plnej zaočkovanosti a negatívny PCR test na COVID-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Povinnosťou je tiež zabezpečenie zdravotného poistenia s výškou krytia minimálne 100-tisíc dolárov, ktoré kompenzuje náklady spojené s prípadnou liečbou COVID-19.

Cestujúci si musia okrem vyplnenia deklarácie tiež stiahnuť aplikáciu Thailand Plus a zaregistrovať sa. Po príchode do Thajska sa musia preukázať QR kódom, ktorý bol vygenerovaný pri registrácii prostredníctvom aplikácie.

Príchod na ostrov Phuket

Po znovuotvorení thajského Phuketu pre zaočkovaných cestovateľov začali na ostrov hneď od 1. júla lietať 4-krát týždenne prémiové aerolinky Qatar Airways a pridali sa aj ďalšie letecké spoločnosti.

Po pristátí na Phukete pracovníci skontrolujú všetky doklady a hneď na letisku spravia návštevníkom PCR test.

Súčasťou pobytu je aj odvoz z letiska do rezervovaného hotela. V ňom dovolenkári počkajú zopár hodín na výsledok testu a potom môžu začať dovolenkovať. Ďalší test podstúpia na šiesty deň a posledný na dvanásty deň pobytu.

Po 14-tich dňoch môžu cestovatelia s negatívnym výsledkom cestovať aj do iných častí Thajska. Zvoliť však môžu aj variant 7 nocí na Phukete a 7 na Krabi alebo Khao Lak. Tento systém bez karanténnych požiadaviek thajská vláda nazýva Phuket Sandbox a podľa vývoja situácie sa budú k Sandbox programom postupne pridávať aj ďalšie thajské oblasti. Kľúčom má byť zaočkovanie 70 percent populácie spomínaných oblastí.

Reštaurácia Tri opice. Foto: Magda Drličková
reštaurácia Tri opice, Phuket, Reštaurácia Tri opice.

Pláže, pláže, pláže…

Napriek tomu, že väčšina plochy Phuketu je kopcovitá, je ostrov preslávený predovšetkým svojimi nádhernými plážami a tyrkysovým morom. Najznámejšou a najrušnejšou plážou je pláž Patong s bielym pieskom a nespočetným množstvom hotelov, reštaurácií, obchodov, so širokou ponukou vodných športov a bujarým nočným životom.

Druhou najväčšou plážovou oblasťou je Karon, ničím nerušený relax však nájdete aj na plážach Kata, Kamala Beach, Banana Beach či Surin Beach. Aj keď nie všetky, ale mnohé z miest sú ideálne na šnorchlovanie a potápanie.

Phuket ponúka aj veľa nádherných výhľadov. Najpopulárnejší je výhľad Kata, z ktorého vidieť aj zopár vzdialených ostrovov.

Čo treba vidieť a zažiť

Za návštevu stojí záliv Chalong, ktorý je hlavným prístavom Phuketu. Práve tam, na hore Nakkerd, sa nachádza 45 metrov vysoký monument Big Buddha, ktorého výstavba stála 30 miliónov thajských bahtov (asi 770 000 eur). Mramorovú sochu postavili v roku 2004 a financovali ju prevažne z darov.

V blízkosti majestátneho Budhu si môžete kúpiť rôzne amulety – mince šťastia, posvätené náramky, či rôzne zvončeky.

Vynechať netreba ani najznámejší z 29 budhistických chrámov na Phukete – Wat Chalong.

Jedným z najkrajších miest ostrova je zátoka Phang Nga, kde je malý ostrovček, prezývaný aj James Bond Island. Preslávila ho práve bondovka Muž so zlatou zbraňou, ktorá sa tu nakrúcala.

Druhou slávnou oblasťou je súostrovie Phi Phi a zátoka Ao Maya s plážou Maya Beach, kde sa nakrúcal film Pláž s Leonardom di Capriom.

Rovnako môžete nahliadnuť aj do hotela On On v Starom meste, kde bol Leonardo počas nakrúcania ubytovaný.

Mimochodom, v Starom meste sa mieša portugalská a čínska kultúra. Portugalci ako prví prišli na ostrov a Číňania na ňom neskôr začali ťažiť cín. Je to miesto s krásnou architektúrou, plnými ulicami, skvelým jedlom či nákupnými možnosťami.

Škola varenia Blue Elephant na Phukete. Foto: Magda Drličková
Škola varenia Blue Elephant, Phuket Škola varenia Blue Elephant na Phukete.

Skvelé chute

Thajská kuchyňa je famózna – čerstvá, pestrá, bohato korenená, chutná a lacná. Napríklad vyskúšajte Pad Thai, tenké rezance s výhonkami, tofu, vajcom a arašidmi. Pritom je jedno, kde sa najete – chutiť vám bude jedlo na ulici rovnako ako v prvotriednej reštaurácii.

Ak si obľúbite thajskú kuchyňu, budete milovať aj Phuket. Gastronomickému remeslu sa možno priučiť na kurze varenia v kuchárskej škole Blue Elephant, kde vám ukážu, ako variť štyri hlavné chody a budete sa môcť pochváliť certifikátom thajskej kuchyne. Vlastnoručne pripravené jedlá napokon aj sami skonzumujete.

Pre domácich nie je Muay Thai iba bojový šport. Je súčasťou bohatej kultúry a tradícií vychádzajúcich z budhizmu. Je to bojové umenie, ktoré sa nazýva aj umenie ôsmich končatín. V tomto športe sa totiž používajú techniky pohybu rukami, nohami, lakťami a kolenami. Priamo v Thajsku sa thaiboxu venujú už malé deti.

Slonia svätyňa na Phukete. Foto: Magda Drličková
Slonia svätyňa, Phuket Slonia svätyňa na Phukete.

Slony, kúpele, adrenalín v oblakoch

Hornatý Phuket vo svojej scenérii kombinuje hory, dažďové pralesy, kaučukové plantáže a zátoky pozdĺž nádherných pláží.

Populárne sú treky na slonoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou thajskej kultúry. Zábavou pre turistov je nielen obhliadka prírody z chrbta slona, ale aj návšteva Phuket Wildlife Elephant Sanctuary, kde možno slonov vymasírovať špeciálne pripravenou zmesou, okúpať ich, nakŕmiť, skrátka prežiť s nimi niekoľko hodín.

A ak túžite po väčšom adrenalíne, rozhodne si nenechajte ujsť Zilpine, Roller a Sky Walk v najlepšom zipline centre Hanuman World Phuket. Na toto dobrodružstvo sa nedá zabudnúť.

A potom môžete zrelaxovať. Oasis Spa je to najlepšie, čo môžete absolvovať. Thajská masáž, ktorá v sebe skrýva liečebné umenie staré viac ako 2-tisíc rokov, je relaxom pre telo i dušu a po dvoch hodinách je z vás nový človek. Priamo v Thajsku je navyše doslova oázou pokoja.

Slonia svätyňa na Phukete. Foto: Magda Drličková
Elephant Wildlife Sanctuary Phuket Slonia svätyňa na Phukete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Phuket