Azorské ostrovy - ako ich zažiť najlepšie?

Azorské ostrovy kúpajúce sa v Atlantickom oceáne sú pre mnohých turistov stále veľkou neznámou, hoci sa o nich najmä v posledných rokoch hovorí ako o najkrajších ostrovoch sveta.

22.10.2021 00:00
Bubo, Azory
Termálne more na Ponta da Ferraria na západnom konci ostrova Sao Miguel

Lichotivé vyhlásenia však nepochádzajú len od turistov, ktorí mali to šťastie a ich krásu vnímali na vlastné oči, ale aj od National Geographic. Práve oni dokonca vybrali Azory pred niekoľkými rokmi ako „najkrajšie miesto na svete“.

Spoznajte čaro aj menších ostrovov

Azory sa môžu pochváliť viacerými krásnymi ostrovmi, no pravda je taká, že väčšina Slovákov (vrátane influencerov) svoj čas trávi len na ostrove Sao Miguel, ktorý sa považuje za hlavný ostrov celého súostrovia. Ten je samozrejme najviac rozvinutý z hľadiska infraštruktúry a oproti odľahlejším ostrovom je spravidla lacnejší. Dostať sa na menšie spomedzi ostrovov je drahšie, pretože lístky na trajekty nestoja len pár eur a ak by ste kvôli cene čakali lepšie služby, oklamali by ste sa.

Farský kostol svätého Sebastiána v typickom...
Bubo, Azory Farský kostol svätého Sebastiána v typickom portugalskom Manuelinskom štýle v centre Ponta Delgada

Práve odľahlejšie ostrovy ponúkajú svojim návštevníkom vyššie ceny za nižší štandard. Ich výhodou je však práve toto. Cez filter prepadne menej návštevníkov a na ostrovoch nájdete niečo neuchopiteľné, za čím cestujem do najvzdialenejších kútov našej planéty. Stačí sa tu ocitnúť a hneď to na vlastnej koži cítite. Azorské ostrovy tvorí 9 ostrovov a ani ja som neprešiel všetky naraz. Vychutnal som si 6 z nich a ak vám môžem poradiť, skúste to spraviť rovnako. Vyberte sa za poznávaním tých menej známych a objavíte krásny kút sveta.

Vzdialenejšie ostrovy ešte stále nedosiahla taká globalizácia ako Sao Miguel a tak sa neraz stane, že pri ich spoznávaní si spomeniete na tých, ktorí tu boli dávno pred vami ako prví objavitelia. Neraz sa totiž stane, že prídete na najznámejšie miesta ostrovov a okolo seba neuvidíte žiadnych iných turistov. Niečo podobné už v dnešnej Európe takmer nezažijete.

Sete Cidades, jazerá dvoch farieb, reprezentujú...
Bubo, Azory Sete Cidades, jazerá dvoch farieb, reprezentujú kráľovstvo 7 mystických miest, či bájnu Atlantídu

Zažite exotiku v Európe

Azorské ostrovy majú unikátnu polohu. Ležia na mieste, kde na seba narážajú litosferické dosky Eurázie, Severnej Ameriky aj Afriky a pri ich pohybe dochádza k tomu, že sa snaží na zemský povrch predrať magma. Práve sopky tu určujú život a aj vy ako turista sa budete stretávať so všetkým, s čím súvisia. Raz natrafíte na krásne, sopečné pláže plné čiernej farby, inokedy si vychutnáte termálne jazerá či dokonca termálne vodopády a neskôr, keď sa pohnete, objavíte mestečká či dedinky s kostolmi z čierneho, čadičového kameňa.

Sopka je prítomná všade, kam sa pozriete

Ešte stále to nie je všetko. Stačí sa ponoriť do mora a viete, že aj to je vyhrievané prameňmi a s odkazom na sopky sa stretnete aj v gastronómii, kedy ochutnáte jedlo pripravené priamo v sopke. Netreba už zrejme spomínať to, že ak sa vyberiete niekam na trek, tak s najväčšou pravdepodobnosťou budete kráčať po sopke a smerovať ku kráteru?

Aj vďaka tomuto sú Azorské ostrovy miestom s krásnou prírodou. Tá má okrem čiernej farby aj fantastické odtiene zelenej a v ich spojení vám tieto ostrovy budú pripomínať americký Havaj. Koniec koncov prezývka „Havaj Atlantiku“ nevznikla len tak náhodou.

Termálny vodopád Cascata da Ribeira Quente
Bubo, Azory Termálny vodopád Cascata da Ribeira Quente

Ak by som musel hľadať k Azorským ostrovom paralelu, mysľou by som zavítal do speneného, studeného Atlantiku na sever, kde ležia Faerské ostrovy. Ani ich netvorí len jeden jediný ostrov, ale hneď niekoľko a podobne ako Azory aj oni sú takmer po celý rok zelené s minimálnymi rozdielmi medzi letom a zimou.

Okúste teplé podnebie na vždy zelenom ostrove počas celého roka

Kým na Faerských ostrovoch budete mať počas celého leta na sebe sveter, o čosi južnejšie na Azorských ostrovoch budete na tele cítiť pot, hoci kráčate v tenkom tričku s krátkymi rukávmi. Ak by ste sem zavítali v zime, nebudete sa tešiť z chladného počasia, ale pripravte sa na dusné podnebie akoby vás zatvorilo do skleníku. Rozdiel medzi oboma súostroviami je aj v prírode. Kým Faerské ostrovy sú potiahnuté zelenými kobercami premenenými na lúky, Azorské ostrovy na sebe nosia husté, voňavé, ihličnaté lesy. Spája sa vám s hmlou najmä Škótsko a jeho vysočina? Tu na Faerských aj Azorských ostrovoch jej zažijete podstatne viac!

Pozor na šoférovanie- Azory to sú za každou...
Bubo, Azory Pozor na šoférovanie- Azory to sú za každou zákrutou nádherné hortenzie ale aj stáda kráv

Nezabudnuteľná vôňa hortenzií na každom kroku

S neďalekými Kanárskymi ostrovmi patriacimi Španielsku nemajú portugalské Azory veľa spoločného, no trochu vám budú pripomínať Madeiru. Tú navštevuje o poznanie viac turistov a to je ďalší bod pre Azory. Azorské ostrovy majú však viac dobytku a to, čo tieto ostrovy vystihuje sú hortenzie. Kilometre a kilometre nádherných hortenzií, ktoré hrajú odtieňmi modrej, bielej či dokonca ružovej. Pri kvetoch sa mi nestáva, aby mi pohľad na ne vyrazil dych, ale Azorské ostrovy túto výnimku spravili. Môžete počúvať a čítať o kráse Azorských ostrovov celé traktáty, ale až keď sem priletíte a uvidíte ich na vlastné oči, až vtedy si uvedomíte aké sú úžasné. Keď vidíte aká je príroda okolo vás krásna, máte pocit, že tu na nej záleží každému jednému obyvateľovi. Spočiatku som si myslel, že sa o miestnu prírodu stará samotný Boh, no až keď som na vlastné oči videl, že sa o ňu starajú záhradníci, precitol som. Je len málo miest na svete, kde sa vám naskytne takýto pohľad. Tá vôňa hortenzií je nezabudnuteľná.

chyba
Viac na túto tému: #Partnerstvo s BUBO