Desivá štúdia: Aj káva môže začať chutiť horšie kvôli klimatickým zmenám

Akoby už zlých správ nebolo na svete dosť! Klimatické zmeny majú negatívne dopady na takmer všetky oblasti života a teraz sa ukázalo, že pokazia chuť aj kávičkárom. Nová štúdia sa zamerala na to, ako by globálne otepľovanie ovplyvnilo kvalitu kávových zŕn a zistila, že značne!

01.12.2021 07:00
káva, únava, kofeín Foto:
Aj káva môže začať chutiť horšie...
debata (2)

Množstvo štúdií skúmalo, ako môže byť zmena klímy škodlivá pre úrodu kávových zŕn, pričom výskum zverejnený v roku 2019 naznačuje, že 60 % známych druhov kávy môže úplne zmiznúť, píše Travel and Leisure.

Nový vedecký výskum sa však podľa Food and Wine pokúsil zamerať špecificky na to, ako môže globálne otepľovanie ovplyvniť chuť, vôňu a kvalitu kávy. Zlá správa: nielenže môže byť káva v budúcnosti ťažšie dostupná, ale môže aj horšie chutiť!

Tím vedený výskumníkmi z Tufts University a Montana State University hľadal informácie v 73 publikovaných článkoch o káve, aby určil, ktoré faktory s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnia jej kvalitu a aký vplyv môžu mať zmeny životného prostredia na tieto faktory.

„Podpriemerná šálka kávy má ekonomické aj senzorické dôsledky. Faktory, ktoré ovplyvňujú produkciu kávy, majú veľký vplyv na záujem kupujúcich, cenu kávy a v konečnom dôsledku aj na živobytie farmárov, ktorí ju pestujú,“ povedal Sean Cash, ekonóm a profesor a hlavný autor štúdie.

„Ak dokážeme porozumieť týmto zmenám, môžeme pomôcť farmárom a ďalším zainteresovaným stranám lepšie riadiť produkciu kávy vzhľadom na tieto a budúce výzvy.“

Konkrétne výskumníci identifikovali dva faktory, ktoré mali najväčšiu súvislosť s kvalitou: po prvé, vyššia nadmorská výška rovná sa kávu s lepšou chuťou a arómou; a po druhé, príliš veľa slnečného svetla rovná sa zníženie kvality.

Práve tento prvý faktor môže byť výrazne ovplyvnený globálnym otepľovaním. „Vyššie nadmorské výšky sú spojené s nižšími teplotami, čo vedie k pomalšiemu dozrievaniu, predĺženému rastu plodov a vyššej akumulácii prekurzorov chuti (chute a vône),“ uvádza sa v článku.

„Príklad kvality kávy z nižších nadmorských výšok poskytuje informáciu o tom, čo sa môže stať s kvalitou kávy vo vyšších nadmorských výškach v budúcnosti, keď sa zvýši celková teplota v dôsledku klimatických zmien.“

Menšie vystavenia slnečnému žiareniu sa zdá ľahšie zvládnuteľné. Stačí využiť systém tienenia.

„Vzhľadom na citlivosť kvality kávy na environmentálne zmeny sú potrebné inovácie založené na dôkazoch, aby sa zvýšila udržateľnosť a odolnosť kávového sektora v kontexte globálnych zmien.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #klimatické zmeny