Turistky žalujú emirát pre násilné gynekologické prehliadky. Úrady zisťovali, či rodili

Sedem Austrálčaniek sa rozhodlo žalovať Katar za to, že ich na medzinárodnom letisku v Dauhe prinútili podrobiť sa nechutným gynekologickým vyšetreniam. K incidentu došlo po tom, čo vlani v októbri našli v odpadkovom koši na letisku opusteného novorodenca, uviedol ich právnik. K dieťaťu sa nik nehlásil, a tak sa úrady rozhodli "zistiť", ktorá z pasažierok nesie na tele známky pôrodu.

23.11.2021 07:00
debata (1)

Ženy tvrdia, že nesúhlasili s vyšetreniami a nedostali dokonca ani vysvetlenie, čo sa s nimi deje, píše Euronews.

Sedem Austrálčaniek bolo podľa Al Jazeera medzi trinástimi ženami v lietadle, ktoré nasilu a „invazívne" vyšetrili priamo na letiskovej dráhe, tvrdí ich právnik Damiana Sturzakera z Marque Lawyers so sídlom v Sydney.

„V prvom rade požadujú kompenzáciu za to, čo sa im vtedy stalo, pretože doteraz pociťujú následky,“ povedal pre CNN Sturzaker. „Majú problémy vyrovnať sa s veľmi traumatickou skúsenosťou,“ uvádza Hindustan Times.

Chcú odškodné

Austrálska vláda vtedy odsúdila zaobchádzanie katarských úradov so ženami, ku ktorému došlo na medzinárodnom letisku Hamad 2. októbra 2020 po tom, ako aerolínie Qatar Airways odložili let 908 do Sydney. Katarská vláda sa ospravedlnila.

Podobne meškanie kvôli prehľadávaniu pasažierok 9 alebo 10 ďalších letov z Dauhy. Sturzaker však vraj nevie o tom, že by aj iní pasažieri podnikli v súvislosti s incidentom právne kroky proti Kataru.

Od katarskej vlády žalujúce ženy vo veku od 30 do 50 rokov požadujú osobitné ospravedlnenie a žiadajú, aby sa zaviedli postupy, aby sa to už neopakovalo. Austrálčanky neuviedli výšku odškodného, ​​ktoré žiadajú. Žalobcovia však pravdepodobne spor vyhrajú, uviedol ich právnik.

Novorodenec Čítajte aj Na WC našli bábätko, pasažierky sa museli vyzliecť, aby sa zistilo, ktorá rodila

Mimomanželský sex sa trestá

Katarská vláda odmietla chystanú žalobu komentovať, ale poukázala na svoje predchádzajúce vyhlásenia k incidentu, v ktorých sa „najúprimnejšie ospravedlnila“ a uviedla, že „osoby zodpovedné za tieto porušenia súkromia a nezákonné činy“ boli postúpené prokurátorom.

Austrálska federálna polícia podľa 7news informovala sťažovateľov, že jeden policajt na letisku dostal pokutu a šesťmesačný podmienečný trest odňatia slobody za vykonanie vyšetrení.

V Katare, podobne ako vo veľkej časti Blízkeho východu, sú sex a pôrody mimo manželstva kriminálnym činom. Niektoré ženy taja svoje tehotenstvá a pokúšajú sa vycestovať za pôrodom do zahraničia. Iné porodia a opustia svoje deti, aby sa vyhli väzeniu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #Katar #vyšetrenie #novorodenec #gynekológia #Dauha