Posledný raj? Tento štát stále nepozná COVID, napriek pozitívnemu testu

Jedna z top destinácií pre rok 2022 neponúka len originálny relax v belasých vlnách v tieni paliem, ale aj jednu z momentálne najdôležitejších vecí - bezpečie pred novým koronavírusom.

09.12.2021 07:00
domorodkyňa, Cookove ostrovy, obézna žena Foto:
Cookove ostrovy. Ilustračné foto.
debata

Cookove ostrovy sú stále bez potvrdeného prípadu COVIDu-19. Začiatkom decembra síce úradníci spanikárili, keď to vyzeralo, že zaznamenali prvý prípad vírusu – 10-ročný chlapec, ktorý pricestoval z Aucklandu na Rarotongu, hlavný ostrov, mal dvakrát po sebe pozitívny test.

Čoskoro však podstúpil ďalšie testovanie s negatívnym výsledkom. To viedlo úrady k presvedčeniu, že jeho dva prvé testy a ich pozitivita boli „historickým prípadom“.

Mohlo by to znamenať, že chlapec bol v minulosti vystavený vírusu, ale nedostal ho a nebol infekčný, vysvetlil minister zdravotníctva ostrovov Bob Williams.

Malý ostrovný národ si teda stále zachováva svoju povesť jednej z mála krajín na svete, ktorá sa COVID-19 úspešne vyhýba.

Wow efekt

Cookove ostrovy, na ktorých žije 17 000 obyvateľov, majú plne zaočkovaných 96 % populácie. Vďaka tomu sú v tesnom závese za neďalekým Palau, ostrovmi, ktoré sú držiteľom svetového rekordu s 99-percentnou zaočkovanosťou.

Ostrovy sa tento rok navyše dostali na prvé miesto v zozname Lonely Planet. Magazín ich zaradil na prvú priečku pre ich krásnu prírodu, udržateľný cestovný ruch a „wow efekt".

Porotcovia udeľovania cien „Best in Travel“ ocenili národ najmä za vytvorenie Marae Moana, jedného z najväčších morských parkov na svete, rovnako ako za spustenie programu Mana Tiaki Eco Certification Programme, ktorý ukazuje osvedčené postupy v oblasti udržateľnosti.

Karibik, Dominikánska republika, more, palmy, pláž Čítajte viac Pobyt na Komárom ostrove u slávneho miliardára vyjde na 16 000. Štípance v cene?

22 lekárov a 2 ventilátory

Cookove ostrovy sa nachádzajú medzi Novým Zélandom a Havajom a pozostávajú z 15 ostrovov v Tichom oceáne.

Najväčší ostrov Rarotonga je známy svojimi vysokými vrchmi a sídli tu tiež hlavné mesto štátu Avarua.

Na severe sa nachádza ostrov Aitutaki, ktorý láka svojou čarovnou rozľahlou lagúnou obklopenou koralovými útesmi a malými piesočnatými ostrovčekmi.

Turistov na ostrovy priťahuje najmä čistý biely piesok pláží lemovaných palmami a modrou vodou. Tento mix dokopy predstavuje dokonalý tropický raj.

Vo vodách okolo Cookových ostrovov žije 130 rôznych druhov koralov, 600 druhov rýb, korytnačiek, útesových žralokov, veľrýb a delfínov. Je tu dokonalé prostredie na šnorchlovanie a potápanie.

Neveľká rozloha ostrovov navyše umožňuje návštevníkom dobre ich preskúmať – nik by nemal vynechať napríklad návštevu tropických záhrad Maire Nui.

Momentálne majú Cookove ostrovy hranice zatvorené, aby si svoj bezkovidový status udržali aj naďalej. Ak by sa na ostrovy koronavírus zaniesol, nemalo by to dobrý priebeh. Pracuje tu totiž len 22 lekárov a majú tu 2 pľúcne ventilátory – to je všetko na celkovú populáciu 17 500 obyvateľov.

Vláda naznačila, že opätovné otvorenie hraníc pre cestovateľov z Nového Zélandu bez karantény nie je reálne, kým si nebudú úplne istí, že na Novom Zélande nedochádza k žiadnemu komunitnému prenosu COVID-19.

NEpoužívať, video, vlak, Škótsko Čítajte viac Toto ste ešte nevideli: Slováci natočili v Škótsku vlak, ktorý tam vôbec nebol! Nórsko, Lofoten, skala, domy, záliv, ľad, zima, tma, mráz, sneh, ľadovec Čítajte viac Top destinácie roka 2022 podľa Lonely Planet. Najlepšie krajiny, regióny a mestá Mickey Mouse Minnie Mouse Čítajte viac Tisíce ľudí uväznili úrady v zábavnom parku. Kvôli jedinému prípadu COVID-19

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cookove ostrovy #koronavírus