V exotickom raji dovolenkovali milióny turistov. V roku 2021 ich prišlo iba 45

Destinácie na celom svete čelia počas pandémie koronavírusu výraznému zníženiu počtu turistov. Málokto však utrpel tvrdší zásah ako Bali, indonézsky ostrov, ktorý dlho milovali cestovatelia z celého sveta.

06.01.2022 07:00
Indonézia, tanečnice, Bali Foto: ,
Tanečnice z indonézskeho Bali. Ilustračné foto.
debata

Kvôli prísnym opatreniam hraničnej kontroly a uzavretému letisku sa Bali úplne zmenilo, píše CNN. Z prijímania miliónov zahraničných návštevníkov nezostalo nič a v roku 2021 privítalo iba 45 turistov.

V roku 2019 sem prišlo dovolenkovať približne 6,2 milióna zahraničných návštevníkov a v roku 2020 okolo 1,05 milióna. Rok 2021 bol však úplne iný. „To je najnižší počet zahraničných turistických návštev, aký sme kedy zaznamenali,“ povedal CNN Nyoman Gede Gunadika, vedúci sekcie cestovného ruchu v provincii Bali.

Dvojciferné číslo predstavuje obdobie medzi januárom a októbrom 2021 a potvrdil ho Centrálny štatistický úrad Bali.

Injekcia, vakcína Čítajte viac Boj malého ostrova s Covid-19 odhaľuje nerovnosti medzi Francúzskom a Francúzskom

Keďže ostrovné medzinárodné letisko Ngurah Rai (DPS) v Denpasare bolo takmer celý rok uzavreté pre medzinárodné lety, takmer všetci títo turisti prišli na súkromných jachtách.

Aj keď sa letisko oficiálne opäť otvorilo pre medzinárodné lety 14. októbra, doteraz na letisko a z letiska lietali iba vnútroštátne lety, predovšetkým z hlavného mesta Indonézie Jakarta.

Aby zahraniční turisti mohli prísť na Bali, musia sa vysporiadať s prísnymi vstupnými požiadavkami súvisiacimi s Covidom.

mall tv hotelová zba lomnický štít Čítajte viac Zakrúti sa vám hlava! Toto sú najdrahšie hotelové izby na Slovensku

Musia získať obchodné víza za cenu 300 USD, keďže v súčasnosti neexistujú žiadne turistické víza, absolvovať niekoľko testov PCR a zakúpiť si špeciálne zdravotné poistenie. Navyše tu platí 10-dňová karanténa aj na plne zaočkovaných ľudí.

Okrem toho treba povedať, že náklady na letenky sú momentálne vyššie ako zvyčajne kvôli nedostatku priamych letov.

MALL tv chalani z hôr Čítajte viac Chalani na bicykloch obdivovali raj: Z Čingova cez Tomášovský výhľad až na Kláštorisko

Politiku na Bali v čase pandémie týkajúcu sa zahraničných návštevníkov určuje centrálna vláda v Jakarte, nie miestne úrady na ostrove. Pôvodne boli karantény kratšie, ale nedávno sa predĺžili kvôli obavám z nového variantu Omicron.

S postupným návratom domáceho cestovného ruchu tu však je jedna malá iskierka nádeje. Obsadenosť hotelov na Bali je teraz okolo 35 %. Cez víkendy sem totiž prichádzajú za relaxom domáci turisti. Pre mnohých obyvateľov Bali, ktorí sú závislí od cestovného ruchu, aby uživili svoje rodiny, to na záchranu nebude stačiť…

mall TV Naomi v Japonsku, šinkansen Čítajte viac Šinkanzen nečaká. Je presný a má vesmírny záchod! letisko, lietanie, letisko, cestovanie, dovolenka, batozina Čítajte viac Nepríjemná predpoveď: Európske cestovanie sa nevráti do normálu skôr ako o 8 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bali