Lyže meníme za palmy: Aké exotické destinácie bodujú u Slovákov a koľko stojí dovolenka?

S neustále sa meniacimi podmienkami na Slovensku a v Európe už druhý rok vymieňame lyžiarske strediská za hotelové rezorty v ďalekej exotike. Lákajú nás stále podmienky vstupu, prísľub normálnej a bezpečnej dovolenky a tiež nízke cenovky - all inclusive pobyt v Karibiku na sedem nocí vedia dovolenkári aj dnes zohnať za približne tisíc eur na osobu.

13.01.2022 07:30
NEPOUZ, exotika Foto:
Aj túto zimu u nás dominuje exotika, láka nás na nízke cenovky a stále podmienky.
debata (7)

Pandémii kraľujú dovolenky v exotike aj druhým rokom – mexický Cancún rástol počas posledných mesiacov o 400 percent v porovnaní s minulým rokom, rovnako je na tom aj Dominikánska republika.

Absolútnym skokanom sa stal Dubaj s nárastom o 5-tisíc percent a Maldivy majú od novembra vypredané viaceré rezorty v termínoch až do Veľkej noci.

„Exotika rástla ešte počas prvej pandemickej zimy, tento rok pozorujeme okrem mimoriadne vysokého záujmu aj trend cestovania na dlhšiu dobu – dnes už napríklad bežne trávime na Maldivách tri až štyri týždne v snahe prečkať lockdown či si vychutnať, takpovediac, kus normálu,” hovorí špecialistka Petra Mladá z portálu Pelikan.sk.

Destináciám podľa dát Pelikána dominuje najmä spomínaný Dubaj, Cancún, Dominikánska republika či Maldivy.

Pri výbere dovolenky na týchto miestach však treba dbať na rady dovolenkových špecialistov – dôležitým je výber stravovania, počet hviezdičiek a najmä doba cestovania či cieľové letovisko.

Dominikánska republika

Karibik nás od minulého roka láka na tri veci – all inclusive, nízke cenovky a jednoduché vstupné podmienky – Dominikánska republika od cestovateľov nevyžaduje testovanie a ani karanténu.

Vyraziť treba podľa dovolenkových špecialistov teraz, hlavná sezóna trvá do marca, neskôr treba rátať so zrážkami či morskými riasami. Ďalším odporúčaním je voliť minimálne štvorhviezdič­kový hotel.

„Najobľúbenejšou destináciou je Punta Cana, konkrétne pláž Bavaro, ktorá bola zvolená ako jedna z najkrajších na svete. Vhodnými sú aj južnejšie oblasti ako letovisko Bayahibe, severu sa však odporúčame vyhnúť – láka síce nižšou cenovkou, je to však oblasť s divokými vlnami vhodná skôr pre surfistov,” vysvetľuje Mladá.

Obľúbenými sú kompletné pobytové balíky – kým letenka bežne dovolenkára vyjde na 500 až 600 eur, pobytový balík s ubytovaním na týždeň začína na cenovke od 1000 eur. S cenovkou začínajúcou na sume 1800 eur sú lákadlom napríklad aj trojtýždňové pobyty.

„Dominikánska je známa ako najlacnejšia all inclusive dovolenka v Karibiku. Pobyt v päťhviezdičkovom hoteli v Dominikánskej momentálne začína na cenovke od 1200 eur a sedem nocí so stravou, transferom a spiatočnou letenkou,” odporúča Mladá.

Najobľúbenejším letoviskom Dominikánskej... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZIVAT, Dominikánska Najobľúbenejším letoviskom Dominikánskej republiky je Punta Cana, konkrétne pláž Bavaro, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na svete.

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Najobľúbenejší zo siedmich emirátov zažíva u slovenských dovolenkárov absolútny boom. Za rok 2021 sa stal ich najobľúbenejšou mimoeurópskou letenkou (pominulé roky o tento titul súperili New York a Bangkok), treťou najobľúbenejšou letenkou vôbec a oproti roku 2020 rástol o viac ako 5-tisíc percent.

„Ak naši klienti hľadajú bezpečnú destináciu s jednoduchými a stálymi podmienkami, odporúčame im Dubaj. Na vstup im postačí negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín, Emiráty sú navyše destináciou, ktorá aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu zaočkovala 100 percent obyvateľov,” hovorí Mladá.

Cestovateľom, ktorí chcú objavovať, odporúčajú špecialisti Pelikána mestské hotely so skvelou polohou a jednoduchou dostupnosťou do centra i na pláž. V takomto prípade im postačí aj stravovanie formou raňajok.

„Ak cestujete s deťmi či si chcete v Dubaji najmä oddýchnuť pri mori, zvážte ponuku pobytov v jednom z päťhviezdičkových plážových rezortov na palmovom ostrove,” dodáva Mladá.

Pobyty v Dubaji v cene s letenkou, ubytovaním a raňajkami začínajú na cenovke od necelých 430 eur na tri noci na osobu. Pobyty v päťhviezdičkovom hoteli priamo na pláži zoženú cestovatelia od necelých 870 eur na tri noci – v cene s letenkou, raňajkami, transferom aj jednodňovým lístkom na EXPO 2020.

Dubaj ponuka množstvo verejných pláží, všetky... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZIVAT, Dubaj Dubaj ponuka množstvo verejných pláží, všetky sú piesočné a plne vybavené.

Maldivy

Rajské ostrovy v Indickom oceáne sa stali únikom pred lockdownom – na Maldivy sme tento rok cestovali aj na tri až štyri týždne, okrem tyrkysovej vody, krásnej prírody a špičkových služieb nám ponúkajú kus normálu v nenormálnych časoch.

Práve pri Maldivách je najlepšou voľbou výber kompletného pobytového balíka, a to minimálne so stravovaním formou polpenzie – väčšina potravín je na ostrovy importovaných, čo sa odrazí na cenách dodatočných jedál a nápojov kupovaných priamo v rezortných reštauráciách a baroch.

Platí však, že dovolenkári by si mali nechať poradiť od dovolenkových špecialistov v zmysle preferencií a tiež rozpočtu.

„Na vstup na Maldivy je potrebný pre všetkých dovolenkárov starších ako jeden rok negatívny test nie starší ako 96 hodín. Hlavnou výhodou ostrovov je najmä koncept jeden-hotel-jeden-ostrov, ktorý poskytuje návštevníkom dokonalú izoláciu – najmä ak vezmeme do úvahy, že väčšina si vyberá ubytovanie v súkromných vodných či plážových bungalovoch,” dodáva Mladá.

Pobyt na Maldivách momentálne začína na cenovke od približne 1600 eur na osobu s letenkou, ubytovaním na sedem nocí, letiskovým transferom a stravovaním formou polpenzie. All inclusive pobyt je k dispozícii od necelých 1800 eur, cestovatelia rovnako pri vybraných pobytoch nájdu možnosť priamych letov z viedenského letiska.

Výhodou Maldív je ich prirodzená izolácia vďaka... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZIVAT, Maldivy Výhodou Maldív je ich prirodzená izolácia vďaka konceptu jeden-ostrov-jeden-rezort.

Cancún, Mexiko

Mexický Cancún bol jedným z prvých letovísk, ktoré sa turistom po nástupe pandémie otvorilo ešte začiatkom leta 2020 a do dnešného dňa je známe ako exotika bez testu a karantény – napriek tomu ide o bezpečnú destináciu, ktorá si zaslúžila tzv. turistickú pečiatku bezpečnosti – Global Safety Stamp.

„Mexiko je tento rok obľúbenou destináciou, v ktorej trávime viac času ako pominulé roky. Pobyty sa ako pri Maldivách predlžujú takmer na tri týždne – v priemere sme v roku 2021 strávili v Mexiku 18 dní,” hovorí Mladá.

Výhodu majú teraz aj dovolenkári, ktorí hľadajú spiatočné letenky do Cancúnu – tie momentálne začínajú v akciovej ponuke na cenovke od necelých 370 eur spiatočne, a to v termínoch počas hlavnej sezóny. Obľúbenými sú však aj priame lety z viedenského letiska- kvôli vysokému záujmu bude linka od 25. januára premávaná vo frekvencii trikrát týždenne. Okrem nedele a štvrtka budú môcť dovolenkári do Cancúnu odletieť aj každý utorok.

Pobyt v Mexiku zoženú dovolenkári od 1100 eur v štvorhviezdič­kovom a od necelých 1270 eur v päťhviezdičkovom hoteli. V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, letiskový transfer a tiež spiatočná letenka s odletom z Viedne – v ponuke aj so spomínanými priamymi letmi.

Letenky do Cancúnu momentálne začínajú na... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Cancún, Mexiko Letenky do Cancúnu momentálne začínajú na cenovke od 370 eur spiatočne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Dominikánska republika #Dubaj #Maldivy #Karibik #Cancun #Pelikan.sk