Pokračovanie článku: Rebeli parodujú kráľa v crop tope a vysmievajú kabelky jeho ženy: Riskujú 15 rokov väzenia

Rebélia na vzostupe

Thajské úrady zasahujú proti politickému disentu a slobode prejavu najprísnejšie za posledných niekoľko rokov a situácia sa stále zhoršuje, uvádzajú organizácie pre ľudské práva.

V novembri thajský ústavný súd de facto zakázal ďalšiu diskusiu o reforme monarchie a úrady varovali médiá, aby o tejto téme neinformovali.

Úrady tiež zamietli prepustenie na kauciu niektorým aktivistom, iným zasa zabavili pasy.

Armádou podporovaná vláda premiéra Prajutcha Čan-Oči tiež schválila návrh zákona o mimovládnych organizáciách, ktorý by mohol týmto organizáciám zamedziť možnosť pracovať v Thajsku, uviedla Amnesty International. „Miera útlaku je na novom maxime,“ vyhlásil Sunaj Pchasuk z organizácie Human Rights Watch.

Hovorca thajskej vlády uviedol, že síce chápe obavy mimovládnych organizácií, je ale tiež potrebné, aby sa organizácie v tomto sektore správali „zodpovedne a transparentne“.

Organizácia Thajskí právnici pre ľudské práva, ktorá reprezentuje niektorých z ľudí obvinených z porušenia zákona o urážke kráľa, vrátane mladistvých, uviedla, že za posledný rok sa zaoberala 164 prípadmi, ktoré sa týkali 168 osôb. To je podľa nej doteraz najvyšší počet káuz, s ktorými sa za rok stretla.

Podľa organizácií pre ľudské práva a aktivistov protesty, pri ktorých si demonštranti obliekli krátke tričká a nátelníky, ťali do živého.

Sedem ľudí, vrátane vodcu protestov Parita Čivaraka a dvoch sedemnásťročných aktivistov, bolo obvinených z urážky kráľa, keď si pri ďalšej v obchodnom centre v Bangkoku v decembri 2020 vzali na seba crop topy znova. Na chrbte a na bruchu mali pritom nápisy proti monarchii.

V prvých rokoch vlády kráľa Vatčirálongkóna, ktorý nastúpil na trón po smrti svojho otca Pchúmipchona Adundéta v roku 2016, nepadli v Thajsku žiadne obvinenia z urážky kráľa.

To sa však zmenilo v roku 2020, keď mladí aktivisti šokovali tradicionalis­tických Thajčanov požiadavkou, aby premiér Čan-Oča rezignoval a aby sa obmedzili kráľove právomoci a tiež príspevky daňových poplatníkov na podporu monarchie.

V októbri toho roku demonštranti pochodovali k nemeckému veľvyslanectvu v Bangkoku s požiadavkou, aby Berlín začal vyšetrovanie, či kráľ nevládne Thajsku z nemeckej pôdy.

Kráľ s odhaleným bruchom?

Okrem politických požiadaviek protestní vodcovia tiež na niektorých demonštráciách spodobovali a parodovali členov kráľovskej rodiny.

Čivarak si obliekol odev, ktorý podľa všetkého zosmiešňoval kráľovnú Sutchidu aj kráľovnú matku Sirikit, zatiaľ čo ďalší demonštranti sa začali pravidelne na protestoch objavovať v krátkych topoch.

Thajský kráľ vo svojej vlasti vystupuje na verejnosti v uniforme alebo v obleku. V Európe ale fotografi kráľa, ktorý je cyklistickým nadšencom, zachytili v odeve odhaľujúcom brucho.

Thajčania snímky hojne zdieľali na internete, hoci niektorí priaznivci monarchie tvrdia, že fotografie boli falošné.

V novembri thajské úrady vyhostili z krajiny Francúza Yana Marchala, ktorý v Thajsku dlhodobo žil, a označili ho za nebezpečenstvo pre thajskú verejnosť.

Marchal, ktorý vie thajsky, umiestnil na internet satirické videá, v ktorých si robil posmech z premiéra Prajutcha Čan-Oči a ďalších thajských osobností. Na jednom z nich vystupuje v krátkom tope a naráža na dlhé pobyty kráľa v Nemecku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko