Ťavy si počas súťaže krásy užívajú luxus v hoteloch. Niektoré dostali botox do pyskov

V saudskoarabskej púšti vyrástol dočasný hotel pre veľmi netradičnú klientelu. V prepočte za 100 eur na noc tu poskytujú nocľah a kozmetické služby ťavám, ktoré sú v tomto bohatom ropnom kráľovstve Perzského zálivu uctievanými zvieratami, píše AFP.

29.01.2022 07:00
debata

V meste Rumá, ležiacom asi sto kilometrov severovýchodne od metropoly Rijád, si ťava Umajra Kahtáního dva týždne užívala čistenie, zastrihávanie srsti, zahrievanie alebo kŕmenie teplým mliekom. To všetko uprostred nekonečného červeného piesku.

Stredisko otvorilo svoje brány v rámci prestížneho Festivalu tiav kráľa Salmána ibn Abdal Azíza Saúda, ktorý sa koná od decembra do januára a na ktorom sa v súťažiach krásy udeľujú ceny v celkovej hodnote až 60 miliónov eur.

„Je to veľmi pohodlné. Moja ťava tu má k dispozícii starostlivosť a pravidelný zdravotný dohľad,“ hovorí podnikateľ Umajr Kahtání (51) z Rijádu. Pobyt ťavy v hoteli ho vraj vyjde na 140.000 až 190.000 eur.

Dlhoročný milovník tiav Umajr Kahtání spomína na časy, keď účastníci festivalu museli sami stavať stany a starať sa o svoje zvieratá.

V „hoteli“ pod holým nebom je teraz 120 kójí pre jedno či dve zvieratá a päťdesiatka zamestnancov vynakladá všetku energiu na kŕmenie a rozmaznávanie všetkých ubytovaných tiav.

Hotel vznikol „aby ochránil a poskytol starostlivosť ťavám, ale aj aby odbremenil ich majiteľov,“ hovorí Muhammad Harbí, ktorý má na festivale na starosti médiá.

Zariadenie bolo prínosné aj pre samotných usporiadateľov, pretože za mesiac konania festivalu pobyty a poskytované služby vyniesli 1,4 milióna eur.

Arabské ťavy prezývané „koráby púšte“ sú v skutočnosti jednohrbí dromedári. Odnepamäti sa používali na cestovanie po rozľahlých púštnych oblastiach Arabského polostrova a stali sa symbolom Perzského zálivu.

Chov tiav je v regióne tiež mnohomiliónovým priemyselným odvetvím a v priebehu roka sa tam konajú mnohé akcie, od súťaží krásy až po ťavie preteky.

V Saudskej Arábii môžu bohatí nadšenci minúť státisíce eur za obstaranie a starostlivosť o najkrajšie ťavy.

Súťaže krásy na Festivale na počesť kráľa sú založené na náročných kritériách, najdôležitejší je tvar a veľkosť pyskov, krku a hrbu.

Niektorí súťažiaci sú pre výhru ochotní urobiť viac, než len zaplatiť noc v luxusnom hoteli. V decembri bolo niekoľko majiteľov tiav zo súťaže vylúčených, pretože ich ťavy dostali botoxové injekcie. Za túto metódu skrášľovania zvierat, ktorá je prísne zakázaná, hrozia pokuty až 23.000 eur.

kultúrny šok Čítajte viac Z nadšenia do depresie a späť: Cestovateľ so 100 krajinami na konte opisuje kultúrny šok dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Čítajte viac Rúti sa Dubaj do pekla? Influenceri volajú dovolenky pracovnými cestami a Covid sa šíri
debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #súťaž krásy #ťavy