Katolícky tropický raj naštval feministky: Vydal manuál bezpečného správania pre turistky

Kostarická vláda si vyslúžila kritiku za manuál, v ktorom odporúčala turistkám, ako sa správať v tejto stredoamerickej krajine, aby im nehrozilo nebezpečenstvo.

24.01.2022 09:00
debata

Okrem iného podľa neho nemajú chodiť v noci samy a majú si dávať pozor, koľko vypijú alkoholu a ako sú oblečené. Informovali o tom miestne médiá.

Vláda kritiku odmietla s tým, že chcela len vytvoriť „bezpečné prostredie“ pre turistov. Prezident Carlos Alvarado však už dal pokyn, aby sa príručka upravila.

Manuál bezpečného správania síce vydala kostarická vládna komisia už vlani v júni, do centra pozornosti na sociálnych sieťach sa však dostal až teraz v súvislosti so sexuálnym napadnutím dánskej turistky niekoľkými mužmi na pláži v Puerto Viejo de Talamanca zo začiatku januára.

Niektoré združenia bojujúce za práva žien obvinili vládu, že sa príručkou bezpečného správania snažia preniesť zodpovednosť za podobné činy na ženy.

Príručka okrem iného turistkám odporúčala, že sa majú „obliekať podobne ako miestne ženy, aby nevzbudzovali prílišnú pozornosť“, nemajú chodiť v noci vonku samy a majú si strážiť, koľko vypijú alkoholických nápojov.

Rovnako by mali byť „opatrné pri vysielaní signálov príliš priateľského správania“, ktoré by mohli byť zle pochopené.

„Odmietame správanie vlády, ktorá sa prostredníctvom svojich inštitúcií snaží zvaliť vinu za sexuálne agresie na obete tým, že odporúča, ako sa máme obliekať, kedy máme chodiť von a koľko alkoholu máme vypiť,“ uviedla vo vyhlásení jedna z miestnych feministických skupín.

Vláda ku kauze okrem iného oznámila, že príručku vytvorila vládna komisia, ktorá ju nechala posúdiť aj Národnému inštitútu pre ženy (Inamu).

Prezident Alvarado tento týždeň povedal, že už dal tomuto inštitútu a Národnému ústavu pre cestovný ruch (ICT) pokyn, aby manuál prepracovali.

Kostarika je jedna z mála krajín sveta, kde je katolicizmus štátnym náboženstvom podľa ústavy. Základný zákon zároveň zaručuje slobodu vyznania.

Ku katolíckemu vyznaniu sa tam hlási asi 47 percent z piatich miliónov obyvateľov, asi pätina Kostaričanov sú evanjelici a štvrtina je bez náboženského vyznania.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostarika