Svadobná cesta či vzrušujúca poznávačka? Srí Lanka má na každý deň iný zážitok

Mnoho exotických destinácií sa spája s all inclusive rezortmi a vylihovaním pod palmami. Srí Lanka je pravým opakom a pokiaľ sa cestovatelia nerozhodnú pre ajurvédske pobyty, v hoteli by podľa dovolenkových špecialistov zostávať nemali.

10.02.2022 07:10
NEPOU, Sri Lanka Foto:
Srí Lanka je celoročnou destináciou, rozdielom je len to, ktoré pobrežie si cestovatelia vyberú.
debata

Ostrov Cejlón je destináciou na spoznávanie a pokiaľ aj neplánujete byť každý deň v inej časti ostrova, rozhodne nevynechajte minimálne jednodňové výlety po krajine, tá totiž na každom kroku ponúka niečo iné – od pláží, cez čajové plantáže, až po kultúru, krásnu prírodu a národné parky plné zvierat.

Ostrovná Srí Lanka sa nám mnoho razy spája s relaxom, a to najmä vďaka ajurvédskym pobytom, ktoré ju preslávili ako destináciu oddychu a načerpávania nových síl. Nielen o tom je však ostrov Cejlón.

„Srí Lanka nie je hotelovou destináciou pokiaľ sa na ňu cestovatelia, samozrejme, nevyberajú práve kvôli ajurvédskym pobytom. Toto je krajina, pri ktorej spoznávaní treba rátať s tým, že každý deň bude prenocovanie na inom mieste a v inej časti ostrova,” vysvetľuje Petra Mladá z portálu Pelikán.sk.

Srí Lanka je celoročnou destináciou – kým na západnom pobreží prebieha hlavná sezóna počas našej zimy, východ ostrova je skvelou destináciou na návštevu počas európskeho leta.

Nielen relax, ale aj šport je jedným z hlavných lákadiel ostrova Cejlón – tým ďalším sú zlatisté pláže a dostatočne dravá voda, ktorá zo Srí Lanky robí perfektnú a mimoriadne obľúbenú destináciu na surfovanie.

Oddych a spoznávanie však možno prepojiť aj cez multicity kombináciu, a to napríklad aj na svadbu: „Srí Lanka sa dá veľmi jednoducho spojiť s návštevou neďalekých Maldív, kde mnoho párov plánuje svoje medové týždne. Svadby sú však na Maldivách len symbolickými, preto je táto kombinácia ideálnou, ak páry neplánujú svadbu na Slovensku. Vziať sa môžu na Srí Lanke, kde je ich svadba legálnou, a na svadobnú cestu sa presunú práve na Maldivy,” dodáva Mladá.

Dlhá cesta na východ

Najjednoduchší vstup majú v súčasnej dobe zaočkovaní cestovatelia, ktorí potrebujú negatívny test. Okrem toho sú potrebnými turistické ESTA víza, ktoré cestovatelia vybavia online či priamo na mieste, rozdiel je v tomto prípade len v cene.

Najobľúbenejšími destináciami na západnom pobreží sú Hikkaduwa, Kalutara, Waskaduwa, Bentota či Beruwala. Počas nášho európskeho leta sú skvelými destináciami najmä Trincomalee či Nilaveli na východnom pobreží, pre ktoré sú typické krásne biele pláže, avšak menej hotelov a zložitá dostupnosť.

"Z letiska vedie na východné pobrežie veľmi dlhý transfer, a to o dĺžke šesť aj viac hodín v závislosti od situácie na cestách. Na Srí Lanke totiž týmto smerom nie sú vystavené diaľnice, pohybovať sa budete len po miestnych cestách,” dodáva. Na dlhší transfer upozorňuje v rámci celej krajiny – cesty sú úzke a presun môže trvať niekoľko hodín.

Práve počas leta je preto vhodné spojiť pobyt na východe Srí Lanky s poznávačkou naprieč ostrovom.

Východné pobrežie je ťažko dostupné, ponúka... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Sri Lanka Východné pobrežie je ťažko dostupné, ponúka však krásne biele pláže a dobré podmienky na surfovanie.

Láska v oblakoch

Práve zážitky sa v posledných rokoch dávajú do popredia ako ideálny darček pre milovanú osobu, inak tomu nie je ani na Valentína. Kvety a čokoládu vymieňame za spoločné spomienky a na čele zážitkov sa dostávajú práve tie cestovateľské.

Aj cestovná kancelária Pelikán zaznamenáva záujem o cestovateľské zážitky v podobe darčekových poukážok primárne v okolí Vianoc – k ním sa postupne pridáva napríklad aj blížiaci sa sviatok zamilovaných.

Darčeková poukážka sa pre milovaných stáva tou najflexibilnejšou letenkou či dovolenkou – v maili pristane okamžite a využiť ju možno do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Nový deň, nové miesto

Obľúbenou zastávkou je sloní sirotinec Pinnawala, útočisko pre opustené a zranené slony, ktorý sa nachádza necelých sto kilometrov od hlavného mesta. Najlepšími časmi na návštevu sú časy kŕmenia, kúpania, prípadne poobedňajšie hodiny, kedy berú opatrovatelia slony na návštevu k neďalekej rieke.

Tradične sa cestovatelia presúvajú smerom k mestu Kandy, po ceste na nich ešte čaká Sigiriya známa aj ako Levia skala. Tu sa musia pripraviť na výstup, na vrchole skaly sa nachádzajú základy kráľovského paláca spolu s vodnými záhradami či jediným známym starovekým dielom svetského maliara Sinhalu.

Z vrchu skaly, na ktorej kedysi stával obrovský lev, po ktorom je aj pomenovaná, si dnes návštevníci vychutnajú výhľad na džungľu a divoké slony.

Srí Lanka je spojená s čajovými plantážami, pritom čaj bol na nej prvýkrát vysadený v roku 1824 – dnes patrí krajina k najväčším výrobcom čaju na svete a práve cejlónsky čaj je jej najdôležitejším vývozným artiklom. Návšteva plantáží patrí podľa Mladej k top výletom, známou zastávkou je mesto Nuwara Eliya umiestnené medzi horami.

Najlepšou možnosťou na presun je vlak smerujúci z významného budhistického mesta Kandy – cesta trvá približne tri hodiny a patrí k najikonickejším a najznámejším vlakovým trasám na svete, ktorá je známa najmä prírodnými scenériami a výhľadmi na čajové plantáže.

„Možností na výlety je na Srí Lanke nespočetne, práve tu odporúčame klientom využiť poznávacie zájazdy cestovných kancelárií, vďaka ktorým stihnú navštíviť tie najznámejšie miesta na ostrove” dodáva Mladá.

Cesta vlakom z Kandy do Nuwara Eliya patrí... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Sri Lanka Cesta vlakom z Kandy do Nuwara Eliya patrí medzi najobľúbenejšie srílanské výlety.

Pobyt pod tisíc

Ak sa predsa cestovatelia rozhodnú zostať na jednom mieste, dobrou voľbou je napríklad trojhviezdičkový Koggala Beach priamo na pláži začínajúci na sume od 900 eur na sedem nocí. V cene sú zahrnuté raňajky, odlet z Viedne a tiež letiskový transfer.

Luxusnou voľbou je napríklad päťhviezdičkový Anantara Tangalle Peace Haven začínajúci na sume 2500 eur na sedem nocí. V cene je zahrnutý let z Viedne, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive s alkoholickými nápojmi.

Zlatou strednou cestou priamo na pláži Negombo je napríklad štvorhviezdičkový Jetwing Beach s cenovkou od 1100 eur na sedem nocí. V cene majú klienti zahrnutý let z Viedne, letiskový transfer a stravovanie formou polpenzia.

„Pre poznávaniachtivých dovolenkárov odporúčame napríklad desaťdňovú poznávačku Srí Lanky. Tá začína na cenovke od necelých 1900 eur na osobu, v cene je zahrnutý odlet z Viedne, ubytovanie na deväť nocí, letiskový transfer a tiež stravovanie formou polpenzie. Poznávačka v sebe zahŕňa všetky obľúbené srílanské výlety a tiež niekoľko dní na oddych na pláži,” uzatvára Mladá.

Ak cestovatelia hľadajú all inclusive pobyt na... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Sri Lanka Ak cestovatelia hľadajú all inclusive pobyt na Srí Lanke, dobrou možnosťou je napríklad rezort Anantara Tangalle Peace Haven.
Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch? NEPOUZIVAT, Omán, Salalah, pláž Čítajte viac Slovenskí dovolenkári spoznávajú Karibik Blízkeho východu. Učaroval im ománsky Salalah
debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Cejlón #Pelikan.sk