Influencerky na sociálnych sieťach idealizujú nebezpečnú plavbu z Tunisu do Európy

Osemnásťročná Sabí Saídíová okrášlená neónovo-ružovým rúžom sa na videu z minuloročného novembra vykláňa z drevenej loďky. Za ňou sa leskne azúrová hladina pokojného mora. Na videu z plavidla sa spoločne s ďalšími desiatkami migrantov usmieva a gestikuluje do rytmu populárnej rapovej piesne, píše agentúra AP.

26.02.2022 07:00
debata

A mesiac neskôr podobné video na sociálne siete umiestnila 21-ročná Šajma bin Mahmúdová. Influencerka na ňom máva do kamery z preplnenej lode, na ktorej spoločne so snúbencom a ďalšími migrantmi mieri z Tuniska do Talianska.

Obe Tunisanky vzbudili kontroverziu svojimi príspevkami, v ktorých sa zdanlivo bezstarostne plavili cez Stredozemné more na taliansku Lampedusu a následne brázdia Európu a fotia sa pri tunajších pamiatkach.

Obe ženy si vyslúžili kritiku za „normalizáciu“ cesty, ktorá si každý rok vyžiada tisíce životov.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa za rok 2021 v Stredomorí stratilo 2048 ľudí, od roku 2014 je ich 23.000.

Odborníci varujú, že Saídíová a Mahmúdová – ktoré majú dokopy bezmála dva milióny sledujúcich na sociálnych sieťach TikTok a Instagram – môžu k nebezpečnému preplávaniu inšpirovať ďalších.

„Sociálne médiá ukazujú víziu Európy, ktorá nie je presná,“ hovorí Matt Herbert z mimovládnej organizácie Global Initiative.

Tunisko je hlavným koridorom pre migrantov, ktorí sa zo severnej Afriky chcú dostať do Európy. Od kedy sa v kedysi obľúbenej africkej turistickej destinácii zhoršila ekonomická situácia – s 18-percentnou mierou nezamestnanosti podporenou dopadmi Covidu-19 – zvýšili sa aj snahy miestnych o emigráciu.

V roku 2021 úrady zadržali vyše 23.000 migrantov, ktorí sa snažili odplávať od tuniských brehov. Je to podstatne viac ako v roku 2019, keď zadržali okolo 5000 ľudí.

Podľa správy Global Initiative za týmto vzostupom stojí nezamestnanosť a nedôvera v tuniských predstaviteľov, že dokážu situáciu zlepšiť.

Tuniský prezident Kaís Saíd vlani v júli dočasne pozastavil činnosť parlamentu a privlastnil si rozsiahle právomoci, čo vzbudilo obavu o udržateľnosť demokracie v krajine.

Aj keď si príspevky Saídiovej a Mahmúdovej vyslúžili kritiku, časť ľudí sa ich na sociálnych sieťach zastala. Dokazuje to, že podľa niektorých je cesta cez Stredomorie vzhľadom na narastajúcu frustráciu ohľadom vízových reštrikcií EÚ jediným spôsobom, ako z krajiny utiecť.

Francúzsko nedávno znížilo počet víz udelených Tunisanom o 30 percent a Alžírčanom a Maročanom o 50 percent. Krok zdôvodnilo nedostatočnou spoluprácou pri navracaní ilegálnych migrantov z Francúzska späť do ich domoviny.

Mahmúdová počas dvojtýždňovej karantény kvôli Covidu-19 v talianskom zadržiavacom stredisku uviedla, že je s rizikami cesty uzrozumená. K preplávaniu mora ju však „prinútili“ finančné ťažkosti a nemožnosť získať víza.

„V Tunisku som si nič nenašla,“ uviedla v on-line rozhovore. „Som vyštudovaná kaderníčka a nemohla som v tomto odvetví zohnať žiadnu prácu… A keď sa mi to podarilo, mesačný príjem bol naozaj beznádejný – okolo 350 dinárov (100 eur). Z toho sa nedá vyžiť. Môžete využívať verejnú dopravu a kúpiť si obed – a to je všetko,“ povedala.

Mahmúdová, ktorá rovnako ako Saídíová vyrástla v rodine nižšej strednej triedy v pobrežnom tuniskom meste Sfax, vysvetlila, že stačil jeden rozhovor s kamarátom kamaráta. Potom zaplatila 4500 dinárov (1400 eur) za miesto na lodi spoločne s 23 ďalšími ľuďmi.

Na fotkách sa usmievala, ale cesta podľa nej bola strašná.

„Ten strach bol neuveriteľný, more bolo naozaj nepokojné s množstvom veľkých vĺn. V lodi sme sa pomodlili a pripravili sme sa na smrť. Keď sme dorazili do talianskych vôd, nemohli sme tomu uveriť,“ uviedla.

Francúzsky psychológ Wael Garnaoui uvádza, že nádej na lepší život v Európe je z veľkej časti postavená na „migračnej lži“, ktorú priživujú sociálne siete.

Ľudia vidia svojich krajanov, ich cestu do Európy a zdanlivý úspech a myslia si, že môžu jednoducho získať dokumenty, prácu a peniaze.

Realita je ale často odlišná. Štatistiky Európskej komisie z roku 2020 ukazujú, že miera nezamestnanosti v únijných štátoch medzi migrantmi je takmer 14 percent, v porovnaní so šiestimi percentami u miestnych obyvateľov.

„Idú teda k Eiffelovej veži, kde sa odfotia v tričku od značky Lacoste, vyfotia drahé autá… Rodine doma povedia, že je všetko v poriadku,“ hovorí Garnaoui.

Podľa odborníkov majú príspevky influencerek na sociálnych sieťach v Tunisku vplyv. Podobné texty, videá a fotografie robia inak príliš desivú cestu dostupnejšou, zrozumiteľnejšou, hovorí Herbert z Global Initiative.

„Tieto videá konfrontujú strach s vizuálnou realitou, ktorou ho môžu ľudia nahradiť. Znižuje to psychickú latku, ktorú treba pred odchodom prekonať,“ dodáva.

Benátky Čítajte viac Jednodenní návštevníci preč! Obľúbená destinácia Slovákov obmedzí počet turistov v meste Taliansko, Čítajte viac Toto nie je sen. Kúpte si dom za 1 € len 1,5 hodiny od Ríma a 30 minút od mora Čína, sneh, zima, les, Čítajte viac Tatárska reštaurácia varí a zavára pre migrantov v mrazivých poľských lesoch
debata chyba
Viac na túto tému: #Tunis #emigrácia