Thajsko je otvorené bez karantény. Masovému turizmu je koniec, novinkou sú prázdne pláže a udržateľnosť

Jedna z najobľúbenejších destinácií Juhovýchodnej Ázie je otvorená a víta turistov. Thajsko momentálne funguje na troch vstupných modeloch, tie zaručujú to, že sa do krajiny dostanú aj nezaočkovaní cestovatelia a bez akýchkoľvek dodatočných karanténnych obmedzení aj tí zaočkovaní. Jeho najväčším lákadlom je momentálne najmä absencia obrovského množstva turistov aj akciové letenky - tie začínajú na cenovke od 419 eur spiatočne.

24.02.2022 07:05
NEPOUZ, Thajsko je otvorena  turistov vpusta na... Foto:
Thajsko je otvorené, turistov vpúšťa na základe troch modelov.
debata

Krajina úsmevov je otvorená od júla 2021, veľa turistov sa do nej však po oznámení otvárania nenahrnulo – v tom čase bolo Thajsko otvorené len prostredníctvom modelu Sandbox, ktorý vyžaduje, takpovediac, izoláciu v rámci vybraného regiónu – cestovatelia sa v ňom môžu voľne pohybovať, nemôžu ho však po dobu siedmich dní opustiť.

Prostredníctvom Sandboxu navštívil Thajsko v septembri aj Rastislav Kiavčin z Pelikán.sk – bol jedným z mála.

Spustenie a neskoršie znovuobnovenie modelu Test & Go je výbornou správou pre tých, ktorí nemali záujem tráviť v rámci Thajska veľa času na jednom mieste.

Bol to práve Bangkok, ktorý bol podľa dát Pelikána v predkoronových časoch po New Yorku najobľúbenejšou diaľkovou letenkou slovenských dovolenkárov.

„Ak chcú cestovatelia zažiť Thajsko bez turistov, teraz je ten správny čas na cestu. Podmienky vstupu do Thajska sú síce komplikovanejšie, odmenou však budú prázdne pláže,” vysvetľuje Jana Hulvejová z Pelikán.sk.

Thajsko trápil masový turizmus dlhé roky – krajina sa stala obľúbenou destináciou batôžkárov, ale aj cestovateľov hľadajúcich relax na pláži za málo peňazí.

Práve pandémia má časom zmeniť cieľovú skupinu, ktorá bude do krajiny prichádzať – podľa tamojšieho ministra turizmus aj Thajsko začne uprednostňovať kvalitu nad kvantitou.

V konečnom dôsledku je to koronavírus, ktorý síce zmrazil príjem Thajska z cestovného ruchu, avšak pomohol s naštartovaním výraznej zmeny, ktorá sa dotkne najmä životného prostredia.

Ako príklad slúžia ostrovy Phi Phi, na ktorých sa nachádza slávna Maya Bay, na ktorej v roku 2000 natáčal film Pláž aj Leonardo Dicaprio.

Maya Bay bola pre turistov nekompromisne uzavretá v roku 2018 potom, ako ju každý deň navštívilo približne 6-tisíc turistov.

Obeťou boli ekosystém a korálové útesy, ktoré sa za desať rokov zredukovali o približne 60 percent.

Zátoka po uzávere prešla veľkými zmenami v infraštruktúre, pomocnú ruku dostala aj príroda, postupne sa vrátili aj zvieratá, a Maya Bay tak bola opätovne otvorená 1. januára 2022 – s obmedzeným denným počtom návštevníkov.

Aj vďaka pandémii sa do morí vrátili korytnačky či žraloky. Vláda sa tak rozhodla uzavrieť ročne v priemere na tri mesiace viac ako 150 národných parkov, a to práve s cieľom ich prirodzenej obnovy.

Práve teraz je podľa Hulvejovej najlepší čas na návštevu – thajský turizmus čakajú veľké zmeny a kým nastanú, cestovatelia si môžu vychutnať krajinu tak, ako ju poznali pred pandémiou, avšak takmer bez turistov a s prekvitajúcou faunou a flórou.

Akciové letenky do Thajska momentálne začínajú na cenovke od necelých 420 eur spiatočne. Odporúčame si veľmi podrobne naštudovať vstupné podmienky, a to v dostatočnom predstihu,” dodáva.

Maya Bay z filmu Pláž bola pre turistov... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Thajsko Maya Bay z filmu Pláž bola pre turistov uzatvorená od roku 2018. Otvorená je opätovne od 1. januára 2022.

Udržateľnosť na prvom mieste

Príroda a udržateľnosť idú v Thajsku v rámci turizmu na prvé miesto – krajina sa po novom nebude snažiť lákať masy turistov, zelenú dostanú práve tí udržateľnejší. V roku 2019 navštívilo Thajsko viac ako 40-miliónov turistov, ktorých hlavnými výdavkami boli najmä ubytovanie, nákupy a gastronómia.

Turizmus len v rokoch 2014 až 2019 vytvoril v Thajsku približne 36 miliónov pracovných miest, krajina a ľudia v nej žijúci sú na cestovnom ruchu závislí, Thajsko to preto skúša inak – posnaží sa, aby do krajiny putovalo menej turistov, avšak míňali v nej viac peňazí – pôjde najmä o digitálnych nomádov, zámožných turistov či bonitnejších ľudí na dôchodku – uvoľnenie tak čakajú napríklad regulácie jachtingu či dane z vybraného luxusného tovaru.

Úpravou prejdú aj víza, vzniknú tzv. Long-Term Resident víza na dĺžku až 10 rokov. Thajsko chce v priebehu najbližších piatich rokoch prilákať približne milión návštevníkov týchto cieľových skupín a vyprodukovať obrat vo výške viac ako 27 miliárd eur.

Je na zváženie, aký dopad bude mať táto stratégia najmä na podnikateľov v krajine – tromi hlavnými kategóriami, na ktoré turisti míňali peniaze, boli ubytovanie, nákupy a gastro – cielenie na bonitnejšie skupiny bude benefitovať len malej skupine podnikateľov a pravdepodobne nepodporí obnovenie ekonomiky naprieč všetkými sektormi. Záchranou pre Thajsko tak môžu byť opäť práve batôžkári.

Jednými z top výdavkov turistov boli v roku... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Thajsko Jednými z top výdavkov turistov boli v roku 2019 nákupy a gastro.
New York spiatocne zacina na cenovke od 300 eur s odletom z Kosic - k dispozicii su aj priame lety z viedenskeho letiska. - Shutterstock Čítajte viac Do New Yorku spiatočne za 300? Áno, a s odletom z Košíc! Alebo bez prestupu z Viedne NEPOUZIVAT, Omán, Salalah, pláž Čítajte viac Slovenskí dovolenkári spoznávajú Karibik Blízkeho východu. Učaroval im ománsky Salalah Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch?
debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Pelikan.sk