Začal sa posledný mesiac výstavy EXPO 2020. Ako sa na ňu dostať a čo nakoniec bude s výstaviskom?

Šesť mesiacov trvajúca svetová výstava EXPO 2020 Dubai ide do finále, svoje brány oficiálne zavrie 31. marca 2022.

03.03.2022 07:10
NEPOUZ Expo Dubaj Foto:
Výstava EXPO 2020 Dubai potrvá len do konca marca 2022.
debata (2)

Od októbra 2021 sa stala jedným z hlavných lákadiel Dubaja, podľa dát Pelikána sa vďaka nej predĺžila aj priemerná dĺžka pobytu v emiráte.

Najlepší čas na vycestovanie je teraz – výstava potrvá len do konca mesiaca, pri cestách s domácimi aerolinkami majú cestovatelia neobmedzenú vstupenku a bonusom je aj uvoľnenie podmienok vstupu do Dubaja.

Dubaj sa za posledné mesiace stal top zimnou destináciou Slovákov, ešte do konca marca v ňom nájdu, takpovediac, mesto v meste – svetovú výstavu EXPO 2020. Tá sa rozprestiera v rámci vystaveného areálu na veľkosti 4,38 kilometrov štvorcových – pre porovnanie, napríklad maltské hlavné mesto Valletta má rozlohu 0,61 kilometrov štvorcových. Cestovatelia sa na ňu dostanú jednoducho metrom, Dubaj kvôli EXPO 2020 dostaval červenú linku metra až na miesto výstaviska.

Na posledné dni výstavy reagovali aj aerolinky Emirates s dcérskou spoločnosťou flydubai – k letenkám aeroliniek dostali cestovatelia po celú dobu výstavy bezplatnú jednodňovú vstupenku, od 10. februára majú k dispozícii neobmedzenú. Ako bonus si tiež môžu priamo v pokladni výstavy vymeniť svoje jednodňové vstupenky za tie neobmedzené.

Neobmedzenú vstupenku je momentálne taktiež možné kúpiť za zvýhodnenú cenu približne 12 eur. Až do konca marca si môžu návštevníci Expa vychutnať viac ako 192 pavilónov, medzi nimi napríklad aj ten slovenský. Tie sú rozdelené do troch dištriktov, ktoré sú nosnými témami podujatia – Mobilita, Udržateľnosť a Príležitosť.

Za návštevu stojí napríklad singapursky pavilón lemovaný viac ako 80-tisíc rastlinami, vynechať netreba ani Japonsko, ktorého jeden a pol hodinu trvajúca prehliadka sa radí k najväčším bizárom celej výstavy – už len preto ho však netreba vynechať.

Povinnou zastávkou sú pavilóny domácich Emirátov a tiež Saudskej Arábie – ide o dva najväčšie pavilóny celého výstaviska. Saudský pavilón získal za svoje osvetlenie tri zápisy do Guinessovej knihy rekordov, návštevníkov pozýva objavovať minulosť, prítomnosť a budúcnosť krajiny.

Vynechať netreba ani taliansky pavilón s vynikajúcou kávou, zákuskami či Dávidom z 3D tlačiarne, brazílsky, ktorý je spolovice naplnený vodou, aby pripomínal Amazonský prales, luxemburský, ktorý má ako jediný šmykľavku či pavilón našich susedov Čechov, v ktorom čapujú aj obľúbené české pivo.

Výhľad na celý areál si návštevníci vychutnajú po zotmení na panoramatickej vyhliadkovej veži Garden in the Sky v dištrikte Mobility.

Areál sa rozprestiera na rozlohe viac ako 4,38... Foto: Drone - EXPO 2020 Dubai
NEPOUZ Expo Dubaj Areál sa rozprestiera na rozlohe viac ako 4,38 kilometrov štvorcových.

Do Dubaja aj s očkovaním

Dobrou správou je uvoľňovanie opatrení v Dubaji – bez potreby testu sa doň momentálne dostanú zaočkovaní cestovatelia, ostatným postačí potvrdenie o prekonaní ochorenia či negatívny PCR test nie starší ako 48 hodín.

Najlacnejšie akciové letenky na marec momentálne začínajú na cenovke od približne 130 eur spiatočne z poľských Katovíc, odlety z Budapešti sú k dispozícii od necelých 180 eur.

Pobytové balíky s letenkou cestovatelia zoženú od necelých 600 eur s odletom z Viedne, raňajkami a tiež letiskovým transferom. Výhodnými sú stále ceny štvorhviezdič­kových hotelov bez letenky – tie cestovatelia momentálne zoženú od približne 50 eur na jednu noc.

Umelovybudovaný ostrov Palm je známy mnohými... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Dubaj, Palma, Umelovybudovaný ostrov Palm je známy mnohými luxusnými hotelmi.

Dubaj je destináciou stoviek atrakcií, ku ktorým každý rok pribúdajú nové. V roku 2021 to bolo okrem EXPO 2020 aj najväčšie vyhliadkové koleso na svete Ain Dubai či Deep Dive Dubai, najhlbší bazén na svete.

Len týždeň dozadu sa k nemu pridala aj podľa tamojších predstaviteľov najkrajšia budova sveta – Múzeum budúcnosti, ktoré zvonka nie je návštevníkov neznáme – vo výstavbe bolo deväť rokov a nachádza sa priamo pri hlavnom dopravnom uzle.

V roku 2022 by mal byť otvorený napríklad nový ikonický hotel Royal Atlantis v blízkosti klenotu palmového ostrova – Atlantis, The Palm, zaujímavým bude aj Legoland Hotel s 250 izbami.

Samotné EXPO sa však z Dubaja nevytratí, zmení sa na District 2020, inteligentné mesto, ktorého cieľom bude naďalej rozvíjať víziu výstavy prostredníctvom inovácii pre lepšie zajtrajšky.

Najväčšie vyhliadkové koleso na svete Ain Dubai. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Dubaj ruské kolo Najväčšie vyhliadkové koleso na svete Ain Dubai.
New York spiatocne zacina na cenovke od 300 eur s odletom z Kosic - k dispozicii su aj priame lety z viedenskeho letiska. - Shutterstock Čítajte viac Do New Yorku spiatočne za 300? Áno, a s odletom z Košíc! Alebo bez prestupu z Viedne Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Expo Dubaj 2020 #Pelikan.sk