Rusi aj Ukrajinci uviazli na exotickom ostrove. Ukrajinci sú na tom horšie

Thajský ostrov Pchúket, ktorý vďaka svojim krásnym plážam priťahoval ročne až 7 miliónov zahraničných turistov, tvrdo zasiahlo zrútenie turistického ruchu v súvislosti s pandémiou choroby covid-19. Vlani začalo Thajsko postupne otvárať hranice, ale čínski turisti, ktorí patrili predtým k častým návštevníkom, majú stále cestovanie značne obmedzené. Najpočetnejšou skupinou sa tak stali Rusi, ktorých v decembri dorazilo 17-tisíc, napísal spravodajský server BBC News.

01.04.2022 07:00
debata
Ochranné rúško / Rúško / Čítajte viac Internetová celebritka si rúško na tvár namaľovala. Dočkala sa exemplárneho trestu

Pri prechádzke po najznámejších plážach na Pchúkete nie je možné si nevšimnúť dôkazy ruského turistického boomu. Objavili sa nápisy v azbuke a reštaurácie pozývajú na ruské špeciality, ako je boršč či pelmene.

Teraz však ruská invázia na Ukrajinu uväznila v Thajsku okolo 7000 Rusov, ktorým letecké spoločnosti zrušili spoje do vlasti. Mnohí z nich sa zdržiavajú práve na Pchúkete.

Ich najväčším problémom sú teraz peniaze. Kvôli sankciám uvaleným na Rusko si nemôžu vyberať hotovosť z bankomatov ani používať kreditné karty.

Väčšina z Rusov nechcela s BBC hovoriť, jeden pár však pod podmienkou anonymity súhlasil. Dvojica uviedla, že je z ruskej vojenskej kampane zdesená a že sa obáva návratu do Ruska, kde aj označenie terajších udalostí na Ukrajine za vojnu môže viesť k prenasledovaniu.

Pár odletel z Moskvy na Pchúket v deň, keď sa začala invázia, a bude sa na ostrove snažiť zostať, kým mu budú stačiť peniaze.

„Išli sme od banky k banke, od bankomatu k bankomatu. V deviatich prípadoch z desiatich sme neuspeli, ale nakoniec sa nám podarilo nejakú hotovosť vybrať. Tiež sme našli ďalšie spôsoby, ako sa k peniazom dostať, ako napríklad Western Union alebo kryptomeny,“ uviedli.

Strach o rodinu

Pre malú skupinu Ukrajincov, ktorí sa nachádzali v Thajsku, keď ruská armáda začala bombardovať ich mestá, je situácia ešte horšia. Anton a Alyna cestovali po Thajsku od decembra a v polovici marca sa mali vrátiť do Kyjeva. Ich let však zrušili a príbuzní ich prosia, aby zostali v cudzine čo najdlhšie.

Thajsko, Bangkok Čítajte viac Bangkok? To je fascinujúce divadlo. Thajsko nie sú len pláže

„My tu ale nemôžeme odpočívať, nemôžeme si len tak plávať v mori,“ hovorí Alyna. „Každý deň sa pozeráme na správy. Návratom na Ukrajinu ale, bohužiaľ, rodinám nepomôžeme,“ dodáva.

Alyna hovorí, že jej príbuzní žijú v relatívne bezpečnej časti Kyjeva, napriek tomu ale počujú neďaleko dopadať ruské rakety. Pripomína im to časy, keď museli opustiť svoje domovské mesto Doneck, keď sa tam pred ôsmimi rokmi začal konflikt.

Antonova rodina Kyjev opustila a presťahovala sa bližšie k maďarskej hranici, aby mohla prípadne prejsť na druhú stranu, keby sa situácia zhoršila.

Ďalšia mladá Ukrajinka Julija s pobytom na Pchúkete v slzách popísala, ako jej mesto Irpiň zničila ruská armáda. Jej rodina sa presťahovala do neďalekého Kyjeva.

Julija podobne ako ďalší Ukrajinci dostala v Thajsku ponuku na predĺženie platnosti víz o 90 dní, niektorí z nich ale majú obavy, že im dôjdu finančné prostriedky.

Z pláží sa stále najviac ozýva ruština

Miestne podniky sa im snažia pomôcť. Ukrajinské veľvyslanectvo v Thajsku uviedlo, že dostalo viac ako stovku ponúk bezplatného ubytovania od miestnych obyvateľov.

chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac 10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné

Reštaurácia Veranda na známej pláži Karon na Pchúkete je v čase obeda prázdna, obsadené sú len dva stoly. „Okolo Nového roku sme mali každý deň plno,“ hovorí vedúci reštaurácie Dee. „Ale naši zákazníci si už nemôžu vyberať peniaze a nemôžu tak platiť za jedlo,“ dodáva.

Z pláží sa stále najviac ozýva ruština. Sú tu návštevníci z Kazachstanu či sibírskych miest ako Omsk, Irkutsk a Novosibirsk, ktorí utiekli pred mrazivou zimou doma. Ich množstvo je ale len zlomkom toho, koľko ich prilietalo pred covidom, a stále ubúdajú.

Thajská vláda a ruské veľvyslanectvo chcú v najbližších týždňoch preskúmať možnosti, ako by bolo možné dostať Rusov uviaznutých v Thajsku domov, či už prostredníctvom špeciálnych evakuačných letov alebo s využitím leteckých spoločností, ktoré stále do Ruska lietajú.

Až budú preč, dlho očakávaný rozvoj turizmu bude zase oddialený, a Thajsko bude musieť dúfať v návrat väčšieho počtu Európanov, Indov a nakoniec aj Číňanov.

Thajsko, tanečnica, štít, koronavírus Čítajte viac Ani turisti nepomôžu. Na rajskom Phukete sú budovy na predaj, obchody zatvorené Thajsko, oslavy, kráľ, výročie na tróne Čítajte viac Kráľ-playboy si doprial izoláciu v 'zatvorenom' alpskom hoteli s 20 ženami
debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #vojna na Ukrajine #Phuket