Shoulder season v Dominikánskej republike? Karibik teraz sľubuje dobré počasie a nízke ceny

Hlavná sezóna exotiky sa skončila, dovolenkové obdobie sa momentálne sústredí na Európu. Cestovný ruch však pozná pojem shoulder season - tá sľubuje stále príjemné počasie a najmä nižšie ceny.

21.04.2022 07:05
NEPOUZ  TITULNA Dominikánska republika Foto:
Dominikánska republika je obľúbenou voľbou aj počas tzv. shoulder season.
debata

Shoulder season je akási medzisezóna medzi hlavnou a tzv. nízkou sezónou. Tá robí momentálne lacnou aj Dominikánsku republiku, ktorá je aj počas hlavnej sezóny známa ako najlacnejsia exotika v Karibiku – s aprílom však cenovky klesajú ešte nižšie a all inclusive týždeň v Dominikánskej začína už pod tisíckou.

Sezóna európskych ostrovov je tu, slovenských dovolenkárov napriek tomu stále láka kúsok exotiky v podobe Dominikánskej republiky v ďalekom Karibiku.

Ide o jednu z najobľúbenejších pandemických destinácií – po celý čas známa ako exotika bez testu i bez karantény, napriek tomu, že dnes je to už takmer samozrejmosťou, zároveň sú priaznivými aj cenovky, ktoré začínajú na sume od tisíc eur na sedem nocí.

Vďaka tomu je Dominikánska republika jednou z najdostupnejších all inclusive exotických destinácií.

„Vraví sa, že dovolenkový koncept all inclusive pochádza práve z Karibiku a Dominikánska republika je jeho synonymom. Každý pobyt zahŕňa tento typ stravovania, cestovatelia tak nemajú dodatočné náklady na jedlo,” dodáva Petra Mladá z Pelikán.sk.

Najmä pri Dominikánskej republike sa podľa Mladej oplatí popozerať po kompletných pobytových balíkoch cestovných kancelárií – dovolenkárov vyjdú najlacnejšie. Samotná letenka sa začína na cenovke od približne 700 eur spiatočne, kompletná dovolenka na týždeň so stravovaním formou all inclusive od približne 1000 eur.

Pre dovolenkárov má niekoľko odporúčaní: „Vyberať si treba minimálne štvorhviezdičkový hotel, dôležitým je aj obdobie.” Hlavná sezóna trvá od novembra do marca, momentálne prebieha tzv. shoulder season, teda obdobie medzi hlavnou a tzv. nízkou sezónou.

Jej hlavnou výhodou je menej turistov, ale aj nižšie cenovky. Rátať treba so zrážkami či morskými riasami, napriek tomu je apríl či máj stále pomerne dobrým časom na návštevu. „Dovolenkárom vyslovene neodporúčame návštevu na prelome augusta a septembra, kedy hrozí možnosť hurikánu,” upozorňuje Mladá.

Najobľúbenejšou lokalitou je pláž Bavaro, ktorá je známa ako jedna z najkrajších pláží na svete, v letovisku Punta Cana na východnom pobreží. Obľúbeným je tiež letovisko Bayahibe na južnom pobreží.

Mladá odporúča vyhýbať sa severu – láka síce nižšími cenami hotelov, je to však oblasť vhodná skôr pre tých, ktorí radi surfujú na vlnách oceánu.

Svadba pod palmou

Okrem shoulder season začína aj tá svadobná – Dominikánsku republiku si na svoj veľký deň vyberajú cestovatelia z Južnej aj Severnej Ameriky a podľa Mladej je bežné, že svadba sa tam koná takmer každý deň.

„Aj slovenskí dovolenkári si môžu v Dominikánskej zorganizovať legálnu svadbu, vybavovanie je pomerne jednoduché a obrad môže byť civilný a aj cirkevný,” dodáva Mladá s tým, že miestom sobáša tak môže byť pláž či záhradný altánok. Jednotlivé hotely ponúkajú špeciálne svadobné balíky, ktoré je možné podľa prianí svadobného páru dodatočne upravovať.

Dominikánska republika je výbornou destináciou na svadbu i relax, napriek tomu sa v nej dovolenkári nudiť nebudú, tipov na výlet je hneď niekoľko. Vybrať sa možno napríklad na známy ostrov Saona či pozrieť jedinú pôvodnú dedinku Mano Juan.

Vybrať sa možno aj k najväčšiemu korálovému útesu na ostrove Catalina, ktorý je perfektnou destináciou na šnorchlovanie a potápanie.

Dobrodružnejší ocenia najdlhšiu zipline v Dominikánskej republike vo výške 800 metrov. Kúsok histórie čaká v hlavnom meste Santo Domingo, v ktorom sa nachádzajú aj jaskyne Tres Ojos. Zážitkom je aj pozorovanie veľrýb v oblasti Samanského zálivu, ich obdobím je však polovica januára až polovica marca.

Ostrov Saona v Dominikánskej republike. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Ostrov Saona v Dominikanskej republike Ostrov Saona v Dominikánskej republike.

Vista Sol Punta Cana Beach Resort & Spa****

Najobľúbenejšou voľbou dovolenkárov je cenovo dostupný Vista Sol v Punta Cana. Nachádza sa priamo na Bavaro Beach, jednej z najkrajších pláží na svete. Štvorhviezdičkový hotel je výbornou voľbou aj pre rodiny s deťmi, od letiska sa navyše nachádza len niečo málo cez 20 kilometrov.

Štvorhviezdičkový Vista Sol Punta Cana zoženú dovolenkári od približne 1000 eur na osobu s ubytovaním na týždeň. V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, odlet z viedenského letiska aj letiskový transfer.

Vista Sol Punta Cana v Dominikanskej republike. Foto: Vista Sol
NEPOUZ Pelikan Vista Sol Punta Cana v Dominikanskej republike.

Viva Wyndham Dominicus Beach****

Rovnako obľúbenou a cenovo dostupnou voľbou je aj štvorhviezdičkový hotel na pláži Playa Dominicus. Tento región je taktiež obľúbený medzi potápačmi. Viva Wyndham má k dispozícii množstvo aktivít, či už športových alebo zábavných, ktoré zaujmú dospelých, ale aj deti.

Pobyt vo Viva Wyndham je dostupný od necelých 1100 eur na osobu s ubytovaním na týždeň. V cene je zahrnutý odlet z Viedne, stravovanie formou all inclusive a tiež letiskový transfer – hotel je od letiska vzdialený zhruba 75 kilometrov.

Viva Wyndham v Dominikanskej republike. Foto: Viva Wyndham
NEPOUZ dominikánska republika Viva Wyndham v Dominikanskej republike.

Punta Cana Princess All Suites Resort & Spa*****

Päťhviezdičkový hotel sa nachádza priamo na top lokalite v krajine – v letovisku Punta Cana, a to na pláži Bavaro. Dovolenkárov čaká len krátky transfer, hotel sa nachádza približne 30 kilometrov od letiska. Deti v tomto prípade treba nechať doma, hotel je určený výhradne pre dospelých. Zariadený je v typickom karibskom štýle.

Päťhviezdičkový Punta Cana Princess je dostupný od približne 1200 eur na osobu s ubytovaním na jeden týždeň. V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, letiskový transfer a odlet z letiska vo Viedni.

Punta Cana Princess na plazi Bavaro. Foto: Punta Cana Princess
NEPOUZ Dominikánska republika Punta Cana Princess na plazi Bavaro.

Bahia Principe Fantasia Punta Cana*****

Päťhviezdičkový hotel, ktorý je, takpovediac, Disneylandom v Dominikánskej republike. Ide o tematický hotel špeciálne pre rodiny s deťmi, ktorý sa nachádza na pláži Playa Arena Gorda v oblasti Bavaro.

Celý komplex pozostáva zo siedmich hotelov, ktoré tvoria malé mestečko – Fantasia je jedným z nich.

Vybrať si možno aj z dvoch adults only rezortov. Dokopy má celý rezort 19 bazénov, 10 víriviek, 30 reštaurácií a 25 barov. Medzi hotelmi navyše premáva vláčik spájajúci jednotlivé časti rezortu.

Päťhviezdičkový Bahia Principe Fantasia začína na cenovke od približne 1500 eur na osobu s ubytovaním na sedem nocí. V cene je zahrnutý odlet z Viedne, stravovanie formou all inclusive a letiskový transfer.

Hotel Fantasia v komplexe Bahia Principe. Foto: Bahia Principe
NEPOUZ Dominikánska republika Hotel Fantasia v komplexe Bahia Principe.

Lopesan Costa Bavaro Resort Spa & Casino*****

Nový a moderne zariadený hotel stojí v top lokalite v letovisku Punta Cana, na pláži Bavaro. Hotel je vhodný pre rodiny s deťmi, ale aj pre dospelých – má svoju vlastnú adults only časť s diskotékou aj kasínom, ktorá je oddelená od tej rodinnej – deti sa môžu tešiť na akvapark so šiestimi toboganmi, miniklub či mini diskotéku.

Päťhviezdičkový Lopesan Costa Bavaro začína na cenovke od približne 1400 eur na osobu s ubytovaním na sedem nocí. V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, ktoré zahŕňa alko aj nealkoholické nápoje či snacky počas dňa, letiskový transfer, ktorý trvá približne 25 minút, a tiež odlet z Viedne.

Lopesan Costa Bavaro v letovisku Punta Cana. Foto: Lopesan
NEPOUZ Dominikánska republika Lopesan Costa Bavaro v letovisku Punta Cana.

Hyatt Zilara Cap Cana*****

Náročnejšiu klientelu poteší napríklad päťhviezdičková Hyatt Zilara Cap Cana na pláži Juanillo. Ide o exkluzívne adults only rezort. Na dovolenkárov čaká šesť reštaurácií, akvapark a aj tzv. infinity pool. Samozrejmosťou je široký výber športových aktivít a tiež wellness centrum.

Pobyt v päťhviezdičkovom Hyatt Zilara sa začína na cenovke od necelých 2200 eur na osobu na sedem nocí. V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, odlet z viedenského letiska a tiež letiskový transfer. K dispozícii je aj variant pre rodiny s deťmi, a to rovnako päťhviezdičkový Hyatt Ziva Cap Cana s cenovkou od necelých 2100 eur.

Sesterské rezorty Hyatt Zilara a Hyatt Ziva. Foto: Pelikán
NEPOUZ Dominikánska republika Sesterské rezorty Hyatt Zilara a Hyatt Ziva.
NEPOUZ cyprus pelikán Čítajte viac Cyprus pred letom uvoľňuje vstupné podmienky. Vyberiete si severný či južný? Aký je rozdiel a na čo pamätať?
debata chyba
Viac na túto tému: #Dominikánska republika #Karibik