Herec tancoval nahý na posvätnej hore. Za trest ho deportujú

Kanadský herec a samozvaný guru Jeffrey Craigen čelí vyhosteniu z indonézskeho ostrova Bali po tom, čo zverejnil na internete video, v ktorom nahý tancuje na miestnej posvätnej hore, informuje agentúra AFP.

26.04.2022 14:56
debata

Craigen v predmetnom videu tancuje maorijský rituálny tanec Haka na vrchole sopky Batur, ktorú mnohí Balijčania považujú za posvätnú.

Zadržali ho v pondelok po viacerých sťažnostiach zo strany užívateľov sociálnych sietí, ktorí ho obviňovali, že nerešpektuje balijské náboženské hodnoty. Samotný Craigen tvrdí, že nevedel o tom, že ide o posvätné miesto.

Craigen momentálne čaká na deportáciu z Indonézie, avšak tamojší predstavitelia uviedli, že letecké spoločnosti nie sú veľmi ochotné byť v tejto veci nápomocné, keďže Kanaďan nie je zaočkovaný proti koronavírusu.

„Aerolínie nesúhlasili (s jeho prepravou),“ povedal v utorok pre AFP šéf imigračného úradu v balijskom hlavnom meste Denpasar Jamaruli Manihuruk.

Dodal, že Craigen bol v Indonézii od konca roka 2019 ako turista a za účelom štúdia alternatívnych metód na liečbu osteoporózy.

Miestni predstavitelia avizovali, že ho dopíšu na čierny zoznam, čo mu zabráni v tom, aby sa mohol v blízkej budúcnosti vrátiť na Bali.

Z Bali bolo vlani deportovaných pre nevhodné správanie takmer 200 ľudí niektorí z nich preto, že nedodržiavali protipandemické pravidlá.

V roku 2019 vzbudil napríklad pohoršenie český pár, ktorý zverejnil video, v ktorom sa žena smeje na balijskom chráme, zatiaľ čo jej partner jej špliecha na chrbát posvätnú vodu. Dvojica sa musela následne podrobiť očistnému rituálu, ktorý viedol hinduistický duchovný.

Manihuruk všetkým cudzincom na Bali odkázal, aby sa „správali v súlade s rešpektovaním našich zákonov a balijských kultúrnych hodnôt“.

drevo Čítajte viac Najvyšší drevený mrakodrap sveta bude mať 100 metrov. Nahradí raz drevo betón? EasyJet Čítajte viac Faux pas: Aerolínie zverejnili foto ruky s vytetovaným číslom. Okamžite sa ospravedlnili
debata chyba
Viac na túto tému: #deportácia #Bali