Serpentíny ukrývajú strieborné Taxco. Staré bane aj studené bazény lákajú dobrodruhov

Serpentíny v mexickej časti Kordiller sa zdajú nekonečné. Zo starého koloniálneho mesta Taxco, presláveného ťažbou striebra, sa ale človek inak ako po úzkych a kľukatých cestách nedostane. Taxco leží schované medzi kopcami pohoria Sierra Madre a väčšinu domov tam postavili v príkrych svahoch.

15.05.2022 07:00
debata

Slávnu éru dodnes pripomína miestne múzeum ťažby striebra. Záujemcovia si môžu pozrieť štôlne a zostúpiť až do hlbín, kde zostali zvyšky nástrojov.

Osvetlená stena, ktorá vystupuje z tmy, hrá mnohými farbami – podľa toho, či je tá ktorá časť pokrytá striebrom, zlatom či meďou a priesvitnými kryštálmi.

„Tu v podzemí by sa dalo prežiť veľmi dlho. Prúdi sem vzduch, je tu priaznivá teplota a nie sú tu žiadne zvieratá. Vôbec žiadne, ani netopiere alebo hady,“ hovorí sprievodca.

„Teraz, keď už sa tu neťaží, dobre vynikne akustika. Pred časom tu jedna nahrávacia spoločnosť zaobstarala niekoľko zvukových pasáží.“

V okolí sa však striebro stále ťaží, aj keď menej ako v dávnych dobách. Veľké firmy preferujú prístupnejšie lokality, kde môžu ťažiť lacnejšie. V horách stredného Mexika je ich mnoho, popri domácich spoločnostiach tam pôsobia aj zahraničné ťažobné firmy, najmä z Kanady.

Miestni ale nedajú na Taxco dopustiť, striebro z tejto oblasti má podľa nich vysokú kvalitu. Veľa rodín z mesta a najbližšieho okolia sa živí práve spracovaním striebra, rodinné podniky sú všadeprítomné.

„Moja dcéra žije v Chicagu. Šperky odtiaľto tam predá aj za sedemnásobok ceny, za ktorú sa predávajú tu,“ hovorí staršia žena, ktorá na miestnom trhu ponúka rodinnú produkciu zo striebra.

Trh je kúsok od centra mesta a otvorený je vždy cez víkend. Podobných predajcov sú desiatky a umenie miestnych šperkárov je preslávené po celom svete.

Bazény s príkrymi skalnatými stenami

Taxco však nie je len striebro, pre turistov je tu toho na objavovanie oveľa viac. Neďaleko od mesta sa v tropických lesoch štátu Guerrero skrýva oblasť zvaná Pozas Azules. Je tam niekoľko prírodných bazénov, ktoré plnia priľahlé vodopády.

„Dvadsaťsedem pesos (asi 1,22 eura),“ odpovedá vodič mikrobusu na otázku, koľko si účtuje za cestu k vodopádom. „Blíži sa víkend, bude tam veľa turistov,“ upozorňuje.

Hoci vzdušnou čiarou je to zhruba desať kilometrov, kľukaté a úzke trasy v horách cestu pretiahnu na tri štvrte hodiny.

Samotná lokalita Pozas Azules je chránená, návšteva je spoplatnená a strážcovia každého upozornia, že kvôli ochrane prírody sú repelenty povolené iba na prírodnej báze.

„Trochu mi vadia tie stánky pri vstupe, je ich tam dosť,“ poznamenal turista zo Spojených štátov. „Stoja na drevených konštrukciách v stráni a tí predajcovia pod sebou majú prudký zráz, všimli ste si?“ dodáva s udiveným výrazom v tvári.

Okolo vodopádov sú príkre skalnaté steny, po ktorých sa to kĺže. „Pokojne do tej vody skočte, je to bezpečné. Tento je najhlbší, má asi 12 metrov,“ hovorí miestny mladý muž, ktorý oblasť dobre pozná. Aj keď je voda v bazéne trochu studená, v tej horúčave si človek nemôže nič lepšie priať.

chalanu z hôr, mall.tv, bivakovanie Čítajte viac Kurz prežitia: Ako bivakovať a prežiť noc v prírode? šťastná žena Čítajte viac Top 10 najšťastnejších krajín: Boduje Európa, na 10. mieste náš sused Chalani z hôr, Jahňací štít Čítajte viac S horami sa nezahrávajte! Na čo všetko sa pred túrou musíte pripraviť?
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko