Zadržali 13 tínedžerov, ktorí pri pyramídach obťažovali turistky

V Káhire zadržali 13 tínedžerov vo veku 13 až 15 rokov, ktorí cez víkend obťažovali dve turistky pri pyramídach v Gíze. Prokurátor v pondelok rozhodol, že chlapci zatiaľ zostanú vo väzbe, páše agentúra AP.

12.05.2022 09:55
debata
Sfinga, Egypt, púšť, bozk, turistka, Čítajte viac Po 70 rokoch vykopávok otvárajú 3000 rokov starú Uličku sfíng aj s jej tajomstvami

Skupinu zatkli po tom, čo sa na sociálnych sieťach začalo šíriť video, na ktorom sa tínedžeri posmievali a tisli na turistky, ktoré sa ich snažili odtlačiť.

Z videa nie je jasné, či sa žien dotýkali na nevhodných miestach. Video natočil okoloidúci turistický sprievodca.

Ak bude proti chlapcom vznesené obvinenie, prípadom sa bude zaoberať súd pre mladistvých.

Incident vyvolal v Egypte vlnu nevôle. Sexuálne obťažovanie od popiskovania až po postrkovanie a nevhodné dotyky sa totiž v tejto krajine čoraz viac rozmáha.

Návštevníkov pyramíd v Gíze a iných egyptských archeologických pamiatok často obťažujú mladí egyptskí muži, ktorí sa im snažia vnútiť suveníry, prehliadky lokalít či jazdy ťavou.

Problém sexuálneho obťažovania v Egypte pritiahol pozornosť po povstaní v roku 2011, keď bola zvrhnutá vláda vtedajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Počas protivládnych protestov vtedy zaznamenali viacero incidentov, keď ženy obťažovali, strkali či dokonca zbili.

Miestne orgány odvtedy zvýšili hornú trestnú sadzbu za obťažovanie na päť rokov odňatia slobody a prijali tiež opatrenia na zabránenie obťažovaniu v turistických lokalitách.

Španielsko, dážď, dáždniky, počasie, prší, Pamplona Čítajte viac Egypt postihla 'biblická' rana: Po extrémnej búrke sa vyrojili jedovaté príšery, troch ľudí zabili
debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #obťažovanie