Ministerstvo varuje pred cestou do Sudánu a častí Egypta, Tuniska či Saudskej Arábie

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR z dôvodu bezpečnosti odporúča turistom v Sudáne opustiť krajinu. Radí tiež necestovať do niektorých častí Saudskej Arábie či Egypta a zvážiť nevyhnutnosť cesty do Tuniska. Informuje o tom na svojom webe.

06.06.2022 09:00
debata
čočík Čítajte viac Čech Lukáš sa vydal na nebezpečnú cestu na hranicu medzi Čínou a KĽDR. Ako ujsť do Kórey?

Rezort upozorňuje na riziko zhoršenia situácie v meste Chartúm a v iných mestách Sudánu, radí preto nezdržiavať sa v krajine a opustiť ju.

„Cesty a ulice sú počas demonštrácií blokované a poriadkové sily a armáda zasahujú voči demonštrantom. K demonštráciám dochádza prevažne v centrách veľkých miest, často v blízkosti vojenských objektov. Rovnako môže dôjsť aj k prerušeniu leteckého spojenia,“ uviedlo MZVEZ.

Pripomína tiež, že v Saudskej Arábii naďalej pretrváva riziko teroristického útoku, ktorého cieľom môžu byť aj cudzinci. Vyzýva preto občanov, aby sa vyhýbali pobytom v pohraničnom pásme medzi Saudskou Arábiou a Jemenom.

„Na Saudskú Arábiu sú z Jemenu naďalej odpaľované rakety, bezpilotné lietadlá (drony), ktoré sú zamerané na kritickú národnú infraštruktúru vrátane letísk a ropnej infraštruktúry. Raketové útoky môžu byť podniknuté aj na iných miestach v Saudskej Arábii vrátane Rijádu a Džiddy a pozdĺž pobrežia Červeného mora,“ varuje MZVEZ.

NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

Upozorňuje tiež, že na severnej hranici s Irakom platí zákaz vstupu do 20-kilometrového pásma s výnimkou oficiálnych hraničných priechodov.

V Egypte ministerstvo neodporúča cestu na sever Sinajského polostrova ani do západných oblastí na hranici s Líbyou. Hlavné turistické destinácie Egypta, ako oblasť južného Sinajského polostrova, pobrežie Červeného mora, širšie centrum Káhiry a ostatné oblasti významných národných pamiatok, sú považované za bezpečné na pohyb a pobyt.

Pre aktuálne bezpečnostné riziká v Tunisku súvisiace s potenciálnymi teroristickými útokmi rezort tiež apeluje, aby Slováci nachádzajúci sa v tejto krajine zachovávali zvýšenú obozretnosť, sledovali aktuálnu bezpečnostnú situáciu a vyhýbali sa akýmkoľvek zhromaždeniam.

Dôrazne odporúča zdržať sa ciest do regiónov hraničiacich s Líbyou a Alžírskom a do oblasti národného parku Džabal aš-Šánabí (Djebel ech Chambi). Radí tiež zvážiť cesty do guvernorátov Kasrajn (Kasserine) a Káf (El Kef) a púštnych oblastí južne od miest El Borma a Dahíba (Dehiba).

Taliansko, loď, utečenci Čítajte viac Influencerky na sociálnych sieťach idealizujú nebezpečnú plavbu z Tunisu do Európy
debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Tunisko #Saudská Arábia #ministerstvo zahraničných vecí