Tunisko nie je len more, ale aj púšť. Vyberte sa po stopách Berberov

Len necelé dve hodiny letu z Viedne nás delia od Tunisu, hlavného mesta Tuniska. Väčšina dovolenkárov tam prichádza za leňošením pri mori, no v krajine môžete podniknúť aj ozajstnú dobrodružnú výpravu na Saharu.

01.08.2022 07:00
Tunisko, Uoled Soltane Foto:
V berberskej dedine Ksar Uoled Soltane nakrúcal George Lucas scény Hviezdnych vojen, ktoré sa odohrávajú na púštnej planéte.
debata

Na okraj púšte sa tu dá dostať niekoľkými spôsobmi. Pokiaľ uprednostňujete rýchlosť, zvoľte vnútroštátny let z Tunisu do Tozeuru – mesta ležiaceho na okraji Sahary.

Ak ste milovníkmi poznávania, vyberte sa na juh Tuniska radšej prenajatým džípom.

Nepripravíte sa dokonca ani o more, pretože z hlavného mesta až do púštnej oblasti môžete ísť po celý čas po východnom pobreží krajiny.

Užijete si tak cestou všetky známe tuniské letoviská pri Stredozemnom mori: Hammamet, Port El Kantaoui, Sousse, Monastir a Mahdiu.

Ďalej za mestom Sfax budete potom pobrežnou cestou kopírovať záliv Gabes a keby ste chceli, dostanete sa až na ostrov Džerba.

Sidi Bou Said Čítajte viac Navštívte krokodíliu farmu aj miesto, kde sa nakrúcala Angelika

Zastávka na Džerbe sa oplatí

Ak máte chuť a trochu času na zastávku, oplatí sa na Džerbu zájsť čo i len na deň. Ostrov nie je veľký, zato ponúka niekoľko nezabudnuteľných zážitkov.

Jedným z nich je určite návšteva krokodílej farmy v náučno-zábavnom parku Djerba Explore Park pri letovisku Midoun.

Uvidíte tu okolo 400 krokodílov a nielen vašim deťom sa pri tom pohľade bude tajiť dych, tunajší rangeri vám predvedú ich kŕmenie. To však nie je všetko, čo park ponúka.

V areáli sa nachádza aj skanzen, kde vám miestni predvedú tradičné remeslá a môžete si niektoré z nich aj vyskúšať.

Stále naladení na poznávanie? Tak potom ešte zájdite do Hout Souk, hlavného mesta ostrova.

V roku 2014 sa tam konalo medzinárodné podujatie Djerbahood, počas ktorého vzniklo na múroch tamojších domov asi 250 umeleckých grafitov, ktoré určite stoja za zhliadnutie.

Na múroch domov v hlavnom meste ostrova Džerba... Foto: Robert Popelka
Tunisko, graffiti Djerba Na múroch domov v hlavnom meste ostrova Džerba nájdete 250 grafitov, ktoré tu vznikli počas podujatia pouličného umenia v roku 2014.

Z takmer európskeho severu až na púšť

Tunisko je rôznorodá krajina, ktorá ponúka luxusné letoviská a golfové rezorty na pobreží, no keď ho začnete skúmať bližšie, ukáže vám aj mnoho iných tvárí.

Jednou z najzaujímavejších je oblasť, kde žije pôvodné obyvateľstvo, púštny národ Berberov. V súčasnosti sa počet ľudí, ktorí sa hlásia k berberskému pôvodu, ráta v Tunisku len na pár tisíc, no ich sila nespočíva v počte.

Berberi sú hrdí, súdržní a dokážu prežiť aj v nehostinných podmienkach púšte. Ich jedinečné obydlia nájdete v okolí mestečka Matmata, ktoré leží iba necelých sto kilometrov od Džerby. V Matmate sa razom ocitnete v inom svete.

nepouž, bludisko, stará ľubovňa Čítajte viac Najväčšie bludisko v strednej Európe je v Starej Ľubovni, uličky merajú vyše 3 kilometre

Sahara nie je iba piesok

Keď sa povie Sahara, Európan si zväčša predstaví nekonečné piesočné duny. Táto púšť je však z veľkej časti tvorená kamenistými pláňami a horskými skalnými masívmi.

Aj v Matmate sa okolo vás rozprestiera skalná pustatina, kam len oko dovidí.

V skutočnosti máte pod nohami desiatky obydlí skrytých v zemi. Vznikli v období púnskych vojen medzi Rímom a Kartágom, keď sa ľudia uchýlili pod zem, aby unikli pred vraždením. Žili tak dokonca ešte v 60-tych rokoch minulého storočia!

Podzemné obydlia môžete navštíviť aj dnes. Majú svoju typickú, tzv. troglodytnú štruktúru. Čo to znamená? Do zeme je vykopaná okrúhla jama vo veľkosti rozľahlej izby.

Z nej sa po obvode vchádza do menších jaskýň vyhĺbených v kopci, pričom každá slúži ako miestnosť s vlastným účelom. Pod zemou tak nájdete obývačku, spálňu aj kuchyňu či špajzu.

V obydlí vás Berberka privíta plackami upečenými na ohni, medom a sladkým čajom. Táto oblasť je známa aj tým, že tu nakrúcali štvrtú epizódu Hviezdnych vojen.

stĺpy, most, večer Čítajte viac Otvorili najdlhší sklenený most na svete: Má 630 metrov a visí vo výške 150 metrov

Filmári Tunisko milujú

Nielen Matmata učarovala filmovým tvorcom. V Tunisku našli filmári mnohé ďalšie fotogenické miesta, napríklad berberské dediny ksary pri meste Tataouine južne od Matmaty.

Ksar Uoled Soltane poslúžili tvorcom Hviezdnych vojen pri nakrúcaní scén, ktoré sa vo filme odohrávajú na púštnej planéte.

Aj ďalšia berberská dedina Chenini sa spája s hviezdnou ságou – vo filme podľa nej pomenovali jeden z mesiacov planéty hrdinu Luka Skywalkera.

A v Tunisku, na predhorí Atlasu, nakrúcali aj film Anglický pacient. V modrobielom mestečku Sidi Bou Said, ktoré je predmestím hlavného mesta, zasa vznikli niektoré scény filmu Angelika a sultán.

Prejdite pohorie Dahar s berberskými obydliami

Pokiaľ máte dobrodružného ducha, vyberte sa po stopách Berberov naprieč pohorím Dahar.

Môžete si vybrať z dvanástich trás s celkovou dĺžkou 194 kilometrov a rôznymi prevýšeniami, zaujímavosťami a náročnosťou.

Oblasť Dahar je zo severu ohraničená dedinou Matmata a z juhu mestom Tataouine.

Na naplánovanie peších túr, výletov autom, návštev rôznych saharských festivalov aj na vyhľadanie ubytovania, čerpacích staníc alebo najbližšej lekárne vám poslúži praktická aplikácia Destination Dahar.

Tunisko vo faktoch

  • Pravidelná linka Viedeň – Tunis vás do hlavného mesta Tuniska dopraví za necelé dve hodiny. Chartrami sa lieta na Džerbu a do letoviska Monastir.
  • Vnútroštátny let z Tunisu vás dostane na okraj púšte do mesta Tozeur.
  • V krajine sa platí tuniskými dinármi, za jedno euro dostanete približne tri dináre.
  • V Tunisku sa dohovoríte po francúzsky, anglicky a arabsky.
  • Ceny v kamenných obchodoch sú pevné, na trhu sa zjednáva. Z Tuniska sa oplatí doviezť kožený tovar (topánky, tašky), oblečenie, šatky, z potravín olivový olej, tuniské víno, pálivú paprikovú pastu harisu a čerstvé datle.
  • Neodporúča sa piť vodu z kohútika.
  • Krajina je bezpečná, Tunisania sú kultivovaní a priateľskí.
dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Čítajte viac Čo ponúka 7-hviezdičkový hotel? Dá sa prekonať 5 hviezd a posunúť hranicu luxusu? Sfinga, Egypt, púšť, bozk, turistka, Čítajte viac Po 70 rokoch vykopávok otvárajú 3000 rokov starú Uličku sfíng aj s jej tajomstvami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko