Kde prečkáte zimu? Za takéto dobré ceny teraz poletíte na exotické pláže aj do New Yorku

S príchodom zimy sa posledné dve sezóny v dôsledku pandémie a s nimi spojenými obmedzeniami vytratil záujem o európske citybreaky. Žezlo jesenných a zimných dovoleniek tak prebrali exotické ostrovy v Afrike či Ázii spoločne s Karibikom. A aj keď sú citybreaky po dvoch rokoch naplno späť, záujem o exotiku neutíchol a s príchodom chladnejších mesiacov naberá na obrátkach. Ukazujú to aj dáta Pelikán.sk, kde momentálne medzi exotickými destináciami dominuje thajské mesto Bangkok. Zahanbiť sa však nenecháva ani Veľké jablko.

29.09.2022 06:30
NEPOUZ, more, dovolenka, exotika, pláž, palmy, Foto:
Aj túto zimu sú lákadlom najmä plážové destinácie.
debata (1)

Absolútnym víťazom zimy 2022/2023 je momentálne thajský Bangkok – ten rastie koncom septembra v porovnaní s celým minulým rokom o takmer 600 percent – vyplýva to z dát Pelikán.sk.

S príchodom októbra navyše Thajsko po viac ako dvoch rokoch kompletne ruší vstupné podmienky v súvislosti s pandémiou – do krajiny tak budeme môcť cestovať rovnako ako pred rokom 2020.

Zimu budú opätovne ťahať aj Emiráty na čele s Dubajom, ten rastie koncom septembra v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o takmer 120 percent. Poslednú zimu bol práve Dubaj top dovolenkovou destináciou slovenských turistov.

Veľký návrat spolu s Thajskom hlási aj Veľké jablko – Spojené štáty americké boli počas pandémie zatvorené pre všetkých dovolenkárov, po ich otvorení zostáva naďalej top destináciou práve New York.

Cestovatelia veľmi dobre reagujú na akciové ceny leteniek, vďaka čomu za posledný mesiac stúpol záujem napríklad o Maldivy, a to o necelých 300 percent – na rajské ostrovy stále dovolenkári zoženú letenky s cenovkou od necelých 520 eur s odletom z viedenského letiska.

The Royal Grand Palace, Bangkok
Sezóna v Bangkoku sa letom nekončí, shoulder...
+25Pohľad z rieky na Wat Arun.

New York, Spojené štáty americké

Výnimkou medzi exotickými zimnými destináciami je New York, ktorý je známy ako jedno z najrušnejších miest na svete a najmä ako mesto, ktoré nikdy nespí. Vynechať nemožno prechádzku v Central Parku, najnavštevovanejšom mestskom parku v USA, či napríklad Sochu slobody, ktorá je ikonou New Yorku od roku 1886.

Ruch mesta treba okúsiť na najživšom meste – Times Square, na ktorom sa nachádzajú divadlá, luxusné hotely či množstvo obchodov. New York v sebe navyše spája množstvo kultúr a vo štvrtiach ako

Chinatown či Little Italy tak možno pri návšteve jedného mesta objavovať celý svet. Vynechať však nemožno ani kultúru, umenie či históriu, a to napríklad na slávnom Broadwayi či v Metropolitnom múzeu umenia, ktoré je aj najväčším a najstarším múzeom umenia v USA.

Spiatočné letenky do New Yorku počas jesene a zimy začínajú na cenovke od necelých 400 eur spiatočne, a to aj s odletom z viedenského letiska.

Lístky na Sochu slobody treba kupovať aj... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, New York, Socha slobody Lístky na Sochu slobody treba kupovať aj niekoľko mesiacov vopred.

Bangkok, Thajsko

Hlavné mesto Thajska je rušným, živým mestom, ktoré víta návštevníkov svojou rozmanitosťou. Napriek tomu, že slúži najmä ako vstupná brána na ďalšie objavovanie, určite by nemal byť prehliadnutý. Vynechať netreba pouličné trhy, budhistické chrámy či jazdu na tuk-tuku. Najznámejším z chrámov je The Royal Grand Palace, komplex budov, ktorý je tiež sídlom thajských kráľov.

Z Bangkoku sa dovolenkári vedia jednoducho presunúť na obľúbené ostrovy Phuket či Koh Samui. Thajsko navyše od 1. októbra ruší všetky vstupné podmienky, cesta do krajiny je tak pre dovolenkárov zas o niečo jednoduchšia.

Spiatočné letenky do Bangkoku sa začínajú na cenovke od necelých 370 eur spiatočne, a to s odletom z viedenského letiska.

Royal Grand Palace v Bangkoku, Thajsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Royal Grand Palace, Bangkok, Thajsko Royal Grand Palace v Bangkoku, Thajsko.

Cancún, Mexiko

Slnečný Cancún je známy ako jedno z najluxusnejších letovísk v Mexiku – je zároveň synonymom skvelého počasia, dokonalého relaxu a tiež dobrej tequily. Navyše len približne dve hodiny autom od Cancúnu sa nachádza ďalšie obľúbené letovisko – Tulum. Z neho je to už len približne rovnaký kus cesty aj k pyramídam Chichen Itza, ktoré sú známe ako novodobý div sveta.

Z aktivít netreba vynechať šnorchlovanie či potápanie sa. Mexiko láka na bohatý podmorský svet, lákadlom je však aj podvodné múzeum, v ktorom návštevníci nájdu viac ako 500 sôch od miestnych či medzinárodných umelcov.

Dovolenku v Mexiku momentálne cestovatelia zoženú s cenovkou od približne 1210 eur na sedem nocí. V cene je zahrnuté štvorhviezdičkové ubytovanie, spiatočný letenka z Viedne, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive. Spiatočné letenky do Cancúnu momentálne začínajú na cenovke od necelých 470 eur spiatočne, a to s odletom z viedenského letiska.

Riviera Maya v blízkosti Cancúnu, Mexiko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Riviera Maya, Cancún, Mexiko, pláž, more, exotika, palmy, dovolenka Riviera Maya v blízkosti Cancúnu, Mexiko.

Bali, Indonézia

Krásne pláže, nádherná príroda, dažďové pralesy či budhistické chrámy na každom kroku. Bali je jednou z najobľúbenejších destinácií na surfovanie či len oddych v teple počas zimných mesiacov.

Rozhodne netreba zostávať na jednom mieste. Zastaviť sa možno v meste Ubud či Monkey Forest – označovaný aj ako indonézsky Gibraltár a ryžové terasy Tegalalang. Obľúbenou zastávkou je tiež ostrov Nusa Penida. Vynechať netreba ani východ slnka priamo zo sopky Batur.

Spiatočné letenky na Bali aktuálne zoženú dovolenkári od necelých 690 eur s odletom z budapeštianskeho letiska.

Pláž na Bali, Indonézia. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, pláž, Bali, Indonézia Pláž na Bali, Indonézia.

Dominikánska republika

Karibik na čele s Dominikánskou republikou sú synonymom all inclusive dovolenky – práve Dominikánska je známa lacnými dvoj až trojtýždňovými all inclusive pobytmi, vďaka čomu sa stáva útočiskom mnohých dovolenkárov počas zimných mesiacov.

Top lokalitou je letovisko Punta Cana a konkrétne pláž Bavaro, ktorá patrí medzi najkrajšie pláže na svete a svojho času bola na čele tohto rebríčka. Práve v tejto lokalite sa nachádzajú najobľúbenejšie rezorty. Dominikánska je synonymom oddychu, možnosťami na výlet sú však napríklad ostrov Saona či polostrov Samana, ktorý preslávila reklama na rum Bacardi.

Akciové letenky do Punta Cany začínajú na cenovke od približne 600 eur spiatočne. V prípade Dominikánskej republiky je odporúčaním pozerať sa na kompletné dovolenkové balíky, ktoré začínajú na cenovke od necelých 1250 eur – v cene s ubytovaním, spiatočnou letenkou z Viedne, letiskovým transferom a stravovaním formou all inclusive.

Saona Island sa nachádza neďaleko letoviska... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Saona Island, Punta Cana, dovolenka, more, pláž Saona Island sa nachádza neďaleko letoviska Punta Cana.

Pelikán podporuje študentov cestovného ruchu

Cestovná kancelária Pelikán v rámci dlhodobej spolupráce s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici stala partnerom projektu Smartbus, ktorý univerzita zastrešuje v spolupráci s Univerzitou Tomáša Bati v Zlíne (ČR) a Uniwersytet Jagiellonski v Krakowe (PL). Cieľom projektu je zvýšiť podnikateľské zručnosti študentov cestovného ruchu na medzinárodnom trhu práce. Projekt je taktiež súčasťou programu Erasmus+. Viac informácii o projekte Smartbus sa dočítate na jeho webovej stránke.

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Emiráty na čele s Dubajom a Abu Dhabi budú aj túto zimu jednými z top destinácií. Oba spomenuté lákajú počas zimy na teplé počasie, pláže, ale aj nespočetné množstvo atrakcií, z ktorých mnoho nesie označenie svetového rekordu.

Na výber je bohatá ponuka hotelov – mestských či plážových, luxusných či viac budget-friendly. Návšteva emirátov však môže byť tento rok cenovo vyššia najmä počas novembra a decembra. V tomto období sa v neďalekom Katare konajú Majstrovstvá vo futbale, v Abu Dhabi navyše vyvrcholí aktuálna sezóna Formuly 1. Dovolenkoví špecialisti preto pri akciových ponukách odporúčajú nečakať.

Spiatočné letenky do Emirátov aktuálne začínajú na cenovke od necelých 130 eur s odletom z Budapešti. V ponuke sú aj kompletné dovolenkové balíky s letenkou, ubytovaním aj stravou s cenovkou od necelých 430 eur na tri noci.

Na zoznam dubajských naj sa pridalo Múzeum... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj, Múzeum budúcnosti, Na zoznam dubajských naj sa pridalo Múzeum budúcnosti, ktoré je považované za najkrajšiu budovu sveta.

Maldivy

Ostrovné Maldivy sú považované za raj na zemi – dovolenkárov lákajú na priezračnú vodu, snehobiele pláže, ale aj dokonalé súkromie, ktoré poskytuje koncept jeden-rezort-jeden-ostrov. Práve tento rok navyše Maldivy oslavujú 50 rokov turizmu, prvý rezort Kurumba Maldives bol otvorený v októbri 1972 a aj dnes patrí medzi vyhľadávané rezortmi pre rodiny s deťmi.

Maldivy sú dokonalým ostrovným relaxom, obľúbenou voľbou ubytovania sú samostatné plážové či vodné vilky, z ktorých sa dovolenkári priamo presunú do oceánu. Vychutnať si môžu z bohatej ponuky vodných športov, vďaka ktorým môžu objavovať podmorský svet Maldív.

Spiatočné letenky na Maldivy momentálne začínajú na cenovke od necelých 520 eur spiatočne. V ponuke sú tiež kompletné dovolenkové balíky, medzi nimi napríklad all inclusive pobyt so silvestrovským termínom za akciovú cenu od približne 3200 eur s ubytovaním na týždeň.

Maldivy Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maldivy, dovolenka, exotika, pláž, more Maldivy
NEPOUZ, pláž, Seychely, dovolenka, ostrov, palmy, piesok Čítajte viac Seychely sú butikovým rajom pre náročných turistov. Záujem s príchodom zimy rastie, odporúčame kompletné pobyty Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pelikan.sk