Maurícius – kúsok raja na zemi

Maurícius je ozajstný raj nielen pre dovolenkárov, ostrov s krásnou prírodou, plážami a kokosovými palmami očarí takmer každého. Na Mauríciu nájdete zmes rozličných kultúr, mieša sa tu africká s indickou, ktorú dopĺňa neutíchajúci ruch ostrova.

18.10.2022 00:00
Mauricius, BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Letecký pohľad na juh ostrova Maurícius, kam smerujú naše poznávacie výlety.

Ostrov ako prví objavili arabskí obchodníci, prešli ho však bez väčšieho záujmu a vydali sa na ďalšie cesty.

Svoj názov získal až neskôr podľa holandského princa Mórica, práve holanďania boli tí, čo na ostrov priniesli pestovanie cukrovej trstiny, tabak a otroctvo. Po holanďanoch, prišli francúzi a angličania, každý kto kolonizoval naokolo zavadil o tento nádherný ostrov uprostred Indického oceánu, čo svedčí o mixe kultúr. Na Mauríciu nepanuje žiadny prehnaný masový turizmus, je to skôr pokojný ostrov.

Maurícius je skutočným dovolenkovým klenotom s... Foto: BUBO-Ľuboš Fellner
Mauricius, BUBO, pr, nepouzivat Maurícius je skutočným dovolenkovým klenotom s krásnou prírodou a plážami, romanticky lemovanými kokosovými palmami. Zároveň je najhustejšie zaľudnenou krajinou Afriky.

To najkrajšie z ostrova Maurícius

Medzi povinné zastávky na Mauríciu patrí sopečný kráter, Trou Aux Cerfs, s priemerom 300 až 350 metrov a hĺbkou 80 metrov. Kráter nám dodnes pripomína sopečný pôvod ostrova, je už len pozostatkom sopky, ktorá je v súčasnosti nečinná, ale mohla by byť aktívna v priebehu nasledujúcich tisíc rokov. K Mauríciu neodmysliteľne patrí aj tradícia pestovania čaju, nikto by však plantáže čaju na tomto ostrove nečakal. Nepatrí síce ku krajinám, ktoré by boli obrovským producentom čaju, produkuje sa tu skôr čaj vyššej kvality. Medzi najobľúbenejšie patrí vanilkový čaj Bois Cheri, ktorý je ideálnym suvenírom.

Ganga Tala, jazero Gangy a socha matky rieky... Foto: BUBO-Ľuboš Fellner
Mauricius. BUBO, pr, nepouzivat Ganga Tala, jazero Gangy a socha matky rieky Ganga postavená hlbšie v jazere.

Dôkazom hinduistickej kultúry na Mauríciu je Ganga Talao, posvätné jazero, ktoré stráži obrovská socha boha Šivu a jeho družka bohyňa vojny Durga. Okolo tohto miesta koluje viacero príbehov, jedným z nich je legenda o spojení kráterového jazera s indickou riekou Ganga. Ak maurícijskí Indovia navštívia počas svojho života rieku Ganga, naberú z nej rituálne vodu a prinesú a vylejú ju do jazera na Mauríciu. Pre hinduistov je to najposvätnejšie miesto a dodnes sa tu konajú púte. Pri jazere to hýri farbami tak, ako na celom ostrove.

Keď už rozprávame o farbách, jedinečným miestom sú sedemfarebné piesočné duny v geologickej oblasti Chamarel, chemické prvky železo a hliník sa nachádzajú vo vyvretých horninách a majú na svedomí ich červené, antracitové, modré a fialové sfarbenie. V Chamareli sa nachádza aj najväčší vodopád na ostrove, mohutný prúd vody sa valí z výšky viac ako devaťdesiat metrov. Za vodopádom sa nachádzajú odkryté sopečné horniny, datujúce sa do obdobia pred ôsmymi až desiatimi miliónmi rokov, čo predstavuje niektoré z najstarších lávových hornín Maurícia.

Čo robiť na Mauríciu? Dozviete sa v našom BUBO blogu.

Príroda, národné parky aj kuchyňa

Národný park Black River Gorges je nádhernou ukážkou tunajšej divočiny, je to posledný kúsok pralesa na ostrove. Pokrýva asi dve percentá plochy ostrova, je domovom vyše tristo druhov rastlín. Nájdete tu aj viacero ohrozených druhov vtákov a aj raritného ružového holuba – jeden z najvzácnejších druhov na svete. Vydajte sa objavovať nespútanú prírodu s viac ako päťdesiatimi kilometrami turistických chodníkov naprieč unikátnou faunou a flórou ostrova.

Pod najvyšším vrchom štátu v dedinke Chamarel Foto: BUBO-Ľuboš Fellner
Mauricius, BUBO, pr, nepouzivat Pod najvyšším vrchom štátu v dedinke Chamarel

Pri návšteve ostrova netreba zabúdať na gurmánsky zážitok, ochutnávka rumov rozhodne poteší vaše chuťové poháriky. La rhumerie de Chamarel je jeden z mála liehovarov, ktorý si stále pestuje svoju vlastnú cukrovú trstinu, jej ručný zber je tajomstvom úspechu. Špecialitou sú vanilkové rumy. Miestna kuchyňa je taká rôznorodá, že si tu na svoje príde naozaj každý, nájdete tu indickú, africkú a aj francúzsku kuchyňu, čerešničkou na torte sú najlepšie morské plody ulovené priamo z vôd Indického oceánu, tie nikdy nechutia rovnako.

Naozajstným lákadlom Maurícia, sú však jeho snehobiele pláže, azúrové modré more, biely piesok. Málokde nájdete niečo krajšie. Vybrať si na Mauríciu tú najkrajšiu pláž priam nemožné, krásne pláže sú v oblasti Belle Mare alebo v okolí morského parku Blue Bay. Určite vás neprekvapí ani potápačské centrum, podmorský svet je minimálne taký farebný ako ten pozemský, najlepšie miesta na potápanie nájdete na juhu ostrova, šnorchlovanie môžete vyskúšať prakticky na celom ostrove, hmýri sa to tu pestrofarebnými morskými živočíchmi.

chyba