Ponorte sa do krajiny príbehov Tisíc a jedna noc: Saudskú Arábiu môžu Slováci konečne navštíviť

Saudská Arábia bola roky zahalená rúškom tajomstva. To sa zmenilo v roku 2019, keď začala po prvý raz vydávať turistické víza.

27.10.2022 06:15
NEPOUZ, Saudská Arábia Foto:
Saudská Arábia je otvorená: víza po novom vydáva aj online či priamo po príchode.
debata (3)

Dočasne ju uzatvorili pandemické opatrenia, dnes je však Saudská Arábia plne otvorenou a víta turistov. Kráľovstvo Saudskej Arábie je unikátnou destináciou plnou histórie, kultúry, šiestich miest svetového dedičstva UNESCO. Ponúka tiež relax pri dvoch moriach, leží totiž na pobreží Červeného mora a Perzského zálivu zároveň.

Otvorenie Saudskej Arábie turistom je súčasťou sociálnych a ekonomických reforiem, ktoré v posledných rokoch formujú krajinu.

Ich súčasťou je napríklad Vision 2030 či futuristické mesto Neom. Konečným cieľom projektu Vision 2030 je diverzifikovanie ekonomiky naprieč viacerými piliermi, a práve cestovný ruch bude dôležitým prvkom v snahe prepojiť Saudskú Arábiu a jej kultúru so zvyškom sveta.

Krajina okrem svojich vízii láka na množstvo historických pamiatok a bohatú kultúru – v Saudskej Arábii sa nachádza viac ako 11-tisíc archeologických nálezísk a šesť pamiatok zapísaných na zozname dedičstva UNESCO.

Je však aj plážovou destináciou, keďže Saudskú Arábiu obmývajú dve moria – z jednej strany Červené more a z druhej Perzský záliv.

Uľahčenej ceste prajú aj letecké spojenia a vízové podmienky – len tento rok spustili aerolinky Wizz Air tri nízkonákladové spojenia do destinácií Dammam, neskôr aj Rijád a Jeddah z Viedne a Budapešti.

Cestujúcim zo 49 krajín vrátane Európy, USA a Spojeného kráľovstva navyše postačí o víza požiadať online, možnosťou je aj požiadanie až po príchode. Potenciálni návštevníci sa tak nemusia vopred nahlásiť na veľvyslanectve, povinnosťou naďalej zostáva vízový poplatok.

Na prejdenie 13. najväčšej krajiny sveta potrebujú cestovatelia minimálne jedenásťdňový poznávací pobyt, odporúčaním je absolvovať ho so sprievodcom. Vďaka tomu vedia dovolenkári pokryť tie najdôležitejšie a najzaujímavejšie miesta krajiny. Moderné aj historické mestá, prímorské strediská, historické pamiatky v lokalitách Jubbah či AlUla, či jedno z najdôležitejších miest islamu – Medina.

Kde sa minulosť stretáva s budúcnosťou

Hlavné mesto Rijád je centrom vizionárskej predstavy krajiny – pretkávajú sa v ňom moderné budovy s minulosťou mesta v podobe starovekej architektúry, miestnych trhov či múzeí. Vynechať pri návšteve netreba Národne múzeum, v ktorom sa nachádza viac ako 3700 exponátov reflektujúcich na bohatú históriu krajiny. Navštíviť treba aj Souq Al Zal, trh a centrum nákupov, v ktorom cestovatelia okúsia kus histórie a zároveň zoženú tradičné arabské suveníry.

Kingdom Tower je najznámejšou budovou hlavného... Foto: Saudi Tourism Authority
NEPOUZ, Kingdom Tower, Saudská Arábia Kingdom Tower je najznámejšou budovou hlavného mesta, je nákupným centrom a aj hotelom.

Kúsok od Rijádu sa nachádza tiež Jebel Fihrayn, v preklade okraj sveta – priamo v púšti vytvorila príroda útesy, z ktorých sa možno pozrieť do 300 metrov hlbokého dna dnes už starobylého oceánu. Kontrastom k modernému Rijádu je napríklad Ushaiger Heritage Village približne 200 kilometrov od hlavného mesta. Práve tu si cestovatelia pozrú starú a pomaly sa rozvíjajúcu saudskú spoločnosť, dnes je najmä obľúbenou zastávkou pútnikov na ceste do Mekky.

Jebel Fihrayn je známe aj ako okraj sveta. Foto: Saudi Tourism Authority
NEPOUZ, Jebel Fihrayn, skala, Saudská Arábia Jebel Fihrayn je známe aj ako okraj sveta.

Mesto kontrastov

Neodmysliteľnou zastávkou na ceste po Saudskej Arábii je historické a druhé najväčšie mesto krajiny Jeddah – typickými sú preň staré domy postavené z koralových kameňov, miestne bazáre, ale aj moderné stavby, ktorých cieľom je opätovne najmä prilákanie návštevníkov.

Jeddah si tak udržiava tvár historického mesta, na čele s časťou Al Balad, ktorá je rovnako zapísaná na zozname UNESCO, zároveň sa premieňa na modernú metropolu, ktorá je známa svojimi krásnymi plážami. Ďalším lákadlom je tiež kráľovná motoršportu Formula 1 – od roku 2021 sa v Jeddah koná aj Veľká cena Saudskej Arábie.

Pre mesto Jeddah sú typické staré domy... Foto: Saudi Tourism Authority
NEPOUZ, Jeddah, Saudská Arábia Pre mesto Jeddah sú typické staré domy postavené z koralových kameňov.

10 zaujímavostí o Saudskej Arábii

  1. Je najväčšou krajinou na svete bez stálej rieky.
  2. V krajine sa nachádza najväčšie letisko na svete čo sa týka rozlohy – King Fahd International v Dammame.
  3. Saudská Arábia je 13. najväčšou krajinou na svete.
  4. Aj do Saudskej Arábie musí byť importovaný piesok z Austrálie – púštny piesok je totiž príliš jemný pre stavby.
  5. V Rijáde je na najväčšom ťavom trhu denne predaných približne sto tiav.
  6. Domáca Saudi Aramco je najcennejšou spoločnosťou na svete – jej denná ťažba ropy pokrýva päť percent celosvetového dopytu.
  7. V prvých šiestich mesiacoch od zavedenia turistických víz ich bolo vydaných viac ako 400-tisíc.
  8. V meste Jeddah sa nachádza najvyššia fontána na svete – King Fahd’s Fountains.
  9. Saudská Arábia je krajinou mladých ľudí – dve tretiny populácie majú pod 35 rokov.
  10. Krajina je domovom najväčšej mešity na svete – Veľká mešita v Mekke.

Klenot Saudskej Arábie

Jedným z najnádhernejších miest Saudskej Arábie je oblasť AlUla, ktorá je zároveň najznámejšou a tiež úplne prvou spomedzi saudských dedičstiev UNESCO.

Na tomto mieste, kedysi na križovatke Hodvábnej a Kadidlovej cesty, sa nachádzajú pozostatky starovekých civilizácií staršie viac ako 200-tisíc rokov a ide, takpovediac, o unikátne múzeum pod holým nebom.

Hegra v časti Al Ula patrí medzi... Foto: Saudi Tourism Authority
NEPOUZ, Hegra, Al Ula, Saudská Arabia Hegra v časti Al Ula patrí medzi najvyhľadávanejšie časti Saudskej Arábie.

AlUla je rozsiahlou oblasťou, jej najznámejšou časťou je Hegra, v ktorej sa nachádzajú, podobne ako napríklad v Jordánsku, hrobky národu Nabatejcov – najznámejšou je práve hrobka Qasr Al Walad.

Okrem toho AlUla ponúka napríklad „otvorenú knižnicu” nápisov v skalách na Jabal Ikmah, vynechať netreba ani Staré mesto či Nabatejskú oázu, v ktorej sa nachádzajú tri stupne vegetácie – prvými sú palmové stromy, ktoré tienia ovocné – tie tvoria druhú vrstvu.

V tej poslednej sa pestuje bavlna či pšenica. Zaujímavosťou je tiež napríklad Elephant Rock, teda skala v tvare slona, ktorá siaha do výšky 52 metrov.

Ďalšími mestami na zozname milovníkov histórie by mali byť Dadan, hlavné mesto bývalého kráľovstva Dadanského z 9.-8. stor. p.n.l., neskôr Lyhanského – tieto vekom predbiehajú aj Nabatejcov. Druhým je oblasť Jubbah, v ktorej sa nachádzajú petroglyfy zo zoznamu dedičstva UNESCO.

Elephant Rock je skalou v tvare slona s výškou... Foto: Saudi Tourism Authority
NEPOUZ, Elephant Rock, skala, Saudská Arábia Elephant Rock je skalou v tvare slona s výškou 52 metrov.

Najposvätnejšie zo všetkých

Jednými z najznámejších miest v krajine sú Mekka a Medina. Mekka je rodiskom proroka Mohameda a je to tiež miesto, ku ktorému sa moslimovia otáčajú pri svojich piatich denných modlitbách.

Návšteva Mekky je zároveň jedným zo základných pilierov islamu a je aspoň raz za život povinná pre tých, ktorí ju fyzicky zvládnu a zároveň si ju môžu dovoliť – ročne ju tak navštívia dva až tri milióny veriacich.

Návšteva Mekky je pre nemoslimov zakázaná, v prípade Mediny nie sú pravidlá také striktné a zákaz sa týka len vybraných miest. Medina je miestom, kde sa Mohamed presunul z Mekky, zároveň sa tu nachádza miesto jeho posledného odpočinku – Prorokova mešita. Vstup do nej je pre nemoslimov prísne zakázaný.

Celkovo môžu nemoslimskí návštevníci v krajine navštíviť len štyri mešity – Mešita Al Rahma, ktorá je známa ako plávajúca mešita, Mešita Al Taqwa, Mešita kráľa Fahda a Mešita kráľa Sauda, ktorá je najväčšou mešitou v meste Jeddah.

Plávajúca mešita Al Rahma v meste Jeddah. Foto: Saudi Tourism Authority
NEPOUZ, Plávajúca mešita Al Rahma, Jeddah, Saudská Arábia Plávajúca mešita Al Rahma v meste Jeddah.

Mesto budúcnosti

Budúcnosťou a súčasťou veľkolepej vízie krajiny je Neom, futuristické mesto, ktoré sa má rozprestierať na hraniciach s Jordánskom a Egyptom, teda na mieste, kde ešte pár rokov dozadu nebolo nič iné ako púšť. Rozloha mesta sa má navyše rovnať západnej Európe. Prvých obyvateľov by mal Neom privítať už v roku 2025.

Neom bude zeleným a udržateľným mestom, pitnú vodu bude získavať z morskej vody, energiu zabezpečia solárne elektrárne. Zabezpečená bude aj doprava – žiadna cesta nebude trvať vďaka rýchlovlakom a hyperloopom viac ako 20 minút, všetky významné a veľké mestá by tiež mali byť dostupné za nie viac ako osem hodín cesty lietadlom.

Medzi ďalšie ambiciózne plány patrí tiež umelý dážď či mesiac, samozrejmosťou je umelá inteligencia na čele napríklad s holografickými učiteľmi.

Súčasťou mesta bude Línia – inteligentná lineárna komunita, ktorá bude dosahovať 170 kilometrov, stane sa pritom domovom pre milión obyvateľov. V Línii budú absentovať ulice či autá, obyvatelia by mali mať všetky potreby zabezpečené v okruhu päťminútovej prechádzky.

Neom privíta prvých návštevníkov už v roku 2025. Foto: Neom
NEPOUZ, Neom, Saudská Arábia Neom privíta prvých návštevníkov už v roku 2025.
Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch? NEPOUZ, pláž, Seychely, dovolenka, ostrov, palmy, piesok Čítajte viac Seychely sú butikovým rajom pre náročných turistov. Záujem s príchodom zimy rastie, odporúčame kompletné pobyty NEPOUZ, more, dovolenka, exotika, pláž, palmy, Čítajte viac Kde prečkáte zimu? Za takéto dobré ceny teraz poletíte na exotické pláže aj do New Yorku

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Pelikan.sk