Najlacnejšia exotická dovolenka? Bangkok či Maldivy: sem poletíte za pár babiek

Dovolenka v exotike sa túto zimu môže zdať nedostupnejšou, opak je však pravdou. Na obrovský záujem dovolenkárov reagujú aerolinky - do exotiky tak najbližšie mesiace poletíme na krídlach päťhviezdičkových aerolínií o niečo lacnejšie.

03.11.2022 08:00
NEPOUZ, Na Maldivy mozeme tuto zimu letiet o... Foto:
Na Maldivy môžeme túto zimu letieť o kus lacnejšie.
debata

Aerolinky Etihad Airways patria medzi top dopravcov, každoročne sa umiestňujú medzi svetovou špičkou aj v hodnoteniach ekonomickej či biznis triedy. Slovenskí dovolenkári však poznajú aerolinky z Abu Dhabi najmä vďaka akciovým cenám diaľkových leteniek.

Práve preto si ich tento rok slovenskí dovolenkári vyberajú ako jedného z top dopravcov pri cestách do vybraných exotických destinácií, ukazujú dáta Pelikán.sk. Najobľúbenejším dopravcom sú aerolinky Etihad aj pri ceste na Maldivy, vyberá si ich viac ako 25 percent, či pri ceste na Seychely – viac ako 33 percent, alebo na Zanzibar – 32 percent.

Colombo, Srí Lanka

Ostrov Cejlón je ideálnou destináciou na spoznávanie – práve Srí Lanka je krajinou, pri ktorej treba rátať s tým, že prenocovanie bude každý deň na inom mieste a v inej časti ostrova. Srí Lanku si však vyberáme napríklad aj na ajurvédske pobyty.

Srí Lanka je destináciou s plážami, čajovými plantážami, láka však aj na krásnu prírodu či národne parky a bohatú kultúru. Nielen relax, ale aj šport je jedným z hlavných lákadiel ostrova Cejlón – tým ďalším sú zlatisté pláže a dostatočne dravá voda, ktorá zo Srí Lanky robí perfektnú a mimoriadne obľúbenú destináciu na surfovanie.

Spiatočné letenky na Srí Lanku sa momentálne začínajú na cenovke od necelých 590 eur s odletom z viedenského letiska.

Čajová plantáže na Srí Lanke. Foto: SHUTTERSTOCK
NEOPUZ, čajové plantáže, Srí Lanka Čajová plantáže na Srí Lanke.

Zanzibar, Tanzánia

Krásne pláže, tyrkysový oceán, kultúra. To všetko robí zo Zanzibaru jednu z top zimných destinácií slovenských cestovateľov. Top destináciou je pláž Nungwi. Okrem relaxu však láka na bohatú ponuku vodných športov, medzi nimi potápanie, šnorchlovanie či paddleboarding.

Vynechať netreba ani Stone Town, historické centrum hlavného mesta Zanzibar City. Je zároveň rodiskom svetoznámeho speváka Freddieho Mercuryho a dnes je možné navštíviť v jeho rodnom dome aj múzeum, ktoré mu je venované.

Spiatočné letenky na Zanzibar s aerolinkami Etihad Airways sa aktuálne začínajú na cenovke od necelých 560 eur s odletom z viedenského letiska.

Zanzibar je známy svojimi zlatistými plážami. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Zanzibar Zanzibar je známy svojimi zlatistými plážami.

Mahe, Seychely

Seychely patria k dovolenkovým rajom. Dokopy ich tvorí 115 ostrov, tými najobľúbenejšími zostáva hlavný ostrov Mahé, následne La Digue a Praslin. Typickými sú ich snehobiele pláže, najznámejšou je pláž Anse Source d’Argent, ktorá je predmetom mnohých dovolenkových pohľadníc.

Takmer 90 percent ostrova navyše tvoria lesy, čo je aj hlavným rozdielom v porovnaní s Maldivami – Seychely sú hornatejšie a zelenšie. Seychely sa delia na vonkajšie a vnútorné, z toho až 90 percent populácie žije práve na vnútorných. Vonkajšie Seychely sú tvorené primárne koralovými útesmi a atolmi. Pre krajinu sú typické napríklad aj endemické palmy, ktorých orechy môžu vážiť až 30 kilogramov – cestovatelia ich nájdu na ostrove Praslin.

Spiatočné letenky na Seychely sa aktuálne začínajú na cenovke od necelých 590 eur s odletom z viedenského letiska.

Pláž Anse Source d'Argent na ostrove La... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, pláž, Anse Source D Argent, La Digue, Seychely Pláž Anse Source d'Argent na ostrove La Digue, Seychely.

Malé, Maldivy

Raj na zemi – tak sú mnohokrát označované Maldivy, ostrovy v Indickom oceáne. Známe sú tyrkysovým morom, snehobielymi plážami a dokonalým relaxom na súkromných ostrovoch. Maldivy si slovenskí dovolenkári obľúbili najmä počas pandémie vďaka dokonalej izolácii, lákajú nás však naďalej.

Lákadlom sú skvelé služby, ale aj množstvo aktivít – medzi nimi bohatý výber vodných športov, ale aj relaxačných procedúr.

Samozrejmosťou sú výlety na ostatné ostrovy, pozrieť sa treba aj do hlavného mesta Malé.

Spiatočné letenky na Maldivy sa aktuálne začínajú na cenovke od necelých 630 eur s aerolinkami Etihad Airways s odletom z viedenského letiska.

Samostatným zážitkom pri dovolenke na Maldivách... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maldivy, hydroplán Samostatným zážitkom pri dovolenke na Maldivách je transfer hydroplánom.

Bangkok, Thajsko

Hlavné mesto Thajska je rušným, živým mestom, ktoré víta návštevníkov svojou rozmanitosťou. Napriek tomu, že slúži najmä ako vstupná brána na ďalšie objavovanie, určite by nemal byť prehliadnutý.

Vynechať netreba pouličné trhy, budhistické chrámy či jazdu na tuk-tuku. Najznámejším chrámom je The Royal Grand Palace, komplex budov, ktorý je tiež sídlom thajských kráľov.

Spiatočné letenky do Bangkoku s aerolinkami Etihad Airways sa začínajú na cenovke od necelých 610 eur spiatočne, a to s odletom z viedenského letiska.

The Royal Grand Palace v thajskom hlavnom meste... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, The Royal Grand Palace, kráľovský palác, Thajsko, Bangkok The Royal Grand Palace v thajskom hlavnom meste Bangkok.

Phuket, Thajsko

Ostrovný Phuket patrí medzi top destinácie v Thajsku. Aj tu netreba vynechať budhistické chrámy (na Phukete sa ich nachádza 29), príkladom je Wat Doi Thep Nimit, jeden z menej známych, avšak o to autentickejších chrámov. Pozrieť treba aj Veľkého Budhu a chrám Wat Chalong.

Samozrejmosťou sú pláže, najznámejšou a najobľúbenejšou turistickou oblasťou je Patong, vynechať netreba ani pláže Kata, Karon či Rawai či pláže Freedom a Paradise, ktoré pôsobia ako skutočný raj na zemi.

Spiatočné letenky na Phuket zoženú cestovatelia od necelých 640 eur s odletom z Viedne. Na trase Bangkok – Phuket sú letenky dostupné od necelých 80 eur spiatočne.

Slávny ostrov Jamesa Bonda v Thajsku. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, ostrov Jamesa Bonda, Thajsko Slávny ostrov Jamesa Bonda v Thajsku.

Denpasar Bali, Indonézia

Krásne pláže, nádherná príroda, dažďové pralesy či budhistické chrámy na každom kroku. Bali je jednou z najobľúbenejších destinácií na surfovanie či len oddych v teple počas zimných mesiacov.

Rozhodne netreba zostávať na jednom mieste. Zastaviť sa možno v meste Ubud či Monkey Forest – označovaný aj ako indonézsky Gibraltár a ryžové terasy Tegalalang. Obľúbenou zastávkou je tiež ostrov Nusa Penida. Vynechať netreba ani východ slnka priamo zo sopky Batur.

Spiatočné letenky na Bali s päťhviezdičkovými aerolinkami Etihad zoženú dovolenkári od necelých 750 eur s odletom z viedenského letiska.

Ostrov Nusa Penida, Bali. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Ostrov Nusa Penida, Bali Ostrov Nusa Penida, Bali.
NEPOUZ, Dominikánska republika Čítajte viac Kde sa zrodil all inclusive: Dominikánska republika je najlacnejšia exotika Karibiku NEPOUZ, exotika, dovolenka, more, prístav, loď Čítajte viac Silvestrovskú dovolenku v exotike si rezervujte už teraz. Ceny pôjdu hore, varujú odborníci
debata chyba
Viac na túto tému: #Maldivy #Bangkok #Pelikan.sk