Sú Seychely lacnejšími Maldivami? Aký je medzi nimi rozdiel a koľko stojí dovolenka? A čo tak svadba na pláži?

Rajské ostrovy uprostred oceánu. Seychely aj Maldivy môžu dovolenkárom prísť ako dve rovnaké destinácie, v skutočnosti sú však v mnohých veciach mimoriadne odlišnými. Obe destinácie lákajú na exotickú dovolenku, rajské pláže, krištáľovo čistú vodu a tiež súkromie v podobe izolácie na súkromných ostrovoch. Hlavné rozdiely však prichádzajú pri výbere dovolenky - líšia sa typom stravovania, voľnočasovými aktivitami, ale aj cenou.

10.11.2022 06:15
NEPOUZ, Seychely, dovolenka, exotika, pláž Foto:
Porovnávaniu s Maldivami sa Seychely nevyhnú, sú medzi nimi však viaceré rozdiely.
debata (1)

Seychely mnoho razy žijú v tieni Maldív – tie sú považované za skutočný raj na zemi, ktorý je pre bežného dovolenkára nedosiahnuteľným luxusom. Práve v posledných rokoch však do oboch destinácii cestujeme viac ako kedykoľvek predtým, a to v dôsledku pandémie koronavírusu. Seychely aj Maldivy naučili slovenských dovolenkárov na dokonalé súkromie v izolácii ostrovov.

Samotné Seychely v porovnaní s Maldivami prinášajú hneď niekoľko výhod – týždňová dovolenka na Seychelách sa začína na cenovke približne 1150 eur, Maldivy v top sezóne dovolenkári nezoženú pod hranicou 1800 eur.

Dôvodom je práve sezónnosť – kým hlavná sezóna Maldív prebieha práve od novembra do apríla nasledujúceho roka, hlavná sezóna Seychel je totožná s európskym letom. Napriek tomu si ich však slovenskí dovolenkári vyberajú s príchodom chladnejších mesiacov a sú tak ideálnou celoročnou exotikou.

Maldivy lákajú nižšou cenovkou počas tzv. shoulder season, teda obdobia medzi hlavnou a nízkou sezónou. Možnosťou sú taktiež lokálne ostrovy, tu však treba podľa dovolenkových špecialistov myslieť na niekoľko vecí – na lokálnych ostrovoch sa líši charakter ubytovania, možnosť stravovania a aj kúpanie je povolené len v plaveckom tričku. Samozrejmosťou je úplný zákaz alkoholu.

Obe destinácie sú pre každého, kto túži po rajskej dovolenke v exotike, obe však majú cieľové skupiny – či už sú to novomanželia na svadobnej ceste, alebo rodiny s deťmi, ktoré na Maldivy láka pokojné a teplé more, či páry túžiace po objavovaní, ktorým uchvátia práve Seychely.

Rajské ostrovy

Hlavným rozdielom je geografia ostrovov – Maldivy tvorí dokopy takmer 1200 malých ostrovov s centrom krajiny v hlavnom meste Male. Seychely sú ekologickým rajom, ktorý tvorí dokopy 115 menších ostrovov s tromi najznámejšími Mahé (hlavný ostrov), Praslin a La Digue.

Centrom krajiny je práve Mahé, obľúbenou turistickou oblasťou je severozápadné pobrežie a oblasť Beau Vallon. Obľúbenou voľbou však zostáva aj ostrov La Digue, na ktorom sa nachádzajú typické zvetrané skaly a najznámejšia pláž krajiny – Anse Source d'Argent.

Pláž Anse Source D'Argent, Seychely. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, dovolenka, exotika, pláž, Anse Source D Argent, Seychely Pláž Anse Source D'Argent, Seychely.

Dôsledkom svojej geografie majú Seychely väčšiu diverzitu – ponúkajú lesy, prírodné rezervácie, samozrejmosťou sú pláže. Celkovo sú známejšie ako zelenšia a hornatejšia krajina, čo prináša dodatočné aktivity ako turistika, zipline, lezenie po skalách a pod. Maldivy sú synonymom relaxu a zážitkov – konceptom destinácie je jeden-ostrov-jeden-rezort, vďaka čomu majú dovolenkári dokonalé súkromie, avšak len malé možnosti na výlet.

Naproti Seychelám však excelujú pri potápaní sa a šnorchlovaní – dovolenkárom ponúkajú vynikajúce podmienky a množstvo koralových útesov, do mora sa dá navyše dostať priamo z pláže. Nie každý rezort má však koralový útes či ideálne podmienky na šnorchlovanie a je preto potrebný transfer rýchloloďou.

Na Seychelách sa nie je možné potápať priamo z pláže, na šnorchlovanie sú určené miesta, keďže ostrovy sú známe dravším morom – preto je aj kúpanie povolené len na vybraných miestach.

Maldivy sú synonymom relaxu. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maldivy, dovolenka, exotika, pláž, more Maldivy sú synonymom relaxu.

Biele pláže, tyrkysové more

Dôležitou otázkou ostáva, ktorá destinácia má krajšie pláže a čistejšie more – práve Seychely si držia pomyselné prvenstvo pokiaľ ide o pláže. Anse Source d’Argent je považovaná za jednu z najkrajších pláží na svete. Seychelské pláže sú lemované lesmi, obmývané tyrkysovou vodou a bonusom sú nádherné prírodné útvary ako zvetrané skaly na ostrove La Digue.

Maldivské pláže však nezaostávajú a aj vďaka nim je krajina považovaná za dovolenkový raj – pláže majú čistý, biely a veľmi jemný piesok, to všetko obklopené príjemnými a krištáľovo čistými lagúnami. Práve priezračnosťou vody vyhrávajú Maldivy, ktoré sú známe ako raj potápačov – najobľúbenejším miestom pritom zostáva Severný Male Atoll.

Pre Maldivy je typickou krištáľovo čistá voda. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maldivy, dovolenka, exotika, čln, loď Pre Maldivy je typickou krištáľovo čistá voda.

Raňajky či all inclusive?

Obe destinácie majú spoločnú svoju ostrovnú izolovanosť, na ktorú treba myslieť pri bookovaní ubytovania a stravovania. Pri Maldivách je odporúčaním voliť minimálne stravovanie formou polpenzie, ideálnym variantom je koncept all inclusive – na ostrovy je potrebné väčšinu potravín dovážať a dovolenka sa dodatočným stravovaním v reštauráciách predražuje.

Rovnako sú na tom aj Seychely, kde je strava výrazne drahšia ako v Európe, tu je však odporúčaním voliť stravovanie raňajkami – keďže v porovnaní s Maldivami ponúkajú výrazne viac aktivít v rámci krajiny, obľúbenou voľbou sú raňajky v hoteli a následne skúmanie jednotlivých ostrovov.

Navyše, koncept all inclusive pre Seychely nie je typickým a ponúka ho len málo hotelov. Celkovo sa na ostrovoch nachádza výrazne menej hotelov, väčšina z nich si však udržiava veľmi vysoký štandard.

Pri oboch destináciách odporúčajú dovolenkoví špecialisti voliť minimálne tri hviezdičky. Samotný počet hviezdičiek však nemusí byť rozhodujúcim, keďže rovnaké označenie neznamená rovnakú úroveň a kvalitu služieb. Rovnako je odporúčaním nechať si poradiť od dovolenkových špecialistov, najmä s ohľadom na aktivity, počet osôb, rozpočet či charakter rezortu.

Synonymom dovolenky bez starostí je stravovanie... Foto: Pelikán
NEPOUZ, dovolenka, exotika, Seychely, Maldivy, chatky, Synonymom dovolenky bez starostí je stravovanie formou all inclusive.

Priamo či dostupnejšie

Aj letecká dostupnosť vie ovplyvniť výber dovolenky – navrch tu majú Maldivy, ktoré majú pre dovolenkárov k dispozícii priame lety z viedenského letiska. Priame lety na Maldivy sa aktuálne začínajú na cenovke od necelých 880 eur spiatočne, let trvá deväť hodín.

Lacnejšou alternatívou sú lety s prestupom, tie aktuálne začínajú na cenovke od necelých 630 eur. Na Maldivy navyše smeruje aj nízkonákladový dopravca Wizz Air zo svojej leteckej základne v Abu Dhabí. Tieto letenky vyjdú dovolenkárov na necelých 200 eur spiatočne, letenka do Abu Dhabi začína na cenovke od necelých 140 eur spiatočne.

Seychely v prípade leteckej dostupnosti ťahajú za kratší koniec – k dispozícii nemajú priamy let, klasickou voľbou sú lety z viedenského letiska s jedným prestupom. Lákadlom sú však ceny leteniek, ktoré v porovnaní s Maldivami mnohokrát začínajú na nižšej cenovke – aktuálne zoženú dovolenkári spiatočné letenky na Seychely od necelých 590 eur.

Pravidlom ostáva, že najviac starostí a peňazí dovolenkárom ušetria kompletné pobytové balíky – tie majú v cene zahrnuté lety, ubytovanie, stravovanie a tiež letiskový transfer, ktorý je pri oboch destináciách neoddeliteľnou súčasťou pobytu.

Samostatným zážitkom je pri dovolenka na... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, lietadlo, hydroplán, Maldivy, exotika, dovolenka Samostatným zážitkom je pri dovolenka na Maldivách aj transfer hydroplánom.

Pre novomanželov

Seychely aj Maldivy sú obľúbenou destináciou na svadobné cesty, možnosťou je však svadba aj priamo v destinácii – tu je však zásadný rozdiel. Maldivy sú moslimskou krajinou a svadby sú v krajine pre dovolenkárov čisto symbolickými – viaceré rezorty tento typ svadieb organizujú. Odporúčaním je preto absolvovať sobáš doma či na neďalekej Srí Lanke.

Na Seychelách sú svadby legálne – ide navyše o pomerne jednoduchý a rýchly proces vybavovania. Obe destinácie majú široký výber rezortov na svadobnú cestu. Viaceré majú pre novomanželov pripravené benefity, potrebné je však preukázať sa sobášnym listom, a to najneskôr šesť mesiacov od svadby.

Proces vybavenia svadby je na Seychelách rýchly... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, svadba, dovolenka, exotika, Seychely Proces vybavenia svadby je na Seychelách rýchly a jednoduchý.
NEPOUZ, Na Maldivy mozeme tuto zimu letiet o kus lacnejsie. - Shutterstock.jpg Čítajte viac Najlacnejšia exotická dovolenka? Bangkok či Maldivy: sem poletíte za pár babiek
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Seychely #Maldivy #Pelikan.sk