Tri all inclusive týždne v exotike za cenu mesačného nájmu! Pred zimou utekáme na dlhé dovolenky, kde sa oplatia najviac?

S príchodom zimných mesiacov sa cestovatelia presúvajú do ďalekej exotiky práve kvôli prísľubom teplých slnečných lúčov. Tento rok sú dovolenky lákadlom aj s ambíciou ušetriť za ceny energie. S podobným typom šetrenia prišli britské cestovné kancelárie, ktoré ponúkajú troj- až štvortýždňové all inclusive zájazdy s cenovkou okolo 700 až 800 eur. Podobné ponuky sú dostupné aj v ponuke našich cestovných kancelárií, vďaka čomu môžu dovolenkári časť zimy prečkať v teple.

18.11.2022 06:10
NEPOUZ, dovolenka, cestovanie, all inclusive... Foto:
Na lacné all inclusive zájazdy láka napríklad aj Turecko.
debata (3)

Trojtýždňovými exotickým dovolenkami je známa najmä Dominikánska republika, ktorá každoročne láka na all inclusive zájazdy s cenovkou pod dvomi tisíckami. Ponuka je tento rok bohatá nielen na Karibik, ale aj obľúbené destinácie ako Egypt, Turecko či Stredomorie na čele s Maltou.

Trend s niekoľkotýž­dňovými dovolenkami rástol najmä počas pandémie koronavírusu, ukazujú dáta cestovnej kancelárie Pelikán.sk. Kým dnes sa priemerná dĺžka pobytu predlžuje, v posledných dvoch rokoch sa dovolenkári rozhodli zostať v destinácii dlhšie až počas dovolenky – a to najmä preto, aby sa nemuseli vracať do lockdownu. Dnes je rozhodujúcou otázka financií, a teda fakt, že sa dlhšie dovolenky vo vybraných destináciách oplatia.

Priemerná dĺžka pobytu v exotike sa v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 predĺžila o jeden týždeň, v prípade spomínanej Dominikánskej republiky je to 17 dní, keďže dovolenkovať sa v nej dá s cenovkou pod sto eur na jeden deň. All inclusive dovolenka je túto zimu dostupná s cenovkou od približne 700 eur, v Turecku teda dovolenkujú od necelých 34 eur na jeden deň.

Najdlhšie podľa dát Pelikán.sk zostávame v destináciách Barbardos, Francúzska Polynézia, Fiji, Srí Lanka a novinkou je aj Maurícius, na ktorom je možné nájsť apartmány za pár desiatok eur denne – a to napriek tomu, že ostrov je komunikovaný ako luxusná dovolenka.

Trend predlžovania dovoleniek je vidieť pri viacerých destinácii, príkladom je Dubaj, kde sme zvykli cestovať na päť dní. EXPO 2020 predĺžilo priemernú dĺžku pobytu na šesť dní a momentálne sa drží na úrovni ôsmich. Každý tretí cestovateľov sa pritom do Dubaja vracia aj dvakrát do roka, a to vďaka ponuke spiatočných leteniek s cenovkou okolo 150 eur.

Malta, 21 nocí

Ostrovná Malta prináša poznávačku na troch ostrovoch – Malta, Gozo a Comino. Ide o ideálne spojenie plážovej dovolenky a poznávania, nachádza sa na nej mnoho historických miest, ktoré si ako kulisy zvolil aj seriál Hra o tróny.

Stredomorská Malta je pomerne malým ostrovom, napriek tomu láka každoročne tisícky Slovákov. Ani dlhé dovolenky na Malte nie sú nemožným, 21 nocí momentálne dovolenkárov vyjde na približne 550 eur na osobu v termínoch počas januára. V cene je zahrnuté trojhviezdičkové ubytovanie na tri týždne, spiatočná letenka s odletom z Viedne, letiskový transfer a tiež stravovanie formou raňajok.

Valletta, Malta Foto: SHUTTERSTOCK
Valletta, Malta Valletta, Malta

Turecko, 21 nocí

Päťhviezdičkový rezort Limak Limra sa nachádza priamo na pláži, z jednej strany tak poskytuje výhľad na more a z druhej na pohorie Taurus. Hotel má k dispozícii okrem vlastnej pláže aj bazény, z toho jeden vnútorný. Na stravovanie poslúži dokopy šesť reštaurácií, k dispozícii je tiež bohatá ponuka športových aktivít a samostatné fitness centrum. Samozrejmosťou je wellness so saunami či dodatočnými masážami.

Pobyt na tri týždne v Limak Limar Resort sa začína na cenovke od necelých 700 eur na osobu. V cene je zahrnutý spiatočný let z viedenského letiska, päťhviezdičkové ubytovanie na 21 nocí, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive.

Kemer, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Kemer, Turecko, pláž, more, dovolenka, exotika Kemer, Turecko

Dominikánska republika, 15 nocí

Najobľúbenejšou voľbou dovolenkárov je cenovo dostupný Vista Sol v Punta Cana. Nachádza sa priamo na Bavaro Beach, jednej z najkrajších pláží na svete. Štvorhviezdičkový hotel je výbornou voľbou aj pre rodiny s deťmi, od letiska sa navyše nachádza len niečo málo cez 20 kilometrov.

Štvorhviezdičkový Vista Sol Punta Cana zoženú dovolenkári od približne 1900 eur na osobu s ubytovaním na dva týždne. V cene je zahrnuté stravovanie formou all inclusive, štvorhviezdičkové ubytovanie na 15 nocí, odlet z viedenského letiska aj letiskový transfer. Za trojtýždňový pobyt v Dominikánskej republike pritom cestovatelia zaplatia necelých 2100 eur.

Ostrov Saona, Dominikánska republika Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Ostrov Saona, Dominikánska republika, pláž, dovolenka, exotika Ostrov Saona, Dominikánska republika

Maldivy, 15 nocí

Obľúbený rezort stojí na svojom vlastnom ostrove na Severnom Malé atole – je držiteľom niekoľkých ocenení portálu Tripadvisor. K dispozícii je viacero reštaurácií a barov, na relax je vyhradené luxusné wellness centrum. Hostia môžu vyskúšaťi aj množstvo športových aktivít, medzi nimi aj tú najobľúbenejšiu – potápanie.

Pobyt v maldivskom rezorte Malahini Kuda Bandos na dva týždne zoženú dovolenkári od približne 2500 eur na osobu. V cene je zahrnuté stravovanie formou polpenzie, štvorhviezdičkové ubytovanie na 14 nocí, letiskový transfer a spiatočná letenka s odletom z Viedne.

Maldivy Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maldivy, dovolenka, cestovanie, exotika Maldivy

Vianoce v oblakoch

Práve zážitky sa v posledných rokoch dávajú do popredia ako ideálny darček pre milovanú osobu, inak tomu nie je ani na Vianoce. Materiálne dary vymieňame za spoločné spomienky a na čele zážitkov sa dostávajú práve tie cestovateľské.

Aj cestovná kancelária Pelikán zaznamenáva záujem o cestovateľské zážitky v podobe darčekových poukážok primárne v okolí Vianoc, najsilnejším je tradične posledných pár dní pred Štedrým dňom.

Darčeková poukážka sa stáva tou najflexibilnejšou letenkou či dovolenkou – v maili pristane okamžite a využiť ju možno do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Thajsko, 15 nocí

Ostrovný Phuket patrí medzi top destinácie v Thajsku. Aj tu netreba vynechať budhistické chrámy (na Phukete sa ich nachádza 29), príkladom je Wat Doi Thep Nimit, jeden z menej známych, avšak o to autentickejších chrámov.

Pozrieť treba aj Veľkého Budhu a chrám Wat Chalong. Samozrejmosťou sú pláže, najznámejšou a najobľúbenejšou turistickou oblasťou je Patong, vynechať netreba ani pláže Kata, Karon či Rawai či pláže Freedom a Paradise, ktoré pôsobia ako skutočný raj na zemi.

Dvojtýždňový pobyt na Phukete sa začína na cenovke od necelých 1250 eur na osobu. V cene je zahrnuté stravovanie formou raňajok, trojhviezdičkové ubytovanie na 15 nocí, spiatočný let z Viedne a tiež letiskový transfer.

Phuket, Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Phuket, Thajsko, dovolenka, cestovanie, pláž, exotika Phuket, Thajsko

Srí Lanka, 20 nocí

Ostrov Cejlón je ultimátnou poznávačkou počas celého roka – kým na západnom pobreží prebieha hlavná sezóna počas našej zimy, východ ostrova je skvelou destináciou na návštevu počas európskeho leta.

Nielen relax, ale aj šport je jedným z hlavných lákadiel ostrova Cejlón – tým ďalším sú zlatisté pláže a dostatočne dravá voda, ktorá zo Srí Lanky robí perfektnú a mimoriadne obľúbenú destináciu na surfovanie.

Srí Lanka je spojená s čajovými plantážami, pritom čaj bol na nej prvýkrát vysadený v roku 1824 – dnes patrí krajina k najväčším výrobcom čaju na svete a práve cejlónsky čaj je jej najdôležitejším vývozným artiklom. Ostrovná Srí Lanka sa nám tiež mnoho razy spája s relaxom, a to najmä vďaka ajurvédskym pobytom, ktoré ju preslávili ako destináciu oddychu a načerpávania nových síl.

Trojtýždňový pobyt na Srí Lanke sa momentálne začína na cenovke od približne 1600 eur na osobu. V cene je zahrnuté štvorhviezdičkové ubytovanie na 20 nocí, spiatočná letenka s odletom z Viedne, letiskový transfer a tiež stravovanie formou raňajok.

Srí Lanka Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Srí Lanka Srí Lanka

Kuba, 15 nocí

Kuba je synonymom tanca, rumu, cigár a kadilakov z päťdesiatych rokov, krajina je však bohatá na prírodné krásy, medzi nimi napríklad hustú džungľu, krásne modré lagúny, pláže či zvlnené pláne.

Láka však aj na bohatú históriu napríklad v hlavnom meste Havana – jej historická časť je pritom od roku 1982 zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Zážitkom sú aj miesta Varadero či pláž Guardalavaca, ktorú vraj Krištof Kolumbus opísal ako najkrajšie miesto, ktoré v živote videl.

Dvojtýždňový pobyt na Kube sa začína na cenovke od približne 2000 eur na osobu. V cene je zahrnuté štvorhviezdičkové ubytovanie na 15 nocí, spiatočný let z viedenského letiska, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive.

Varadero, Kuba Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Varadero, Kuba, pláž, exotika, palmy, dovolenka, cestovanie Varadero, Kuba

Egypt, 21 nocí

Egypt je kombináciou dovolenky pri mori, cestovania po krajine a objavovania starovekých dejín. Aj dnes sa nám krajina na severe Afriky primárne spája najmä s jej bohatou históriou centralizujúcou sa v oblasti rieky Níl – práve z Egypta pochádzajú jedny z prvých poznatkov o písme, urbanizácii, náboženstve a mnoho iného.

Krajina tak zo svojich dejín ťaží aj pri turizme a dnes sa môže pochváliť tým, že je domovom jediného ešte-dnes-existujúceho zo siedmich divov antického sveta – Pyramídy v Gíze.

Trojtýždňový all inclusive pobyt v Egypte sa začína na cenovke od necelých 750 eur na osobu. V cene je zahrnutý spiatočný let z viedenského letiska, štvorhviezdičkové ubytovanie na 21 nocí, letiskový transfer a tiež stravovanie formou all inclusive.

Marsa Alam, Egypt Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Marsa Alam, Egypt, pláž, dovolenka, cestovanie Marsa Alam, Egypt
NEPOUZ, Dominikánska republika Čítajte viac Kde sa zrodil all inclusive: Dominikánska republika je najlacnejšia exotika Karibiku NEPOUZ, Seychely, dovolenka, exotika, pláž Čítajte viac Sú Seychely lacnejšími Maldivami? Aký je medzi nimi rozdiel a koľko stojí dovolenka? A čo tak svadba na pláži? Malorka, Mallorca, Čítajte viac Spravte si letecký výlet do Európy za necelých 20 eur spiatočne: Tieto destinácie sú najvýhodnejšie
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pelikan.sk