Tresty za nemanželský sex sa na Bali nebudú aplikovať, tvrdí miestny guvernér

Tresty za nemanželský sex a spolužitie nezosobášených párov, s ktorými počíta indonézsky nedávno schválený trestný zákonník, sa na Bali nebudú uplatňovať. Vyhlásil to Aj Wayan Koster, guvernér tohto ostrova, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou. Podľa neho miestne úrady nebudú zisťovať, či sú turisti, ktorí sa ubytujú spoločne v hoteli, manželia, informovala stanica BBC.

13.12.2022 12:45
debata

Nový indonézsky trestný zákonník počíta s trestom až jedného roka väzenia pre ľudí, ktorí majú nemanželský sex, a šiestich mesiacov pre ľudí, ktorí žijú spoločne bez toho, aby uzavreli manželstvo.

Zákon pritom nerozlišuje medzi indonézskymi občanmi a cudzincami.

Kvôli možným dopadom na zahraničných turistov nový zákonník, ktorý bude nadobúdať platnosť postupne počas nasledujúcich troch rokov, kritizovali firmy pôsobiace v cestovnom ruchu.

vzťah - dvojica - láska - zamilovanosť Čítajte viac Turisti, pozor: Dovolenkový raj zavádza väzenie za nemanželský sex, za šírenie komunistických myšlienok hrozia 4 roky

Guvernér ostrova Bali vyhlásil, že úrady nebudú kontrolovať, či turisti zákonník v tomto bode porušujú. Pri ubytovaní v hoteloch nebudú musieť dospelí ľudia preukazovať, že sú zosobášení.

„Prosím navštívte Indonéziu, nebudete podľa tohto článku obvinení,“ vyzval zahraničia turistov námestník ministra pre legislatívnu činnosť a ľudské práva Edward Omar Sharif Hiariej.

Podľa neho trestné oznámenie na dvojice žijúce v spoločnej domácnosti bez toho, aby predtým mali svadbu, môžu podať len niektorí príbuzní a blízki, čo znižuje pravdepodobnosť, že by turistov zo zahraničia vyšetrovala indonézska polícia.

Pred pandémiou covidu-19 navštívilo Indonéziu ročne zhruba 16 miliónov ľudí a úrady sa snažia obnoviť aktivitu v cestovnom ruchu, ktorý zažil veľký útlm. Podstatná časť zahraničných turistov mierila práve na ostrov Bali.

Podľa zástancov nový trestný zákonník lepšie odráža indonézske hodnoty. Podľa OSN naopak norma ohrozuje slobodu tlače, súkromia a ľudské práva. Podľa organizácie je zrejme niekoľko článkov v rozpore s medzinárodným právom.

Mykonos, Grécko, lode, člny Čítajte viac Nebotyčné ceny ostrova vetrov: 25 € za souvlaki, 150 € za vyprážaného kalmara
debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Bali