Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky

Najobľúbenejším zimným únikom za teplom v rámci Európy zostávajú Kanárske ostrovy. Favoritom je tento rok tretí najväčší z nich - Gran Canaria. Záujem oň v tomto roku rástol o necelých 60 percent, ukazujú dáta Pelikán.sk, a to najmä v najchladnejších mesiacoch. Hlavným lákadlom sú príjemné teploty počas celého roka a najmä rozmanitosť ostrova, vďaka ktorej sa cestovatelia nebudú nudiť.

15.12.2022 06:15
NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž,... Foto:
Gran Canaria je jednou z top zimných destinácií slovenských dovolenkárov.
debata

Gran Canaria, tretí najväčší z Kanárskych ostrovov, je skvelou voľbou pre nezabudnuteľnú dovolenku počas celého roka. Teploty sa aj v zimných mesiacoch držia nad úrovňou 20° Celzia a spolu s vyše 300 dňami slnečného svitu je ideálnym únikom pred zimou.

Najsilnejším lákadlom Gran Canarie v porovnaní s ostatnými Kanárskymi ostrovmi je jej rozmanitosť. Počas jedného dňa sa dovolenkári môžu opaľovať na plážach obklopenými dunami, objavovať sopečný kráter či prekonávať samých seba na horskej turistike.

K prírodným krásam sa pridávajú mestá a dediny s jedinečnou atmosférou reprezentujúce miestnu históriu, kultúru a pohodový život domácich.

Športoví nadšenci ocenia aktívnu dovolenku vďaka vrcholom skál, ktoré sú rajom pre milovníkom lezenia, nekončiacim možnostiam vodných športov či vďaka cyklistickým výstupom.

Dovolenkárov poteší aj výborná dostupnosť. Na ostrov Gran Canaria premávajú nízkonákladové aerolinky Wizz Air a Ryanair – spiatočné letenky do Las Palmas sú k dispozícii už od približne 140 s odletom z Viedne alebo Budapešti.

Akciové letenky

Bezkonkurenčné pláže

Najkrajšie pláže Kanárskych ostrovov možno nájsť práve na Gran Canarii. Jej pláže sú preslávené kvalitou vody i služieb, ponúkajú tak perfektný oddych pre rodiny s deťmi, partiu priateľov aj sólo cestovateľov. Čerešničkou na pomyselnej torte je ich nádherná scenéria.

Najslávnejšia pláž ostrova sa nachádza v prírodnej rezervácii Las Dunas de Maspalomas, ktorá láka dovolenkárov veľkolepými dunami, vďaka ktorým si budú pripadať ako na africkej Sahare.

Pozdĺž dún vedie promenáda, no skutočný pocit z majestátnosti tejto "púšte” dostanú cestovatelia až prechádzkou pomedzi samotné duny, ktoré v istých miestach dosahujú desiatky metrov.

Dramatickým dunám pláže Las Maspalomas konkuruje umelo vytvorená pláž Amadores, ktorá sa pýši ocenením Modrej vlajky za kvalitu vody a služieb. Je tak skvelým miestom pre tých, ktorí si chcú užívať slnko a ničím nerušené kúpanie v pokojných vodách.

Neďaleko pláže Amadores sa nachádza obľúbená pláž Puerto Rico ponúkajúca všetko, čo by mal obsahovať výdatný deň na pláži. Puerto Rico poteší aj športových nadšencov – vyskúšať si tu možno vodné lyžovanie, windsurfing alebo potápanie. Jedinečným zážitok ponúka plavba zameraná na pozorovanie delfínov v priľahlých vodách.

Duny na pláži Maspalomas, Gran Canaria. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Duny, piesok, pláž, Maspalomas, Gran Canaria, Kanárske ostrovy Duny na pláži Maspalomas, Gran Canaria.

Z pláže rovno na hory

Viac ako 80 rozprávkových pláži nie je jediným dôvodom návštevy Gran Canarie. Okolitá príroda vytvára skvelé možnosti pre aktívny oddych.

Vynechať nemožno prechádzku roklinou Las Vacas, ktorej skalné útvary Tobas de Colores nápadne pripomínajú slávny Antelope Canyon v Spojených štátoch.

Kanársky ostrov je výbornou destináciou aj pre milovníkov hôr – vybrať sa možno napríklad na túru na vrcholy Pico de las Nieves, kde nájdu aj najvyšší vrch ostrova Morro de la Agujereada. Zaujímavosťou je, že od roku 2018 vyrástol o šesť metrov.

Pozornosti by nemal uniknúť ani Parque Natural Tamadaba – prírodný park s borovicovými lesmi, dychberúcimi horkými kaňonmi a endemickými rastlinami, ktoré jej vyniesli štatút biosférickej rezervácie UNESCO.

Ďalšou biosférickou rezerváciou je Rural del Nublo Park. Symbolom parku, a tiež ostrova Gran Canaria, je jedna z najväčších skál sveta – Roque Nublo. K samotnej skale sa možno dostať niekoľkými cestičkami, pričom každá z nich ponúka priestor na nádherné fotky.

Jedinečným výtvorom prírody je aj sopečný kráter Caldera de Bandama s priemerom tisíc metrov a hĺbkou 200 metrov. Na severnej strane krátera sa nachádza vrchol Pico de Bandama, ktorý turistov odmeňuje tým najlepším panoramatickým výhľadom na samotný kráter, hlavné mesto Las Palmas i Atlantický oceán.

Las Vacas, Gran Canaria. Foto: SHUTTERSTOCK
Las Vacas, Gran Canaria, Kanárske ostrovy Las Vacas, Gran Canaria.

Malebné mestečká na každom kroku

Hlavným a najväčším mestom ostrova je kozmopolitná Las Palmas, ku ktorej neodmysliteľne patrí krásna architektúra, pláže, promenády či reštaurácie ponúkajúce lokálne lahôdky akými sú Conejo en Salmorejo, Ropa Vieja či Sancocho Canario.

Avšak hlavným mestom sa to nekončí. Gran Canaria je posiata malebnými mestečkami a dedinami, ktoré vytvárajú jedinečnú atmosféru ostrova.

Len na skok z Las Palmas sa nachádza mestečko Arucas. Miestnu kultúru a históriu najlepšie odráža Kostol sv. Jána Krstiteľa či La Casa de la Cultura de Arucas – tradičný dom pochádzajúci zo 17. storočia.

Vianoce v oblakoch

Práve zážitky sa v posledných rokoch dávajú do popredia ako ideálny darček pre milovanú osobu, inak tomu nie je ani na Vianoce. Materiálne dary vymieňame za spoločné spomienky a na čele zážitkov sa dostávajú práve tie cestovateľské.

Aj cestovná kancelária Pelikán zaznamenáva záujem o cestovateľské zážitky v podobe darčekových poukážok primárne v okolí Vianoc, najsilnejším je tradične posledných pár dní pred Štedrým dňom.

Darčeková poukážka sa pre stáva tou najflexibilnejšou letenkou či dovolenkou – v maili pristane okamžite a využiť ju možno do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Obľúbeným miestom je mesto Morgán, ktoré vďaka čarovnému prístavu, tradičným budovám a sieti kanálov nezaprie benátsky nádych.

Tradičnú architektúru Kanárskych ostrovov možno obdivovať aj v rybárskej dedine Agaete, ktorá okrem bielych domčekov zaujme aj promenádou s reštauráciami ponúkajúcimi tie najchutnejšie morské špeciality.

Vnútrozemiu ostrova dominuje pokojné mestečko Tejeda, ktoré spolu s nádhernými výhľadmi na okolitú krajinu pôsobí ako vidiecke útočisko ďaleko od preplnených turistických destinácií.

Vo vnútrozemí sa nachádza aj jedno z najstarších miest ostrova – mesto Teror, ktorej dominantou sú tradičné domčeky s drevenými balkónmi a bazilika Nuestra Señora del Pino Basilica.

Mesto Las Palmas na ostrove Gran Canaria. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Mesto Las Palmas, Gran Canaria, Kanárske ostrovy Mesto Las Palmas na ostrove Gran Canaria.
NEPOUZ, dovolenka, cestovanie, all inclusive zájazd, Turecko Čítajte viac Tri all inclusive týždne v exotike za cenu mesačného nájmu! Pred zimou utekáme na dlhé dovolenky, kde sa oplatia najviac? NEPOUZ, more, dovolenka, exotika, pláž, palmy, Čítajte viac Kde prečkáte zimu? Za takéto dobré ceny teraz poletíte na exotické pláže aj do New Yorku Malorka, Mallorca, Čítajte viac Spravte si letecký výlet do Európy za necelých 20 eur spiatočne: Tieto destinácie sú najvýhodnejšie
debata chyba
Viac na túto tému: #Gran Canaria #kanárske ostrovy #Pelikan.sk