Mexiko po slovensky? Do Cancúnu a k divom sveta vás prenesú akciové letenky

Jedným z turistických víťazov pandémie je mexické letovisko Cancún - v porovnaní s rokom 2019 rástol Cancún v tomto roku o 250 percent, ukazujú dáta cestovnej kancelárie Pelikán.sk. V posledných dvoch rokoch bolo Mexiko známe ako bezpečná a najmä ľahko dostupná destinácia, do ktorej sme mohli cestovať s nulovými vstupnými podmienkami. Cancún tak už začiatkom roka prekonal predpandemické čísla a rok ukončí s viac ako 25 miliónmi návštevníkmi.

22.12.2022 06:15
NEPOUZ, Mexiko, pláž, dovolenka, Foto:
Mexiko patrí k top exotickým destináciám slovenských dovolenkárov.
debata (1)

Mexiko je, ako posledné dva roky, túto zimu jednou z top destinácií slovenských dovolenkárov. Lákadlom sú výhodné kompletné balíky dovoleniek, ale aj akciové letenky – do Cancúnu navyše z Viedne smeruje domáci dopravca Austrian Airlines priamym letom, čo z neho robí ešte dostupnejšiu destináciu.

Top letoviskami zostáva okrem Cancúnu tiež oblasť Riviera Maya a neďaleký Tulum. Kým ten je známy menšími hotelmi, práve pre Riviera Maya sú typickými obrovské hotelové rezorty.

Záujem o Cancún stúpal s príchodom hlavnej sezóny, tá trvá od novembra do marca, napriek tomu však ide o celoročnú destináciu, ktorú sa neodporúča navštevovať jedine na prelome augusta a septembra, kedy v nej hrozí hurikán.

„Mexiko je destináciou, kde odporúčame voliť stravovanie formou all inclusive, pri hoteli odporúčame obzerať sa po štyroch hviezdičkách a vyššie,” odporúča Lucia Miklošová z Pelikán.sk.

Spomínaný Cancún a Riviera Maya ponúkajú slovenským dovolenkárom benefit v podobe výletov v slovenskom jazyku. Cancún je synonymom plážovej dovolenky, slnka a skvelého počasia, či výbornej tequily. Návšteva pláže je pritom celodennou aktivitou, ktorú cestovanie spájajú so šnorchlovaním či potápaním sa – tamojšie koralové útesy sú známe bohatým podmorským svetom a lákadlom je napríklad aj podmorské múzeum.

Chichen Itza Pyramídy Chichen Itza patria k novodobým divom sveta – ide o najvýznamnejšiu stavbu Mexika, ktorá pochádza zo 6. storočia a bola známa ako staroveký náboženský komplex Mayov. Od Cancúnu sa nachádza zhruba dve hodiny cesty autom. Najznámejšou a tiež najväčšou stavbou je El Castillo, alebo aj Kukulkánová pyramída, ktorá slúžila ako hlavný chrám. Ideálnou voľbou je návštevu jedného zo siedmich divoch sveta spojiť s osviežením sa v prírodných morských okách cenotes. Samotné mesto Chichen Itza turistom ponúka množstvo turistických atrakcií, je preto ideálnou celodennou zastávkou.

Chichen Itza, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Chichen Itza, Mexiko Chichen Itza, Mexiko

Cenotes

Tzv. cenotes, morské oká, patria k prírodným úkazom Mexika – ide o podzemné jaskyne naplnené vodou, ktoré sú práve po celom dni na horúcom slnku ideálnym osviežením. K najznámejším patria cenotes Ik Kil či Suytun – práve tieto dve nájdu cestovatelia na ceste k Chichen Itza. Každé cenotes je iné, do niektorých je potrebné zlaňovanie a iné sa odhalia až v podzemí. Okrem samotného plávania sa môžu cestovatelia vybrať na šnorchlovanie so sprievodcom, ktorý im ukáže podmorský život v okolí.

Cenotes Ik Kil, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Cenotes Ik Kil Mexiko Cenotes Ik Kil, Mexiko

Tulum

Jedna z najobľúbenejších destinácii v krajine je tiež letovisko Tulum, ktoré sa nachádza zhruba dve hodiny cesty autom od Cancúnu – v porovnaní s ním ide zároveň o tichšiu a pokojnejšiu destináciu. Aj tu nájdu cestovatelia hneď niekoľko cenotes, napríklad Grand či Calavera, obľúbenou voľbou sú však aj menej preplnené jaskyne Casa a Azul. Najobľúbenejšou plážou je Playa Paraiso či napríklad Las Palmas. Neďaleko Tulumu sa nachádza napríklad chránená rezervácia Sian Ka’an , ktorá patrí na zoznam dedičstva UNESCO.

Tulum, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Tulum, Mexiko Tulum, Mexiko

Isla Contoy a Isla Mujeres

Malý ostrov v štáte Quintana Roo je prírodnou rezerváciou a jeden z najlepších ekoturistických výletov v regióne. Isla Contoy je ostrovom, ktorý môže denne navštíviť len dvesto návštevníkov a je známy bohatou faunou a flórou. Okrem Isla Contoy je výbornou zastávkou aj ostrov Isla Mujeres, ktorý je známy bielymi pieskovými plážami, krištáľovo čistou vodou a tiež ako jedna z najpokojnejších oblastí krajiny. Zároveň je práve Isla Mujeres jednou z oblastí, v ktorej je potopených zhruba 500 sôch ako súčasť podmorského múzea MUSA.

Isla Mujeres, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Isla Mujeres, Mexiko Isla Mujeres, Mexiko
Akvadukt, Mexiko
Ilustračné foto.
+3Guanajuato
NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky Malorka, Mallorca, Čítajte viac Spravte si letecký výlet do Európy za necelých 20 eur spiatočne: Tieto destinácie sú najvýhodnejšie NEPOUZ, more, dovolenka, exotika, pláž, palmy, Čítajte viac Kde prečkáte zimu? Za takéto dobré ceny teraz poletíte na exotické pláže aj do New Yorku
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Pelikan.sk