Už ich stavajú: Luxusné domy na stračích nohách za 1,4 milióna ovláda inteligentný prsteň

Luxusné inteligentné domy, ktoré vyrastú v Paname, budú vyzerať ako z budúcnosti. Zásobovať ich budú drony, vybavené budú aj podvodnými morskými detekčnými kamerami.

02.01.2023 06:00
debata

Panama bude domovom prvej komunity plávajúcich SeaPodov na svete, prvý modul je už teraz na vode v prístave Linton Bay v Colone.

Spoločnosť Ocean Builders, ktorá sa špecializuje na inovatívne námorné technológie, oficiálne uviedla na trh prvé „plávajúce“ ekologické pod domy na svete.

Futuristické jednotky, posadené na „stopke“ tri metre nad hladinou mora, na karibskom pobreží Panamy, sú navrhnuté tak, aby mohli ubytovať dvoch ľudí. A už sú dokonca v predaji za ceny od 280 000 do 1,4 milióna eur.

Do decembra si mohli prví hostia vyskúšať spanie v týchto „kabínach“ a do leta bude 100 hotových jednotiek pripravených pre obyvateľov na trvalé bývanie.

Druhá várka – viac ako 1000 domov – pôjde do výroby na ďalší rok.

Futuristické SeaPods, ktoré navrhol holandský architekt Koen Olthuis, sú určené pre cestovateľov, ktorí si vážia prírodu a ekológiu a chcú žiť na vode, no nechcú sa vzdať luxusu moderného bývania.

S minimalistickým výzorom, zakrivenými stenami a ultra elegantným dizajnom vyzerá vlajkový model SeaPod ako niečo z budúcnosti.

Domček má plochu 77 metrov štvorcových, ktorá je rozdelená na tri podlažia.

K dispozícii je hlavná spálňa s nádherným výhľadom, obývacia izba a kuchyňa, kúpeľňa a vonkajšie patio. Panoramatické okná poskytujú obyvateľom 360-stupňový ničím nerušený výhľad na oceán.

Zem, príroda, zeleň, slnko Čítajte viac Gigantický prstenec rotujúci na vode: To je bombastická vízia futuristického hotela

Drevené teakové podlahy, svetlá meniace farbu a bezdrôtové nabíjacie stanice sú k dispozícii v každom SeaPod-e, ktorý sa dodáva aj s automatickými zatemňovacími roletami a posuvnými panelovými oknami.

Domy sú navyše veľmi prispôsobiteľné, je tu možnosť pridať lezecké steny, skleníky, svetlíky, vírivky a záhradné terasy.

Najnovšia nábrežná destinácia Panamy je plná najmodernejších technológií, pričom každý modul používa softvér na ovládanie osvetlenia, vnútornej teploty vzduchu, tlaku vody a ďalších.

Ovládanie je jednoduché, pomocou inteligentného prsteňa, ktorým sa nastavujú technológie, odomykajú dvere, otvárajú okná, zapína sa hudba a náladové osvetlenie.

Denná dodávka dronmi a nové morské biotopy

Denné potreby, ako sú potraviny a lieky, sa prepravujú pomocou dronov, ktoré boli navrhnuté tak, aby ľahko odolali podmienkam otvoreného oceánu.

Samohybné lode zasa odnášajú odpadky, kompost a recyklujú, a keď nie sú v službe, pracujú na čistení okolitých vôd oceánu vyťahovaním odpadu, aby pomohli zmierniť vplyv človeka na oceán aj mimo komunity.

Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny, biele domy, dovolenka, večer, západ slnka Čítajte viac Najvychytenejšie grécke destinácie sú pre domácich nad rozpočet. Dovolia si ich Slováci?

Udržateľnosť je kľúčovým zameraním spoločnosti Ocean Builders a moduly sú navrhnuté tak, aby rešpektovali okolité prostredie.

Domy sa majú stať základňami pre morské biotopy, pre ryby a iné tvory a kamery umelej inteligencie budú monitorovať, čo sa deje pod vlnami.

K dispozícii je aj námorná detekčná technológia, ktorá upozorní obyvateľov modulu, keď sú v blízkosti delfíny, veľryby alebo iné obľúbené morské živočíchy, ktoré môžu pozorovať priamo z obývačky.

Spoločnosť Ocean Builders oficiálne uviedla na trh tri modely: originálny SeaPod, GreenPod pre život na zemi a EcoPod, cenovo dostupnejší variant každej verzie.

Jednoúrovňový SeaPod Eco je o niečo menší ako vlajková verzia a má len jedno podlažie, no dodržiava rovnaké princípy, technologické možnosti a prispôsobiteľné dizajnové prvky.

slnečník Čítajte viac Tragédia na pláži: Dovolenkárku prebodol slnečník, ktorý uchytil vietor. Väčšina obetí pláží sú ženy nad 40

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Panama #domy