Toto je top 9 exotických miest, kam Slováci cestujú v zime. A letenky v novom roku stoja od 150 eur spiatočne

Zimná sezóna sa s novým rokom nekončí a pri väčšine exotických destinácií potrvá až do apríla 2023. Jej favoriti sú jasní už niekoľko mesiacov a na čele top exotických destinácií sa drží Dubaj spoločne s thajským Bangkokom. Koncom roka lákala exotika hneď na niekoľko výpredajov.

05.01.2023 06:15
Medzi top destinaciami zimnej sezony su aj... Foto:
Medzi top destináciami zimnej sezóny sú aj rajské Maldivy.
debata (1)

Top diaľkovou a exotickou destináciou Slovákov sa stal druhý rok po sebe Dubaj. Nasledujú thajské destinácie, ktoré v roku 2022 zažívali po dvoch rokoch pandémie návrat – do Juhovýchodnej Ázie s výnimkou pár krajín dnes už totiž cestujeme tak, ako pred pandémiou.

Veľmi dobre sa darilo aj ostatným ostrovným destináciám, ktoré si slovenskí dovolenkári obľúbili počas pandémie.

Exotika je tradične top cieľovou destináciou slovenských dovolenkárov počas zimných mesiacov – ceny leteniek sa pritom začínajú už na sume od približne 150 eur spiatočne.

Spojené arabské emiráty

Dubaj je dnes už považovaný za zimný Jadran Slovákov, ktorý láka na výhodné ceny leteniek, ale aj hotelov.

Do povedomia sa však dostáva aj najväčší z emirátov – Abu Dhabi, do ktorého rovnako smerujú nízkonákladoví dopravcovia. Navyše obe destinácie sa u dovolenkárov stávajú celoročnými – pre leto sú síce typické vysoké teploty, hlavným lákadlom sú však luxusné hotely známych značiek za pár desiatok eur.

Cestovateľom, ktorí chcú objavovať, odporúčajú špecialisti Pelikána mestské hotely so skvelou polohou a jednoduchou dostupnosťou do centra i na pláž. V takomto prípade im postačí aj stravovanie formou raňajok.

Emiráty sú jednou z mála krajín, pri ktorých priemerná cena spiatočnej letenky klesala, a to o 15 percent – krajina tak v roku 2022 rástla o 60 percent v porovnaní s rokom 2021, ktorý bol pre Emiráty rekordným.

Spiatočné letenky do Emirátov sa začínajú na cenovke od približne 150 eur, kompletné dovolenkové balíky sa začínajú pod 500 eur na osobu.

Dubaj, Spojené arabské emiráty Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj, Spojené arabské emiráty Dubaj, Spojené arabské emiráty

Thajsko

Thajsko s uvoľnením podmienok hlási veľký návrat a počas zimy ide o jednu z najvyhľadáva­nejších destinácií. Na prvom mieste je hlavné mesto Bangkok, nasledujú ostrovný Phuket a Koh Samui. Bangkok slúži ako vstupná brána do Thajska, z ktorého sa cestovatelia často presúvajú ďalej na ostrovy.

Hlavné mesto je rušným a pomerne chaotickým miestom, ktoré však má svoje čaro – Bangkok je prehliadkou nádherných budhistických chrámov spolu s pouličnými trhmi plnými nikdy nekončiacich stánkov.

Za návštevu stojí počas leta aj ostrov Koh Samui, na ktorom prebieha sezóna, takpovediac, celoročne – ostrov preslávili pláže lemované kokosovými palmami, najznámejšou je pláž Chaweng, ktorá je epicentrom nočného života.

Thajsko v roku 2022 rástlo o viac ako 600 percent, počas zimy je top exotickou krajinou slovenských cestovateľov. Spiatočné letenky do Thajska sa momentálne začínajú na cenovke od 519 eur spiatočne s odletom z Viedne.

Dovolenkári si môžu vybrať aj priame lety z Viedne s EVA Air či rakúskymi Austrian Airlines, ktoré sa začínajú na cenovke od 749 eur spiatočne.

Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Thajsko Thajsko

Maurícius

Ostrovný Maurícius je domovom nádherných vodopádov a útesov v spojení s národnými parkmi a horami – práve tie sú jedným z rozdielov pri porovnávaní s Maldivami.

Existuje hneď niekoľko miest, ktoré netreba vynechať – medzi nimi napríklad dedinku Chamarel a v nej prírodný jav Sedemfarebný zem či Národný park Black River Gorges, ktorý je, takpovediac, povinnou jazdou pri návšteve ostrova.

Zastaviť sa tiež možno na izolovanom vulkanickom ostrove Rodrigues, ktorý je tzv. malým horským klenotom obklopeným tyrkysovou lagúnou.

Maurícius, podobne ako ostatná exotika, vplyvom pandémie rástol – v roku 2022 o 30 percent v porovnaní s predpandemickým rokom 2019. Výrazne sa nezmenila ani priemerná cena spiatočnej letenky. Tie sa aktuálne začínajú na cenovke od 559 eur s odletom z Katovíc. Kompletné dovolenky sa začínajú na cenovke od necelých 1300 eur na osobu.

Maurícius Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maurícius Maurícius

Seychely

Seychely sú ekologickým rajom, ktorý tvorí dokopy 115 menších ostrovov – na ich čele stoja ostrovy Mahé, Praslin a La Digue. Pre Seychely sú typické najmä snehobiele pláže – najobľúbenejšími destináciami sú ostrovy Silhouette či Praslin a La Digue, ktorý slúži aj ako kulisa pre filmárov.

Práve tu sa nachádza podľa viacerých najkrajšia pláž svojho druhu – Anse Source d’Argent. Zároveň ostrovy lákajú na prírodné poklady, až 88 percent krajiny tvoria lesy – Seychely sa delia na vonkajšie a vnútorné, z toho až 90 percent populácie žije práve na vnútorných. Vonkajšie Seychely sú tvorené primárne koralovými útesmi a atolmi.

Napriek tomu, že hlavná sezóna prebieha počas európskeho leta, destinácia ja celoročnou, vďaka čomu ide o jednu z top zimných exotických destinácií. Aj Seychely patrili túto sezónu k top destináciám – v roku 2022 tak rástla o 30 percent v porovnaní s celým rokom 2019.

Spiatočné letenky na Seychely momentálne dovolenkárov vyjdú na 569 eur s odletom z viedenského letiska. Kompletné dovolenkové balíky sa začínajú na cenovke od necelých 1300 eur na osobu.

Seychely Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Seychely Seychely

Hanoj, Vietnam

Hanoj je typickým rušným a najmä starým veľkomestom v Ázii. Typickými sú pouličné stánky, obchodíky, samotné mesto však neponúka žiadne významné pamiatky. Jeho hlavným lákadlom je jeho

atmosféra, bežný život domácich, ktorí sedia na stoličkách na ulici a fajčia bambusovú fajku. Podobne ako Bangkok, aj Hanoj môže slúžiť ako vstupná brána pri návšteve ostatných častí Vietnamu – práve ten je známy ako jedna z najlacnejších exotík.

Vietnam patril ku krajinám, ktoré svoje brány naplno otvorili až začiatkom roka 2022, napriek tomu sa dostal na úroveň 60 percent rekordného roka 2019. Spiatočné letenky do Hanoja sa začínajú na cenovke od necelých 810 eur s aerolinkami China Airlines.

Vietnam Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Vietnam Vietnam

Bali, Indonézia

Krásne pláže, nádherná príroda, dažďové pralesy či budhistické chrámy na každom kroku. Bali je jednou z najobľúbenejších destinácií na surfovanie či len oddych v teple počas zimných mesiacov. Rozhodne netreba zostávať na jednom mieste.

Zastaviť sa možno v meste Ubud či Monkey Forest – označovaný aj ako indonézsky Gibraltár a ryžové terasy Tegalalang. Obľúbenou zastávkou je tiež ostrov Nusa Penida. Vynechať netreba ani východ slnka priamo zo sopky Batur.

Indonézia sa cestovateľom naplno otvorila v prvej polovici roka 2022, od tej doby rástol záujem najmä o ostrovné Bali. Cestovatelia si však za letenky priplatia – priemerná cena rástla v roku 2022 o zhruba 30 percent.

Aktuálne sa začínajú spiatočné letenky na Bali v hlavnej sezóne na cenovke od necelých 850 eur s obľúbenými aerolinkami China Airlines.

Bali, Indonézia Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Bali, Indonézia Bali, Indonézia

Zanzibar, Tanzánia

Krásne pláže, nádherná príroda a jedno z najkrajších miest v Afrike – to je Zanzibar. Najkrajšie pláže ostrova nájdu dovolenkári na južnom pobreží, medzi nimi napríklad pláž Kizimkazi, severné sa zas pýši plážami Kendwa či najznámejšou Nungwi.

Za prírodou sa oplatí vybrať do Národného parku Jozani-Chwaka Bay, ktorého súčasťou je napríklad les Jozani. Top aktivitami sú vodné športy na čele s potápaním sa či paddleboardingom.

Zanzibar je rovnako jedným z víťazov pandémie – v roku 2022 rástol v porovnaní s rokom 2019 o viac ako 80 percent. Spiatočné letenky na Zanzibar sa začínajú na cenovke od 489 eur spiatočne z Katovíc – Zanzibar je jednou z mála destinácií, ktoré po pandémii zlacneli a priemerná cena letenky klesla o necelých 10 percent.

Kompletné dovolenky na Zanzibare sa začínajú na cenovke od necelých 1200 eur na osobu.

Zanzibar, Tanzánia Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Zanzibar, Tanzánia Zanzibar, Tanzánia

Maldivy

Ostrovné Maldivy patria k top destináciám zimnej sezóny exotiky. Práve tie tak počas hlavnej sezóny pravidelne trpia najväčšou vypredanosťou – dovolenkoví špecialisti preto odporúčajú nečakať a reagovať na akciové ponuky hneď.

Maldivy sa stali počas pandémie obľúbenou destináciou vďaka svojej izolovanosti, pokoju a jednoduchým vstupným podmienkam. Záujem pretrváva, a preto naň reagujú aj dopravcovia – na Maldivy tak tento rok lietame v triede economy, premium economy, bizniske, ale aj nízkonákladovo s jedným prestupom.

Vďaka tomu je možné letenky na Maldivy zohnať so stopoverom v Abu Dhabi s cenovkou pod 400 eur spiatočne. Odlet z Viedne bude dovolenkárov stáť necelých 660 eur spiatočne, kompletné dovolenkové balíky budú dovolenkárov stáť zhruba 1700 eur na osobu.

Maldivy v tomto roku rástli, a to aj napriek vyššej cenovke – na rajské ostrovy sa vybralo o 25 percent viac dovolenkárov ako v roku 2019.

Maldivy Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Maldivy Maldivy

Cancún, Mexiko

Jedným z top letovísk Karibiku je tiež mexický Cancún – ten v roku 2022 prekonal rekordnú návštevnosť 30-miliónov turistov.

Z Cancúnu sa dá jednoducho presunúť do pokojnejšieho Tulumu či k jednému z novodobých divov sveta a najvýznamnejšej stavbe Mexika – Pyramídy Chichen Itza. Za návštevu stoja aj tzv. morské oká – cenotes – v ktorých sa možno po celom dni na slnku schladiť.

Cancún v roku 2022 rástol v porovnaní s predpandemickým obdobím o 250 percent, cena leteniek pritom zostáva rovnaká. Spiatočné letenky do Cancúnu sa aktuálne začínajú na cenovke od 499 eur s odletom z viedenského letiska či poľských Katovíc.

Cancún, Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Cancún, Mexiko Cancún, Mexiko
NEPOUZ, Mexiko, pláž, dovolenka, Čítajte viac Mexiko po slovensky? Do Cancúnu a k divom sveta vás prenesú akciové letenky NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky Malorka, Mallorca, Čítajte viac Spravte si letecký výlet do Európy za necelých 20 eur spiatočne: Tieto destinácie sú najvýhodnejšie
1 debata chyba
Viac na túto tému: #exotika #Pelikan.sk