V thajskom národnom parku Khao Sok niečo smrdí

Práve v tomto období ju môžete ucítiť! V národnom parku Khao Sok v južnej časti Thajska máte šancu uvidieť aj vdýchnuť ten smradľavý zázrak! Približne od konca decembra do marca tam totiž kvitne najsmradľavejšia kvetina sveta - raflézia s obrím kvetom, ktorý môže mať vyše poldruha metra. Je to najväčší kvet v rastlinnej ríši.

14.01.2023 07:00
NP Khao Sok, Thajsko, loď, loďka, jazero, Ázia,... Foto:
Thajsko má množstvo národných parkov, NP Khao Sok je 22. národný park v Thajsku, ktorý vznikol v roku 1980. Ale Khao Sok vám spôsobí šok!
debata

Hoci je fotogenická a turisti sa na snímkach s ňou natešene usmievajú, hnilobný zápach je cítiť aj do vzdialenosti 800 metrov. Nádych, výdych. Ste tu, uprostred tejto prírodnej nádhery, tešte sa!

Práve raflézia láka do tejto málo objavenej oblasti Thajska tisíce návštevníkov. Je to tropická parazitická rastlina, pretože parazituje na koreňoch a kmeňoch iných rastlín, predovšetkým istého druhu divokého viniča. Spleťou vlákien prerastá do svojho hostiteľa. Veľké červené kvety s bielymi a žltými škvrnami vážiace aj 7 kilogramov vyrastajú priamo z kmeňa alebo z koreňov hostiteľskej liany.

smrad, pach, puch, Čítajte viac Fuj, to je smrad! Viete, akých je 5 najhorších zápachov?

Raflézia páchne ako hnijúce mäso, aby prilákala opeľovače, muchy bzučivky. Nie je to hmyz zbierajúci nektár, bzučivky prilietajú s vidinou možnosti naklásť vajíčka do zdochliny. Ale raflézia im na za odplatu nič neposkytuje, v podstate ich oklame. Mucha vlezie do samčieho kvetu a peľ sa jej nalepí na chrbát. Potom peľom preťažená mucha navštívi samičí kvet.

Raflézia páchne ako hnijúce mäso, aby prilákala... Foto: SHUTTERSTOCK
raflézia, Thajsko, smrad, kvetina Raflézia páchne ako hnijúce mäso, aby prilákala opeľovače, muchy bzučivky.

Opelenie sú schopné zabezpečiť len veľké muchy, navyše sa musí neďaleko seba nachádzať samčí aj samičí kvet – možno aj to je dôvod, prečo je táto rastlina v prírode taká vzácna. Má však ekonomický význam a ten vyplýva z ekoturizmu. V čase jej kvitnutia navštívia krajiny jej výskytu – Sumatru, Borneo či práve krajiny juhovýchodnej Ázie ako Thajsko tisíce turistov. Rod raflézia z čeľade rafléziovité pomenovaný podľa objaviteľa sira Thomasa Stamforda Rafflesa (mimochodom, zakladateľa Singapuru) zahŕňa až 17 druhov. Sir Raffles objavil kvetinu počas svojej expedície v Indonézii v roku 1818.

V Thajsku rastú tri rôzne druhy raflézie (po thajsky Bua Phud). Konkrétne v Khao Soku je to Rafflesia kerrii. Viete, čo je ešte zaujímavé? Púčiku trvá okolo 9 mesiacov, vlastne jedno ľudské tehotenstvo, kým sa otvorí. Ale kvet odumrie po jedinom týždni!

Takto vyzerá "púčik" raflézie. Foto: Rango Jungle Guide
kvetina, smrad, raflézia, púčik, Thajsko Takto vyzerá "púčik" raflézie.

Kým je raflézia zatvorená, jej obrovský puk vyzerá ako červenkastý bochník a nesmrdí. Postupne však otvorí svojich päť „okvetných lístkov“, vlastne masívnych plátov, ktoré v strednej časti kvetu tvoria akúsi manžetu. Vo vnútornej časti kvetu na dne je niečo ako stĺpik s výrastkami. Práve ony rozptyľujú silný zápach pre prilákanie opeľovačov. A takisto pre prilákanie turistov.

Ak si urobíte v čase od decembra do marca trek v džungli NP Khao Sok v južnej časti Thajska s miestnym sprievodcom, máte vysokú šancu, že rafléziu nájdete.

Doslova nos vás k nej zavedie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #národný park #flóra #pach #kvetina #smrad #Khao Sok #raflézia