Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos

"Na verím Boha spísané a generované cestovateľské zápisky jedného pána pochádzajúceho z obce Ostrov," napísal o sebe Pavol Kabát. Na sociálnych sieťach ho pod prezývkou Mr. Coat on the road sledujú milovníci cestovania, ktorí nechcú počuť žiadne prikrášlené príbehy, ale kruto trefné popísanie reality a zážitkov, ľudí, miest. Z radu travel blogerov vytŕča najmä svojským humorom.

20.01.2023 06:00
Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Foto:
Pán Kabát v Mexiku.
debata (5)

Nedávno sa oženil a s manželkou Andreou sa rozhodli pre svadobnú cestu v Mexiku. Krajina je známa svojimi plážami a historickými pamiatkami a patrí medzi top exotické destinácie, kam množstvo Slovákov uniká pred stredoeurópskou zimou. Mladomanželia Kabátovci však odhaľujú aj inú stránku Mexika, ktorá môže nepripravených alebo tých s väčšou smolou zaskočiť.

Video
Kabátovci na mexickej pláži. Autor: P. K.

Na svadobnú ste zvažovali Áziu, ale aj Kubu či Panamu, no nakoniec u vás vyhralo Mexiko. Prečo ste si vybrali túto krajinu?

Keďže spoločne s manželkou milujeme cestovanie, boli sme rozhodnutí, že niekam chceme ísť, len sme nemali jasné preferencie o cieľovej destinácii.

Napokon rozhodla cena letenky, dátum sme mali stanovený tak, aby sme v kombinácii so štátnym sviatkom, dovolenkou a víkendmi získali čo najviac voľného času.

Z toho dôvodu sme sa museli riadiť sumami v danom období, no a tak vyhralo Mexiko, lebo to bola z pohľadu cena vs. kvalita najlepšia možná voľba.

Som presvedčený, že v Mexiku si príde na svoje...
Skutočné Mexiko sa dá vidieť práve v tých menej...
+7Svadobná cesta v Mexiku.

Aký tip sa vám pred odchodom najviac zišiel?

Pred každým výletom/dovolenkou sa snažím zistiť si čo najviac informácií o danej krajine, tak isto to bolo v tomto prípade.

Často sa opakovali príbehy o tom, ako niekoho zastavila lokálna polícia a snažila sa nájsť dôvod na udelenie pokuty. Vedeli sme o tejto možnosti, boli sme si vedomí, že sa to deje, a aj napriek tomu sa nám to stalo. Takže tip bol vyhnúť sa mexickej polícii, len to v praxi nie je úplne realizovateľné.

Hlavne v turistických oblastiach sa policajné jednotky objavujú extrémne často, ak som denne nevidel niekoľko po krk ozbrojených policajtov, tak ani jedného.

Paradoxne, pokutu sme dostali na mieste, kde sa turisti bežne nevyskytujú.

Video
Cenote Oxmán pri meste Valladolid. Autor: P. K.

Je pravda, že bez znalosti španielčiny to majú turisti bez cestovky v Mexiku ťažké?

Je to pravda. Znalosť španielčiny je obrovskou výhodou a mnohé veci vie značne zjednodušiť. Našťastie, moja manželka ovláda aspoň základy španielčiny, ja už päť rokov úspešne hovorím o tom, ako sa začnem tento zaujímavý jazyk učiť, ale skutek utek.

V Mexiku je angličtina nedostatkovým tovarom a to aj na miestach, kde by ju človek automaticky očakával. Napríklad na recepcii hotela. Predstavte si, že do vášho ubytovacieho zariadenia prúdia davy ľudí z rôznych kútov sveta a vy od nich očakávate znalosť španielčiny. Mne osobne pripadá toto trochu arogantné.

Ešte fascinujúcejšie mi prišlo, keď nás cestou na novodobý div sveta – Chichen Itza – poslali na stanovisko približne 20 km od samotného komplexu. Automaticky prišla otázka: „Španielčina alebo angličtina?“ Neváhali sme ani sekundu: „Angličtina“. No a bol problém. Pracuješ pre mimoriadne atraktívnu turistickú atrakciu vyhľadávanú cestovateľmi z celého sveta, ty od nich niečo chceš a nevieš anglicky? Pre mňa fakt nepochopiteľné.

Neodradili vás varovania, že Mexičania sa často snažia turistov oklamať?

Nie, verili sme, že nám sa toto nestane. Že proste budeme mať šťastie. Nemali sme, ale sú to pomerne bežné praktiky v krajinách tohto typu. Niekedy je skutočne jednoduchšie si priplatiť, než sa doťahovať s domácimi, keďže oni sú pánmi na svojej pôde.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile

Na Facebooku ste sa posťažovali, že hneď počas prvých 24 hodín v Cancúne ste sa stali „korisťou“ podvodníkov. Čo sa udialo?

Nešlo ani tak o podvodníkov, ale o miestnych taxikárov. Tí totiž zabránili nášmu hostiteľovi v tom, aby nás vyzdvihol na letisku. V Mexiku totiž panuje vojna medzi taxikármi a šoférmi platformy UBER.

Taxikári vďaka zásahom vlády ťahajú za dlhší povraz, šoféri UBER-u sa musia mať na pozore a podľa nepísaného pravidla by mali naberať cestujúcich na miestach, kde je nízky výskyt taxíkov.

Letisko však rozhodne nie je tento prípad. Po prílete do Cancúnu nás čakal chalanisko, u ktorého sme mali stráviť nasledujúce dva dni. Kým sme ho našli a identifikovali jeho auto, chvíľu to trvalo. V momente, keď sme nastúpili do vozidla, prirútil sa jeden z taxikárov a vlastným telom mu zabránil v odchode.

O pár sekúnd neskôr boli taxikári už traja. Točili mu volantom, boli vyslovene nepríjemní a prinútili ho odparkovať.

V očiach nášho šoféra bol viditeľný strach, chvíľu skúsil vzdorovať, ale krátko na to nás poprosil, aby sme vystúpili a zaplatili si taxi, lebo by podľa vlastných slov mohol mať veľké problémy.

Ani trochu sme netúžili využiť služby taxikárov, ale v tom čase bola polnoc lokálneho času, nemali sme na výber. Za odvoz dvoch osôb sme zaplatili 40 USD.

Bol to náš úplne prvý kontakt s Mexikom ihneď po príchode a neprial by som taký nikomu. Manželka bola vyslovene vystrašená, ja som sa snažil zachovať si chladnú hlavu, ale nebolo mi všetko jedno.

Aký itinerár ste si pripravili? Podarilo sa vám ho dodržať?

Drvivú väčšinu času preferujem intenzívny itinerár s aktivitami rôznorodého charakteru, ale v tomto prípade nič také nehrozilo.

Keďže sme sa chystali do štátu Quintana Roo a na poloostrov Yukatán, bolo mi viac-menej jasné, že toto bude primárne o plážových destináciách.

Samozrejme, chceli sme toho vidieť čo najviac, ale na svadobnej ceste žiadna turistika nehrozila, koniec koncov – ani nebolo kde.

Žiadny vrch som počas 18 dní v Mexiku nevidel, za to pláží až-až.

Ak neberiem do úvahy viaceré komplikácie, tak toto bola jedna pohodová a oddychová dovolenka. Veľa jedla, oddychu a kúpania sa :-).

Sústredili ste sa viac na pláže alebo miestnu kultúru a pamiatky?

My s partnerkou sme tzv. kultúrni barbari. Nezaujíma nás história, nemáme potrebu si študovať kultúrne súvislosti, proste prídeme na miesto a buď sa kocháme alebo nie.

Z toho dôvodu sme si vybrali Chichen Itza ako hlavného predstaviteľa mayskej civilizácie a automaticky predpokladali, že aj všetko ostatné sú kamene poukladané na kope.

Chvalabohu, nie každý to má takto, pretože ak by boli všetci ako my, tieto miesta by ostali totálne nedocenené.

Obaja sme zameraní viac na výtvory prírody, v múzeu a ani v galérii nás nestretnete, za to na horách sme pravidelne.

Ani v Mexiku sme nič nesilili, pozreli sme to najpodstatnejšie a väčšinu času boli vo/pri vode.

Prečo vás Chichen Itza, veľké archeologické nálezisko z predkolumbovského obdobia, sklamalo?

Nepovedal by som, že sme boli sklamaní, skôr sme neboli uchvátení. Ako zaznelo v predchádzajúcej odpovedi, sme kultúrni barbari, preto miesto ako Chichen Itza ocenia skôr ľudia so vzťahom k histórii.

Davy turistov, šialene veľa predajcov a vizuálne nič mimoriadne zaujímavé. Aspoň takto na mňa pôsobil jeden z novodobých divov sveta. Iní by ma za tieto slová nakopali do zadku, ale ja to proste cítim takto.

Chichen Itza ma len utvrdila v tom, že ďalšie mayské pamiatky vidieť nemusím. Ak ma nezaujala tá najobdivovanejšia, čo potom so mnou spravia tie zvyšné?

Niekto by mohol oponovať, že je to tým, že sme nemali sprievodcu, ktorý by nám dodal kontext. Niečo podobné sme skúsili v Kambodži v chrámovom komplexe Angkor Wat. Hoci sme mali sprievodcu, väčšinu času sme sa zabávali na jeho fakt vtipnom prízvuku a spôsobe, akým vyslovoval niektoré slová. Dnes by som nezopakoval jednu faktografickú poznámku súvisiacu s Angkor Wat, za to bez problémov napodobním toho sprievodcu :-).

Vybrali si Chichen Itza ako hlavného... Foto: Archív P. K.
Pavol Kabát, Mr. Coat, Mexiko, Vybrali si Chichen Itza ako hlavného predstaviteľa mayskej civilizácie.

Jednou zo zaujímavostí Yucatánu sú cenoty. Ktorá sa vám páčila najviac?

Mne bez debaty Cenote Oxmán pri meste Valladolid. Stačí jeden povraz s drievkom a z môjho pohľadu nekonečná zábava. Nespočetne veľa razy som sa držiac drevo odrazil od plošiny a plachtil nad vodou až do momentu, kedy som sa pustil. Každý jeden skok som sa snažil viac a viac vyšperkovať, žiaľ, salto vzad sa mi ani na x-tý pokus nepodarilo.

Kým v iných cenotách sa dalo skákať z rôznej výšky, len táto jedna (z tých, ktoré sme navštívili) mala túto nadstavbu. Plus, na rozdiel od ostatných, táto bola situovaná vo veľmi peknom areáli a nebola turisticky exponovaná, to sa zmenilo až po príchode autobusu v poobedňajších hodinách. Predpokladám, že väčšina cestovateľov to má tak, že idú ráno do Chichen Itza a poobede na cenoty. My sme si to rozdelili na dva dni a tento nápad sa nám maximálne osvedčil.

Ako sa líšia známe letoviská a bežné mestá, kam turisti vo veľkom nechodia?

V prvom rade počtom turistov a taktiež architektúrou. Pre známe letoviská sú typické moderné hotely, ktoré často nie sú práve lacné. Síce so samotným Mexikom nemajú svojím charakterom absolútne nič spoločné, ale napriek tomu sú populárne.

Skutočné Mexiko sa dá vidieť práve v tých menej populárnych miestach. Ošarpané budovy, nie príliš vábne pôsobiace stánky s jedlom, desiatky predajcov suvenírov, ktorí ponúkajú všetci to isté.

Ideálnym príkladom je samotný Cancún, ktorý je akoby geograficky rozdelený na dva svety. Na jednej strane ten obyčajný, bez pozlátka, autentický no a na strane druhej práve obrovské hotelové komplexy, svetoznáme reštaurácie, nákupné centrá a všetko to, čo sme už videli kdekoľvek vo svete.

To prvé neorganizované, nenačančané, žijúce vlastným životom, to druhé striktne organizované, upratané a s nádychom luxusu.

Nám s partnerkou je jednoznačne sympatickejšia prvá možnosť, preto sme sa pomerne častom presúvali a bývali väčšinou v nehotelových zariadeniach.

Ktoré z mexických miest, čo ste videli, by ste dali na prvú priečku?

Mahahual. Ospalý tropický raj na juhu krajiny blízko pri hraniciach s Belizé. Od tejto zastávky sme veľa nečakali, a napokon sme sa zdržali o dva dni dlhšie. Nie, že by tam bolo veľa čo robiť, ale ak si niekde dopriať totálny oddych, tak práve v Mahahual.

Je to síce lokalita, kam často prúdia výletné lode zo Spojených štátov, ale keď tam práve nekotvia, to miesto má špecifické čaro. Plus, nie je veľmi populárne, ešte niekoľko rokov potrvá, kým ho veľkom pohltí masový turizmus, preto by som odporúčal užiť si ho čo najskôr.

Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme

Vyskúšali ste viaceré atrakcie – bicyklovanie pomedzi obrovské mláky, šnorcholovanie, šoférovanie motorového člna… Ktorá bola top?

Pre mňa to bola už spomínaná Cenote Oxmán. Bicyklovanie po Tulume, kde sú na túto aktivitu veľmi dobré podmienku, resp. šoférovanie motorového člnu v Cancúne bolo fakt super, ale premena na Tarzana visiaceho za kus dreva na povraze v cenote bola suverénne najväčšia zábava.

Návštevníci Mexika ospevujú miestne gastro – stojí skutočne za to? Ktoré jedlo vám bude najviac na Slovensku chýbať?

Práve jedlo bola vec, na ktorú som sa pred odchodom najviac tešil. Bol som presvedčený, že toho sa ani nedá prejesť. Až neskôr som pochopil, že dá, ale aj tak je mexická kuchyňa fantastická.

S manželkou sme často ani nevedeli, čo si pýtame, ale keď nám to prišlo na stôl, boli sme nadšení. Úplná klasika sú tacos, ktoré niekde servírujú už naplnené a pripravené na konzumáciu, inde si do nich dáte ingrediencie sami. Teraz skôr hovorím o zelenine, omáčkach a podobne.

Ja som mal najradšej tie nedokončené, kde som si pridával cibuľu, limetovú šťavu a omáčky podľa vlastnej chute.

Ale to nie sú, samozrejme, len tacos. Som presvedčený, že v Mexiku si príde na svoje aj ten najnáročnejší gurmán a podľa mňa sa ani netreba zaťažovať siahodlhým výberom zariadenia, proste niekde choďte a na 99 % budete spokojní.

Naopak, typická mexická palacinka (názov je tuším marquesina) ma nejak výrazne neoslovila. Často ju zvyknú servírovať s nastrúhaným syrom, ale stále je to len palacinka, akú poznáme aj u nás.

Je bezpečné jesť v miestnych reštauráciách?

Asi neexistuje jednoznačná odpoveď na túto otázku. Hoci mám tendenciu odpovedať „áno“, nemôžem z pamäte vytesniť tacos, ktoré nám naservírovali v Tulume v stánku pri hlavnej ceste.

Do dnešného dňa neviem, čo sme to tam našli a asi to radšej ani vedieť nechcem. Na inkriminovanom mieste sme si objednali 9 tacos a všimli sme si to až pri konzumácii toho posledného. Bol to kúsok niečoho tmavého s pomerne veľkými chlpmi. Moja manželka od toho momentu nedokázala dať do seba nič mexické, ja som to dva-tri dni úspešne ignoroval, ale potom aj mňa premohla istá nechuť k tradičným mexickým jedlám a museli sme presedlať na európsku stravu.

Samozrejme, ide len o dohady, nikde nie je napísané, že nám bolo nevoľno práve z tohto jedla. Čiže, taka všeobecná poučka – ak sa vám nepozdáva úroveň hygieny v danom zariadení, tak tam radšej nejedzte.

Len… tento pocit môžete mať pri drvivej väčšine gastronomických prevádzok v Mexiku, tak aby ste tam celý čas nehladovali :-)

Jedlo bola vec, na ktorú som sa pred odchodom... Foto: Archív P. K.
Pavol Kabát, Mexiko, Mr. Coat Jedlo bola vec, na ktorú som sa pred odchodom najviac tešil. Bol som presvedčený, že toho sa ani nedá prejesť, hovorí Pavol Kabát.

Krátke subjektívne zhodnotenie – akí ľudia sú Mexičania? Čo vás na nich prekvapilo a čo sa vám na nich (ne)páčilo?

Ak neberiem do úvahy nášho hostiteľa v Canúcne, ktorého by som si najradšej natrel na chleba, tak mne osobne prišli Mexičania pomerne odmeraní.

Určite to bolo do veľkej miery jazykovou bariérou, ťažko sa dá nadviazať bližšia interakcia s niekým, s kým sa nedohovoríte, ale ja som z nich nadobudol tento pocit už počas krátkeho života na Floride, kde som s nimi hrával futbal.

Mám pocit, že oni sú orientovaní na svojich krajanov a ľudí z Latinskej Ameriky, tolerujú nás, ale nevyhľadávajú.

To sa deje primárne vtedy, keď nám chcú niečo predať. Vo mne osobne rozhodne nevzbudzovali dôveru, práve naopak, často som sa nemohol ubrániť pocitu, že tento človek chce so mnou vypiecť.

Okrem už spomínaného hostiteľa si nespomínam na žiadneho Mexičana, ktorý by mi utkvel v pamäti a ten jeden v nej figuruje v najlepšom možnom svetle :-).

Na ktoré miesto v rebríčku krajín, ktoré ste navštívili, zaradíte Mexiko?

Určite nie do prvej trojky, na to mi miesta, ktoré sme navštívili, pripadali málo rozmanité. Plus k hodnoteniu krajiny automaticky pripočítava nielen pozitíva, ale aj negatívne zážitky.

Mexiko rozhodne treba vidieť, to bez debaty, je to krajina, ktorá má čo ponúknuť. Len treba mať niekde vzadu v hlave, že byť turistom v tejto krajine Strednej Ameriky prináša so sebou isté riziká.

Vrátite sa tam ešte niekedy?

V dohľadne dobe nie. Mexiko nie je Havaj, ten som navštívil počas uplynulých sedem rokov trikrát, ale táto destinácia vo mne nezanechala až takú hlbokú stopu.

Na svete je príliš veľa miest, ktoré by som chcel vidieť, Mexiko považujem za uzavretú kapitolu, ktorú možno niekedy opäť otvorím, ale nepredpokladám, že sa tak stane v priebehu najbližších desať rokov.

Keby ste mali dať nejakú radu turistom, ktorí sem zvažujú cestu, čo by ste im odkázali?

Buďte pripravení aj na menej príjemné momenty. Ak také nenastanú, len a len dobre pre vás, nie každý musí mať také „šťastie“ ako sme mali my.

Ak to však príde, aspoň nebudete prekvapení a zbytočne frustrovaní. A rozhodne si nepožičiavajte auto od Mex rent a car :-)

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #travel bloger