Mexiko či Dominikánska? Karibik láka na lacný all inclusive a predpandemické ceny leteniek

Karibik je jednou z top destinácií počas zimných mesiacov - ponúka príjemné počasie, výborné služby a najmä výhodné cenovky. Dominujú mu dve destinácie - Mexiko a Dominikánska republika. Obe sú výbornou voľbou pre dovolenkárov túžiacich po nekonečnom relaxe.

19.01.2023 06:10
NEPOUZ, Mexiko, Cancún, pláž, exotika,... Foto:
Cancún navštívilo v roku 2022 rekordných 30 miliónov turistov.
debata

Obe karibské krajiny spája hneď niekoľko spoločných znakov. Mexiko aj Dominikánska sú celoročnou destináciou s hlavnou sezónou trvajúcou od novembra do marca – v tomto čase čaká na dovolenkárom to najlepšie počasie. Pri oboch tiež platí niekoľko spoločných dovolenkových tipov – voliť si hotely s minimálne štyrmi hviezdičkami či stravovanie formou all inclusive.

Mexiko aj Dominikánska sú u slovenských dovolenkárov mimoriadne obľúbeným – Mexiko rástlo v minulom roku o 35 percent v porovnaní s rokom 2021, Dominikánska o 30 percent, ukazujú dáta cestovnej kancelárie Pelikán.sk. Obe krajiny si spravili meno najmä počas pandémie ako bezpečné destinácie s nulovými vstupnými podmienkami.

Aj keď nulové podmienky dnes už nie sú hlavným lákadlom, záujem pretrval a do Karibiku naďalej vo veľkom prúdia dovolenkári. Top destináciou je jednoznačne Cancún, ktorý v roku 2022 navštívilo podľa oficiálnych dát rekordných 30-miliónov turistov.

Obe destinácie sú exotickou stávkou na istotu, ktoré na prvý pohľad vyzerajú takmer totožne. Hlavným rozdielom v tomto prípade však nie je v cenovke, ale najmä aktivity, ktoré top turistické letoviská ponúkajú.

AKCIOVÉ LETENKY DO KARIBIKU

Pláž či dobrodružstvo? Mexiko aj Dominikánska republika sú známe svojimi krásnymi plážami a dokonalým ničnerobením. Obe sú zároveň all inclusive destináciami, vďaka čomu nemusia dovolenkári riešiť žiadne dodatočné starosti so službami a stravovaním sa.

Rozdielom je hlavne ponuka aktivít, a preto dovolenkári, ktorí hľadajú aktívnejšiu dovolenku, volia letovisko Cancún v Mexiku. Aj keď dominikánske letovisko Punta Cana, konkrétne pláž Bavaro, ponúka veľké množstvo aktivít, Mayská riviéra toho má na tanieri ešte o kus viac.

Návšteva pláže je v Mexiku celodennou aktivitou, ktorú cestovanie spájajú so šnorchlovaním či potápaním sa – tamojšie koralové útesy sú známe bohatým podmorským svetom a lákadlom je napríklad aj podmorské múzeum MUSA, ktorého súčasťou je zhruba 500 potopených sôch. To sa nachádza v oblasti ostrova Isla Mujeres.

Vybrať sa možno za históriou k pyramídam Chichen Itza, ktoré sú známe ako jeden z novodobých divov sveta. Samostatnou atrakciou sú tiež tzv. morské oká cenotes, ktoré slúžia ako ideálne osvieženie sa po celom dni na slnku.

Morské oká známe ako cenotes sú ideálnym... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Mexiko, cenotes, Morské oká známe ako cenotes sú ideálnym osviežením.

Z Cancúnu sa možno dopraviť napríklad do obľúbeného letoviska Tulum, ktoré je známe pokojnejšou atmosférou a tiež menšími hotelmi. Neďaleko Tulumu sa nachádza napríklad chránená rezervácia Sian Ka’an , ktorá patrí na zoznam dedičstva UNESCO.

Dovolenkári sa však nebudú nudiť ani v Dominikánskej – tipom na výlet je napríklad ostrov Saona, ktorý je známy ako miesto s najkrajšou plážou v Karibiku. Z ostrovov sa oplatí navštíviť tiež Catalina, ktorý je známy najväčším koralovým útesom v Dominikánskej republike – ideálnym miestom na potápanie sa.

Vynechať netreba ani najdlhšiu zip-line v Dominikánskej republike vo výške 800 metrov či ostrov Cayo Levantado – známy ako ostrov Bacardi. Práve reklama na tento nápoj ho preslávila po svete.

Osobitným zážitkom je pozorovanie veľryby Keporkak v oblasti Samanského zálivu – to je možné zhruba od polovice januára až do polovice marca, kedy sa v tejto oblasti veľryby pária a privádzajú mladé. Práve pre okolie zálivu sú typické malé pláže, ale nachádza sa tu tiež národný park Los Haitises.

Karibský ostrov Saona, Dominikánska republika. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Saona, Karibik, Dominikánska republika, exotika, pláž, cestovanie, dovolenka Karibský ostrov Saona, Dominikánska republika.

Predpandemická cenovka

Karibik láka mimoriadne atraktívnymi cenami leteniek a tiež ponukou spojení. Práve počas pandémie otvorili aerolinky viac letov ako kedykoľvek predtým, a to práve z dôvodu, že išlo o jednu z mála úplne otvorených a najmä bezpečných destinácií.

Do Mexika tak môžu slovenskí dovolenkári lietať priamo aj z viedenského letiska – priamy let s aerolinkami Austrian Airlines smeruje do Cancúnu od necelých 730 eur spiatočne. Spiatočné letenky s prestupom sa momentálne začínajú na cenovke od necelých 500 eur spiatočne, a to aj počas hlavnej sezóny.

Naproti Cancúnu je Tulum známy ako turisticky... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Mexiko, Tulum, Naproti Cancúnu je Tulum známy ako turisticky pokojnejšia oblasť.

Ako Cancún, tak aj Dominikánska republika má u cestovateľov výhodu v cene leteniek – tie na rozdiel od ostatnej exotiky nerástli a do Karibiku lietame za rovnaké ceny ako v roku 2019, ukazujú dáta cestovnej kancelárie Pelikán.

Do Punta Cany, najobľúbenejšieho letoviska Dominikánskej republiky, smerujú aerolinky od necelých 580 eur s prestupom v Kanade – pri tých si však treba dať pozor a nezabudnúť na ESTA víza a tiež vyzdvihnutie batožiny a opätovný check in pri prestupe.

Ďalšou možnosťou je voľba kompletných dovolenkových balíkov – tie cestovateľom ušetria dodatočné starosti a tiež financie. Kompletné all inclusive dovolenky v Dominikánskej republike sa aktuálne začínajú na cenovke od približne 1500 eur na týždeň. Od rovnakej cenovky zoženú dovolenkári aj all inclusive dovolenkový balík v Mexiku.

Pláž Bavaro je top destináciou v letovisku... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, dovolenka, exotika, Pláž Bavaro, Punta Cana, Dominikánska republika, cestovanie Pláž Bavaro je top destináciou v letovisku Punta Cana v Dominikánskej republike.
lietadlo, rodina, cestovanie, cestovanie s deťmi, deti, mama, otec, deti na palube, letisko, Čítajte viac Cestovatelia zarobili tento rok vyše 100-tisíc eur. Ako? Na meškajúcich letoch NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky NEPOUZ, pláž, Seychely, dovolenka, ostrov, palmy, piesok Čítajte viac Seychely sú butikovým rajom pre náročných turistov. Záujem s príchodom zimy rastie, odporúčame kompletné pobyty
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Dominikánska republika #Karibik #Pelikan.sk